Există mai multe feluri de probleme de atașament pe care oamenii le pot experimenta în relațiile lor. Un bărbat poate deveni mult prea atașat (atașament anxios), aproape dependent de partenera lui sau poate constata că nu poate să se implice deloc din punct de vedere emoțional (atașament evitant).
Indiferent de modul în care se manifestă această problemă, ea are un singur rezultat – imposibilitatea de a crea conexiuni sănătoase și de durată.
Potrivit unui studiu, persoanele cu părinți abuzivi și neglijenți au dezvoltat adesea atașamente anxioase, iar persoanele cu părinți care nu au și-au arătat iubirea au dezvoltat adesea atașamente evitante.
O parteneră iubitoare și stabilă din punct emoțional poate ajuta un astfel de bărbat să își revină și să învețe să se comporte într-o relație.
Când nu ni se oferă dragoste în copilărie, tindem să devenim obsedați de acest lucru și să facem orice pentru a primi atenție. Din păcate, unii cad în extrema cealaltă și ajung să fie agresivi, forțându-și jumătatea să le arate sentimentele.
De asemenea, același lucru se întâmplă și cu oamenii care cresc în familii în care violența este la ordinea zilei.
Dacă ai un partener care se comportă urât în anumite momente, gândește-te că poate există o legătură între ce a trăit și ce trăiește acum. E posibil să fie un om extrem de bun, dar să fie anumiți stimuli care îi declanșează momentele de slăbiciune.
Totul se poate rezolva cu doar câteva vizite la psiholog, dar și cu discuții deschise în cuplu. Îl poți întreba ce s-a întâmplat în trecut și de ce simte nevoia să se manifeste așa în situațiile de criză. De asemenea, hobby-urile comune v-ar putea apropia și l-ar putea face să capete încredere, astfel încât să îți spună ce are pe suflet.
Uneori nu ne dăm seama că ducem în spate rănile din copilărie, dar odată descoperite, povara de pe umeri se ridică imediat, fiindcă ele pot fi tratate.
Fiecare persoană are un nivel diferit de inteligență emoțională, dar, în principal, ea se dezvoltă încă de la vârste fragede, când învățăm de la părinți cum să ne exprimăm emoțiile. Un bărbat care nu a primit grijă și atenție când era doar un băiețel nu va ști cum să transmită mai departe ceea ce simte. Există riscul să își reprime toate sentimentele la maturitate sau să folosească metode greșite pentru a-i informa pe ceilalți cu privire la stările pe care le are.
Instabilitatea emoțională poate fi greu de gestionat, mai ales când o femeie trebuie să înțeleagă ce se întâmplă cu partenerul ei și de ce are uneori reacții necontrolate.
Ai întâlnit și tu un bărbat care nu știe să se exprime? Încearcă să fii alături de el și să îl înveți, pas cu pas, limbajul iubirii.
Citește și: Te rog, nu îți mai ascunde inima de persoana pe care o iubești cel mai mult
Un alt „simptom” comun pe care îl experimentează bărbații care nu sunt iubiți în copilărie este lipsa încrederii în ceilalți. Ai întâlnit și tu oameni care erau geloși peste măsură și voiau să îți verifice telefonul în permanență? Poate nu o făceau pentru că le dădeai motive, ci pentru că se temeau să nu fie dezamăgiți așa cum au fost când erau doar niște copii.
Cum se gestionează o astfel de situație? Comunicarea poate rezolva orice problemă legată de încredere. În cazul în care are momente când îți dă de înțeles că nu crede în tine și în sentimentele tale, încearcă să îi aduci dovezi suplimentare. De exemplu, îi poți împărtăși un secret, astfel încât să se simtă special. E nevoie de puțin efort, dar merită să încerci, mai ales dacă îl iubești. Evident că există riscuri, dar nu trebuie să pui răul în față.
Nu uita că încrederea este baza oricărei relații și se construiește în timp, cu pași mici, dar siguri.
Studiile făcute de-a lungul anilor au arătat clar că nesiguranța și lipsa încrederii în sine are legătură cu traumele din copilărie. Un copil nedorit și neiubit va deveni un adult extrem de sensibil, care nu va avea curaj să vorbească în societate și să încerce să se facă observat.
Mai ales când vine vorba de relațiile amoroase, bărbații care nu au încredere în ei pot ține la distanță posibilele partenere. Poate sunt perfecți din orice punct de vedere și au zeci de admiratoare, dar dacă ei nu se simt demni de iubire, nu vor putea construi o relație. Asta înseamnă că vor fugi permanent de emoțiile pe care le au, de teamă că nu sunt suficient de buni.
Dacă partenerul tău se desconsideră, îl poți încuraja și complimenta, până când începe să își dea seama că merită să se prețuiască. Așa vă veți apropia și împreună veți trece peste toate problemele. De asemenea, trebuie să îi explici și că felul în care se simte poate fi uneori diferit de felul în care este cu adevărat. Dacă se va privi în oglindă cu respect de sine, va descoperi o altă față a sa. Ajută-l să scape de frici și nesiguranțe! Bineînțeles, trebuie să vrea să fie ajutat.
Citește asta: Când îți este dificil să te iubești pe tine însuți
Oricine s-a simțit anxios la un moment dat în viață, nu? Dar experții în psihologie sunt de părere că bărbații neiubiți în copilărie simt un nivel mai mare de anxietate dacă nu încearcă să îndepărteze răul de la rădăcină. Mersul la terapie este cel mai bun ajutor pentru un om care se confruntă cu astfel de stări.
Dacă iubitul/soțul tău suferă de anxietate, încearcă să îi sugerezi să muncească pentru a se vindeca și spune-i că îl vei sprijini. Trebuie să-l faci să conștientizeze că stările pe care le are îi pot afecta relațiile de orice natură, nu doar pe cea pe care o are cu tine.
Cum îți dai seama că are nevoie de ajutor? Unele dintre cele mai întâlnite simptome ale anxietății avute de cei neiubiți în copilărie sunt frica de eșec, teama de abandon, dificultăți în luarea deciziilor și stres cronic.
Cea mai importantă în astfel de cazuri e păstrarea granițelor normale în relații. Nu-i permite partenerului tău să devină dependent de tine. Dacă vezi că simte nevoia să îți solicite ajutorul permanent, spune-i că vei fi acolo mereu să îl susții, dar că sunt unele lucruri pe care trebuie să le facă pe cont propriu. Poți interveni doar dacă vezi că are cu adevărat nevoie. Cu cât va avea parte de mai multe reușite, cu atât va fi mai deschis către noi experiențe și va scăpa de grijile excesive.
Citește și: 7 tipuri de comportament care sperie la culme bărbații