Rețete delicioase
Înapoi la
Nu Skin
Adevarata Stare de Bine
Optezi sa Impresionezi

Noul trend în gastronomie: gătitul cu zăpadă

Redactor Andreea Baluteanu
Timp de gătire:
5-10 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Noul trend în gastronomie: gătitul cu zăpadă

Caracteristici

Zăpada şi-a depăşit în ultima perioadă funcţionalitatea pur estetică şi s-a transformat, spre mirarea gurmanzilor din toată lumea, în deliciu culinar. Gătitul cu zăpadă este tot mai popular printre cooking bloggers şi a devenit o adevărată vedetă pe Instagram, acolo unde utilizatorii reţelei sociale se întrec să ne răsfeţe papilele gustative cu cele mai atrăgătoare reţete de smoothie şi deserturi!

Descoperă în rândurile de mai jos una dintre tentaţiile care ne-au făcut cu ochiul şi află dacă noul trend, gătitul cu zăpadă, e sau nu periculos pentru sănătatea ta!

Îngheţată cu zăpadă, deliciul momentului

Trebuia ca zăpada ce ne-a acoperit viaţa în ultima perioadă (şi despre care previziunile meteo spun că va veni în cantitate şi mai mare) să aibă şi o utilitate, în afară de cea pur decorativă (sau producătoare de nervi în trafic). Misiunea de a-i identifica un rol mai important imaculatului strat de nea le-a revenit celor mai inventivi bloggeri, care au descoperit că zăpada poate înlocui cu succes gheaţa din preparate.

 

A photo posted by @kathyreis67 on

Noi îţi oferim mai jos o reţetă de îngheţată de casă din... zăpadă!

Nu e nimic complicat, iar ingredientele sunt „chiriaşe” obişnuite ale frigiderului tău!

Ai nevoie de:

- 4 căni de zăpadă (curată şi, pe cât posibil, proaspătă);

- 1 cană cu lapte;

- ½ linguriţă de extract de vanilie (sau de extract de mentă, pentru un plus de savoare îngheţată);

- ¼ cană cu zahăr sau miere.

Mod de preparare:

Amestecă într-un blender (sau manual, cu telul, ca în vremurile de demult, că doar găteşti cu zăpadă) laptele, extractul de vanilie, mierea sau zahărul, până ce acestea formează un amestec omogen. Adaugă cele 4 căni de zăpadă şi nu-ţi mai ţine nerăbdarea în frâu; e timpul ca tu şi cei dragi să vă bucuraţi de rezultatele gătitului cu zăpadă, pentru că îngheţata  homemade se topeşte cât ai zice „Frozen”.

Gătitul cu zăpadă, periculos sau nu?

Cu siguranţă, ai auzit şi tu de whisky-ul amestecat cu zăpadă de la Polul Nord, degustat de cunoscători, dar noul trend în gastronomie, gătitul cu zăpadă, i-a îngrijorat pe specialişti, care au pus sub semnul întrebării ideea populară pe Instagram. Răspunsul la care au ajuns: poţi găti cu zăpadă, dar depinde de zona în care trăieşti.

Parisa A. Ariya, profesor de chimie şi ştiinţe la McGill University (Canada), a studiat apariţia şi dezvoltarea frumoşilor fulgi de nea. Concluziile la care a ajuns nu sunt deloc favorabile deserturilor delicioase! Se pare că albeaţa stratului de zăpadă e doar o mască, iar puritatea ei, o idee preconcepută.

 

A photo posted by @kathyreis67 on

Fulgii se formează în atmosferă, prin condensarea vaporilor de apă, care conturează mici cristale de gheaţă. Până acum, totul e bine şi frumos! Problema este că, în drumul lor lin spre lumea noastră, fulgii absorb şi compuşi organici din emisiile toxice ale autovehiculelor. Dar nici originea lor nu este imaculată, deoarece apa din atmosferă conţine urme de poluanţi şi de gaze, deloc sănătoase.

Specialiştii recunosc însă că, dacă nu trăieşti într-o zonă poluată, poţi consuma zăpadă, cu condiţia să alegi mereu porţiuni curate, albe şi proaspete. Evită zăpada galbenă (ştim cu toţii de ce), cea roz sau roşiatică (conţine urme de alge care trăiesc în zăpada topită, cu efect laxativ) şi pe cea bătută de vânt, care face din păcate cunoştinţă şi cu particulele de praf aduse de acesta.

Prin urmare, noi îţi recomandăm să stai în general departe de noul trend din gastronomie, oricând de tentant ar suna. Desigur, există şi excepţii: poţi încerca un cocktail cu gheaţă proaspătă sau o îngheţată după reţeta noastră, într-un weekend petrecut la munte, dar fereşte-te de zăpada din oraşul tău!

Surse foto: Instagram, Istock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!