Agresivitatea in cuplu = sfarsitul relatiei?
Cine este vinovat pentru agresivitatea in cuplu?
Nu de putine ori se intampla sa citim sau sa asistam la diverse articole si dezbateri despre agresivitatea verbala si fizica, in cuplu sau in societate. Se consuma atata energie pentru a putea explica cauzele, pentru a gasi scuze sau vinovati, insa adevaratele motive si implicatii le stiu doar cei din interiorul cuplurilor care au trecut printr-o astfel de experienta traumatizanta.
Motive se gasesc, o mie: dezechilibrele alimentare, poluarea, aglomeratia, stresul profesional, frustrarile de orice natura, educatia primita, dezechilibrele psihice sau pur si simplu o trasatura ereditara sau nu, a comportamentului nostru.
Indiferent care ar fi motivul aparitiei unui comportament agresiv, nu inseamna ca nu poate fi controlat si schimbat.
In majoritatea cazurilor din pacate, victima este cea care incearca sa gaseasca scuze si care se ingrijoreaza pentru situatia creata, cand de fapt agresorul trebuie sa fie cel pus in postura asta.
Cand agresiv = normal...
Sotia sau iubita agresata gaseste diverse pretexte de genul: inca il mai iubesc si chiar si el ma iubeste dar sigur gresesc eu cu ceva, am construit multe impreuna, avem copii, ce va spune lumea etc. Multi dintre noi ne intrebam de ce o sotie agresata ii gaseste scuze partenerului ei. Raspunsul? Pentru ca ii este teama. Daca agresivitatea este tolerata in faze incipiente, va fi doar o chestiune de timp pana cand aceasta va lua o turnura periculoasa. De la discutii cu un ton ridicat si jigniri se va trece la imbranceli, palme asa zis "educative" si batai. |
Pe buna dreptate, agresorul se va gandi ca este absolut normal sa se comporte asa din moment ce partenera lui nu riposteaza, ba mai mult se "cuminteste". Se va simti chiar nedreptatit daca va fi acuzat de un comportament agresiv si anormal.
Agresivitate de ambele parti
Spre marea mea mirare, am intalnit si am citit despre cupluri care isi "rezolva" conflictele prin manifestari agresive in tandem. Nu li se pare ca fac ceva iesit din comun, se scuza amuzati si considera ca asa sunt ei: temperamentali, vulcanici, se cearta si apoi se impaca si la fel in fiecare zi.
Poate fara sa isi dea seama, aceste persoane nu vor avea parte niciodata de dragoste si comunicare adevarata alaturi de partenerii lor. Pentru ca dragostea adevarata nu presupune si astfel de manifestari "patimase" ale sentimentelor.
Cum incepe totul intre cei doi? La inceput, tonul ridicat, apoi o jignire si o imbranceala la care celalalt raspunde cu o palma. Intervin injuraturile si jignirile, iar apogeul spectacolului sunt bataile, cand fiecare reactioneaza cum poate. La un moment dat, riposta inceteaza din partea celui care are mai putina forta fizica sau psihica. |
Asadar, cand in cuplurile "vulcanice" agresivitatea verbala se transforma in agresivitate fizica, nicio scuza nu isi mai are amuzamentul dorit. Unul dintre parteneri se transforma din calau, in victima.
Si care este concluzia "victoriosului"? " De acum incolo asa trebuie sa imi impun deciziile!"
Ce trebuie sa faci ca sa nu ti se intample si tie?
Din pacate, putine femei discuta cu partenerii lor despre agresivitatea in cuplu, deoarece considera ca se intelege de la sine faptul ca nu ar accepta asa ceva, fie pentru ca li se pare absurd sa isi avertizeze partnerul in legatura cu acest aspect. Poate suna caraghios pentru multi, dar chiar functioneaza. Este mult mai bine sa discuti inainte de casatorie si sa vorbesti despre controlul si autocontrolul energiei negative.
Si totusi, chiar daca ati discutat sau nu acest aspect inainte de casatorie nu inseamna ca la un moment dat, nu se va manifesta agresivitatea verbala. Daca vei tolera astfel de reactii inca de la inceput, cu siguranta se vor repeta si chiar vor lua si alte forme.
Mai pot rezista cuplurile cu o astfel de problema? Se mai poate repara ceva?
Din fericire, pentru multe cupluri chiar se mai poate face ceva. Daca nu este vorba despre agresiunea fizica si agresiunea verbala nu coexista cu alcoolul sau drogurile, atunci exista o rezolvare.
Initial, persoana care agreseaza isi va cere scuze si poate ca remuscarea sa va fi sincera, dar daca doar isi cere iertare si nu si ajutorul partenerului de cuplu pentru a se putea schimba, inseamna ca nu simte cu adevarat nevoia sa se schimbe si nu constientizeaza cat de mult rau isi poate face lui insusi si celor dragi.
Ajutorul poate veni din partea unei persoane specializate (psihologul) dar si nespecializate (familie, prieteni apropiati, poate chiar partenerul de viata).
Nu uita!
Nu exista justificare pentru agresivitatea in cuplu sau in familie! Persoanele care accepta violenta o si „promoveaza" in acelasi timp! Fiecare om este responsabil pentru ceea ce face, deci nu te lasa niciodata convinsa ca realitatea cuplului tau ar putea fi altfel! Si pentru ca semnalul de alarma tras prin acest articol sa aiba ecou in mintea si inima ta, citeste statisticile cutremuratoare "romanesti 100%" de mai jos! |
- In Romania, 1 data la 2 minute, o femeie este lovita!
- 50% dintre femei sunt agresate verbal, 35% au fost sau sunt agresate fizic si 10% au fost agresate sexual.
- Din totalul femeilor agresate, doar 20% au depus plangere la politie si doar 15% au discutat cu un medic.
- In fiecare an, zeci de femei sunt batute si omorate de sotii lor!
- In fiecare luna, peste 750 de femei sunt agresate fizic de partenerii lor!
Alte articole care te-ar putea interesa: Comunicarea aduce armonia in cuplu? Divortul - o problema sau o solutie? De ce insala barbatii? Subiecte de pe forum: Sunteti fericite cu relatia voastra? Poti sa schimbi un barbat? Ce faci cand iubitul este prea posesiv? |