Gulas unguresc traditional cu carne de vita si legume

Gulas unguresc traditional cu carne de vita si legume
Andreea Gluh, redactor
Miercuri, 04.02.2015

Cuprins

Iti place carnea de vita, dar te-ai plictisit de traditionalele ciorba de vacuta si de tocanita? Atunci, a venit momentul sa incerci o mancare traditionala ungureasca: gulasul. Vecinii nostri din vest sunt renumiti pentru preparatele aromate, gustoase si poate putin cam picante, dar care iti lasa gura apa numai mirosindu-le si vazandu-le.

Asadar, in cele ce urmeaza, iti vom spune cum sa prepari un gulas traditional unguresc!

Un gulas ca la Budapesta

Pentru aceasta mancare, ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

- 600 gr de pulpa de vita, carnea fiind taiata in bucati cu latura de 2 cm;

- 2 linguri de ulei;

- 2 cepe tocate;

- 2 catei de usturoi;

- 2 morcovi feliati;

- 1 pastarnac feliat;

- 2 frunze de telina;

- 2 rosii decojite, tocate;

- 2 ardei verzi;

- 2-3 cartofi taiati in bucati;

- 1 lingura de paprika ungureasca;

- 1 lingurita de chimen macinat;

- 1 frunza de dafin;

- sare si piper dupa gust;

- apa.

Pentru csipetke (un fel de taitei special creati pentru gulas) ai nevoie de:

- 1 ou;

- 2 linguri de faina;

- un varf de cutit de sare;

- 1 lingurita de apa.

Modalitatea de pregatire a gulasului unguresc este urmatoarea:

Caleste ceapa intr-o tigaie cu ulei incins, pana cand capata o culoare aurie si devine sticloasa. Adauga paprika si amesteca in continuu, pentru ca aceasta din urma sa nu se arda. Acum trebuie sa pui cubuletele de carne, pe care le vei cali pana cand isi schimba usor culoarea. Cand si carnea s-a facut, este momentul sa adaugi usturoiul, chimenul macinat, sare si piper dupa gust, frunza de dafin si apa cat sa acopere toate ingredientele. Lasa totul la foc mic vreme de o ora si jumatate. Pentru ca vita sa se fragezeasca, poti pune capacul, astfel incat aburul sa isi faca treaba.

Cand compozitia a scazut, pune in tigaie si pastarnacul, morcovii, cartofii, frunzele de telina, vezi daca este suficient de sarat totul, apoi mai adauga doua cani de apa. Mai lasa aproximativ 30 de minute pe foc, pana cand s-au fiert si legumele si pune ardeii verzi si rosiile. Intre timp, ocupa-te de csipetke: prepara un aluat din ingrediente si apoi formeaza mici cocoloase pe care le vei pune in sos. Mai lasa totul pe foc timp de 5-10 minute, apoi poti savura gulasul unguresc.

Pofta buna!

Prepara si tu un gulas unguresc si te vei bucura de gustul aromat al unui preparat deosebit!

Vezi si
3 rețete cu cartofi dulci pe care să le încerci
3 rețete cu cartofi dulci pe care să le încerci
Raluca Margean | Miercuri, 04.02.2015
Articolul urmator »
Sirop de curmale: beneficii și utilizări
Sirop de curmale: beneficii și utilizări
Raluca Margean | Duminică, 06.10.2024
Incepe quiz
Cât de atrăgător este spiritul tău?
Cât de atrăgător este spiritul tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.4 (14)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Mâncarea japoneza: principii și beneficii
Raluca Margean | Sâmbătă, 30.11.2024
Maioneză la blender: cea mai rapidă rețetă
Raluca Margean | Luni, 24.06.2024

Ne găsești pe