11 semne că ai inteligenţă emoţională ridicată

11 semne că ai inteligenţă emoţională ridicată

Redactor Andreea Baluteanu

Cu siguranţă ai cunoscut şi tu o persoană cu o un coeficient de inteligenţă peste medie şi cunoştinţe vaste, dar care a eşuat în viaţă. Numărul geniilor pierdute în „mizerie” este extrem de ridicat, ceea ce i-a făcut pe oamenii de ştiinţă să se întrebe: dacă nu IQ-ul, atunci cine ne garantează succesul în viaţă?

Răspunsul la care aceştia au ajuns este: inteligenţa emoţională. Definită drept capacitatea de a-ţi înţelege şi controla propriile emoţii, inteligenţa emoţională a fost identificată la peste 90% dintre oamenii care s-au bucurat de rezultate peste medie în viaţă. Consultă semnele de mai jos, ca să verifici dacă şi tu te poţi lăuda că o posezi!

11 semne că eşti o persoană inteligentă emoţional

Îţi identifici şi îţi defineşti cu acurateţe sentimentele. Sunt unele persoane care au o stare psihică negativă, incapabile de a exprima în cuvinte ceea ce simt (un procent de 36% dintre oameni, conform celor de la wakingtimes.com). Ele îţi vor răspunde că au o stare proastă sau că se simt rău, dar nu vor putea discerne între furie, tristeţe, dezamăgire, anxietate sau pur şi simplu oboseală. De partea cealaltă, oamenii dotaţi cu inteligenţă emoţională „înoată” fără probleme printre aceste stări şi le deosebesc fără nicio urmă de dificultate.

Îţi cunoşti la perfecţie slăbiciunile, dar şi punctele forte. Autocunoaşterea este una dintre trăsăturile definitorii ale unei persoane dotate cu inteligenţă emoţională. Aceşti oameni reuşesc în viaţă pentru că au o percepţie exactă asupra a ceea ce ştiu să facă, dar şi asupra minusurilor şi aspectelor pe care trebuie să le îmbunătăţească la ei.

Ştii să spui „nu”. Sunt doar două sunete (sau litere), dar mulţi dintre noi suntem incapabili să le articulăm. O persoană inteligentă emoţional nu va avea această dificultate (sau o va resimţi mai puţin acut); mai mult, ea va înţelege cât de important este să nu se extenueze făcându-le pe plac celorlalţi.

Îţi recunoşti greşelile şi ştii cum să îţi ceri scuze. A admite că poţi şi că vei greşi de-a lungul vieţii este un semn excelent că eşti dotată cu o inteligenţă emoţională peste medie. Ştii ce este şi mai important? Să fii capabilă să îţi ceri scuze în mod sincer şi natural, dovedind în acelaşi timp empatie.

Nu cauţi perfecţiunea. Perfecţiunea nu există, aşa că ce rost are să te oboseşti inutil şi să te chinui încercând să atingi „intangibilul”? Oamenii care dovedesc o inteligenţă emoţională peste medie ştiu să aprecieze ceea ce au şi nu îşi petrec viaţa gonind după o iluzie de tipul „fata Morgana”.

Reacţionezi în mod pozitiv la critici. Anxietate, vinovăţie, negare sau învinovăţirea injustă a altcuiva pentru propriul eşec: acestea sunt reacţiile pe care o persoană inteligentă emoţional nu le va avea niciodată în faţa unei critici pertinente. Dimpotrivă, aceasta va fi recunoscătoare pentru feedbackul primit şi va face tot posibilul pentru a corecta ceea ce a greşit.

Îmbrăţişezi cu bucurie schimbarea. Ştii de ce au succes oamenii înzestraţi cu inteligenţă emoţională? Pentru că nu se tem de schimbările care apar în viaţa lor. Ei nu se închid într-un castel baricadat, mulţumindu-se cu iluzia zonei de confort, ci acceptă cu optimism orice modificare a ritmului de viaţă şi a rutinei lor, pentru că ştiu că astfel vor evolua.

Eşti curioasă. Vom fi tineri atât timp cât ne vom păstra nealterată curiozitatea. Oamenii care doresc să înveţe continuu ceva nou şi îşi menţin interesul viu sunt dotaţi cu o inteligenţă emoţională peste medie.

Eşti deschisă la minte şi tolerantă. Da, faptul că îmbrăţişezi tot timpul trendurile noi (fără să te laşi influenţată sau dominată de ele) este un semn clar că eşti o persoană inteligentă emoţional. Să mai cuteze cineva să spună ceva rău despre fashioniste!

Spui mereu adevărul. Oamenii care dovedesc inteligenţă emoţională ridicată ştiu că, deşi minciuna sună mai dulce, ea nu va face decât să producă daune pe termen lung, aşa că asociază întotdeauna empatia cu sinceritatea.

Ierţi uşor şi nu porţi pică. Specialiştii în răzbunări elaborate pot părea nişte genii machiavelice, dar oamenii dotaţi cu inteligenţă emoţională ştiu că ranchiuna va sfârşi prin a-ţi otrăvi şi ţie sufletul!

Tu eşti o persoană cu inteligenţă emoţională peste medie? Te-ai recunoscut în aceste semne ale inteligenţei emoţionale?

Vestea bună este că, spre deosebire de IQ, inteligenţa emoţională poate fi dezvoltată: descoperă aici care sunt cele mai bune cărţi în domeniu, care te vor ajuta din acest punct de vedere.

Articolul urmator
Spirulina vie: beneficii și mod de administrare
Spirulina vie: beneficii și mod de administrare
Test inteligenta emotionala: cat de bine iti gestionezi emotiile?
Incepe quiz
Test inteligenta emotionala: cat de bine iti gestionezi emotiile?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (548 vizite)