12 metode prin care poți învăța cum să ai din nou încredere în cineva după ce te-a înșelat

12 metode prin care poți învăța cum să ai din nou încredere în cineva după ce te-a înșelat

Ramona Jurubita

Infidelitatea este o probă greu de trecut într-un cuplu, iar mulți oameni nu vor să o tolereze pentru că o consideră o dovadă de lipsă de respect. Există însă și persoane care ar face orice pentru a rămâne lângă același partener, ele fiind dispuse să-l ierte și dacă au fost înșelate.

Ai trecut și tu printr-o situație asemănătoare și vrei ca totul să revină la normal între voi? Trebuie să știi că încrederea într-un om se recapătă foarte greu și dacă totuși încerci să repari relația, vei avea de trecut printr-un proces lung și anevoios. Iată 12 moduri prin care poți învăța cum să ai încredere în cineva din nou după ce te-a înșelat:

Parteneri care au probleme în relație pentru că nu au încredere unul în celălalt. El vrea să se uite în telefon, dar ea este suspicioasă.

 1. Fă-ți timp pentru tine
  Vei avea nevoie de puțin timp petrecut în singurătate ca să înțelegi ce îți dorești și să îți pui ordine în gânduri. Chiar dacă vrei să mergi mai departe pe același drum cu cel care ți-a fost infidel, nu îți petrece tot timpul doar cu el ca să te poți vindeca de rana pe care ți-a provocat-o. Poți face activități relaxante ca să uiți de supărare ca de exemplu, să ieși cu prietenii sau să te uiți la filme de comedie.
 2. Comunică cu partenerul
  Comunicarea este foarte importantă într-o astfel de situație și trebuie să înțelegeți amândoi care a fost motivul ce a condus la infidelitatea lui/ei. Vezi dacă justificările sale sunt destul de convingătoare încât să treci peste ceea ce a făcut. Poate ai și tu o parte de vină și atunci este cazul să vedeți împreună cum puteți rezolva problemele.
 3. Nu vorbi tot timpul despre actul de infidelitate
  Gelozia nu este bună într-o relație și nu veți putea reface legătura dacă îi ceri tot timpul partenerului detalii despre actul de infidelitate. Dacă nu încerci să uiți, nu vei trece niciodată peste și s-ar putea să ceară chiar el/ea despărțirea pentru că nu va mai suporta acuzele pe care i le aduci zi de zi. Încearcă să te detașezi de situație și să nu te gândești mereu la ce s-a întâmplat.
 4. Iartă-l
  Trebuie să îți ierți partenerul/partenera pentru a merge mai departe, altfel nu veți putea conviețui. Nu te poți preface că totul este normal dacă pe tine te chinuie gândurile negative și dacă ești încă supărat/supărată pentru ce a făcut. Nu vei uita niciodată în totalitate că ți-a trădat încrederea, dar iertarea este primul pas spre a te simți mai bine lângă acea persoană.
 5. Dacă rămâi în acea relație, arată aceeași implicare ca la început
  Din moment ce ai decis să rămâi cu acel om, va fi nevoie să lupți și tu pentru restabilirea armoniei în cuplul vostru. Nu aștepta doar de la el să facă pași spre tine și nu îl trata cu indiferență pentru că eforturile trebuie să vină din ambele direcții. Munca în echipă ușurează orice parcurs dificil prin care trebuie să treci și e nevoie să înțelegi că poate și lui îi este greu să te privească în ochi după ce a greșit față de tine.
 6. Acceptă că relația voastră s-a schimbat
  Cel mai important lucru este să înțelegi că nimic nu va mai fi exact ca înainte între voi, iar actul de infidelitate va rămâne întotdeauna ca o pată neagră a trecutului vostru. Trebuie să accepți acest lucru și să nu speri în zadar că totul va reveni la normal pentru că nu se mai poate. Aveți șanse să fiți din nou fericiți împreună, dar niciodată nu vă veți mai privi cu aceiași ochi și tu îți vei aminti mereu că ai fost înșelat/înșelată.
 7. Lasă-ți partenerul să îți arate că poți avea încredere în el
  Nu îi repeta obsesiv partenerului tău că a greșit și că sigur va repeta fapta pentru că îi vei diminua dorința de a-ți dovedi că s-a schimbat și că poți avea din nou încredere în el. Trebuie să lași timpul să treacă și să vezi cum se comportă pe o perioadă mai lungă. S-ar putea să te surprindă modul în care va încerca să te convingă că are intenții serioase pe viitor și că îi pare sincer rău.
 8. Nu încerca să îți urmărești partenerul
  Dacă ai crezut până acum că nu există ceva mai rău decât gelozia dusă la extrem, ar trebui să știi că hărțuirea este următoarea etapă cu mult mai gravă. Nu încerca să îți urmărești jumătatea la fiecare pas sau să îi verifici constant telefonul pentru că o vei face să se simtă constrânsă. Această atitudine ar putea îngreuna comunicarea și interacțiunea dintre voi, fapt care va destabiliza și mai tare relația.
 9. Stai de vorbă cu persoane care au trecut prin experiențe similare
  Poate nu vei ști de la început cum să gestionezi situația, dar nu este cazul să te sperii și să consideri că momentul în care ai fost înșelat/înșelată este capăt de drum. Vorbește cu alte persoane din anturajul tău care au avut parte de o întâmplare asemănătoare și află cum au procedat pentru restabilirea echilibrului. Vezi dacă au iertat și în ce condiții au făcut asta, apoi pune în banalță gravitatea faptelor cu iubirea ce i-o porți celui/celei care ți-a greșit.
 10. Nu îți forma o idee greșită despre toți ceilalți oameni
  Dacă o persoană a recurs la un astfel de gest, nu înseamnă că toți oamenii sunt la fel de slabi. Nu îți pierde încrederea în toți cei din jurul tău pentru că fiecare persoană este diferită și nu este o regulă să procedeze toată lumea la fel. Există și parteneri care rămân loiali o viață întreagă și care nu ar face nimic din ce ar putea să te rănească. Dacă relația ta actuală nu merge reparată, fă-ți curaj să crezi că undeva în lume există sufletul tău pereche, care este gata să te respecte și să te iubească așa cum meriți.
 11. Înțelege că nu ai fost tu cauza infidelității
  Nu te învinui pentru fapta comisă de iubit/iubită și lasă timpul să îți arate care au fost adevăratele motive. Unii oameni nu se mulțumesc cu nimic și oricine poate fi înșelat, chiar dacă dă totul în acea relație. Repetă-ți constant „Nu am greșit cu nimic, nu sunt eu de vină”, până ajungi să crezi cu adevărat aceste cuvinte. Atunci vei realiza că meriți ceva mai bun și probabil vei renunța la partenerul infidel dacă nu observi o schimbare în bine la el.
 12. Privește spre viitor, nu te mai uita în trecut
  Evită să te gândești mereu la cele întâmplate și imaginează-ți cum va fi viitorul vostru în doi, în cazul în care rămâneți împreună. Vă puteți face planuri comune ca să vedeți dacă dorințele și aspirațiile voastre coincid pentru că doar așa o să înțelegeți dacă mai este cale de împăcare sau nu. Lupta pentru un vis comun vă poate da un plus de încredere unul în celălalt, așa că încercați să vă concentrați pe ce va urma, nu pe ce a fost.

Indiferent dacă ierți sau nu persoana care ți-a greșit, asigură-te că nu renunți la demnitatea ta. Să nu ierți pe cineva care te-a înșelat în mod repetat pentru că astfel arată clar faptul că nu te respectă absolut deloc. Poți ierta o mică abatere, dacă ea nu se mai repetă și dacă partenerul/partenera regretă sincer actul de infidelitate.

Nu uita că trebuie să te înarmezi cu multă putere și răbdare pentru că va dura destul de mult timp până când îți vei recăpăta încrederea în cineva care te-a rănit. De asemenea, ai grijă să ții minte că iertarea nu îți garantează faptul că partenerul tău nu te va înșela din nou.

Citește și: Șapte lucruri vitale pe care trebuie să le știi și să le pui în aplicare atunci când vine vorba de povestea ta de dragoste

Surse articol: HernormOurrelationshipLoveisrespect

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Doctorul Cristian Andrei despre cuplurile care divorțează, deși sunt compatibile. „Pe scurt, divorțează din cauza celorlalți."
Doctorul Cristian Andrei despre cuplurile care divorțează, deși sunt compatibile. „Pe scurt, divorțează din cauza celorlalți."
Test de cultură generală: poţi ghici numele cărții după prima frază din roman?
Incepe quiz
Test de cultură generală: poţi ghici numele cărții după prima frază din roman?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.