Nu Skin
Optezi sa Impresionezi

8 lucruri care se întâmplă în creierul tău când stai non stop cu iubitul în carantină

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Acum câteva luni ne pângeam că petrecem prea puțin timp cu partenerii, dar apoi a venit izolarea și am putut sta împreună 24 de ore din 24. Care credeți că au fost efectele acestei îndelungate vacanțe în doi?

Carantina a fost o binecuvântare, dar și un blestem pentru cupluri. Ocaziile de conectare cu partenerii au fost mult mai numeroase, dar la fel de multe au fost momentele când am simțit că  persoanele iubite ne calcă pe nervi și nu mai suportăm nici un minut lângă ele. 

Este în natura umană să aibă nevoie de mai multă libertate, de un spațiu personal pe care să nu-l încalce nimeni, nici măcar cel pe care îl iubești. Dragostea este un balsam, dar, atunci când stai prea mult timp închis cu o persoană, în creierul tău se petrec lucruri importante, care te fac uneori să uiți de iubire. 

Iată ce se întâmplă când stai non stop cu iubitul și cum îți poate afecta relația pe termen lung. 

Nu sunteți făcuți să trăim non-stop lângă o persoană

Nu suntem făcuți să stăm non-stop lângă o persoană

Carantina este un eveniment unic care are efecte semnificative asupra creierului uman, așa cum arată. Dr. Helen Fisher, specialist în studiul relațiilor. 

”Pur și simplu nu suntem făcuți să stăm 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână lângă o persoană.”, spune cercetătoarea.

Tocmai de aceea, carantina este o situație limită, care poate duce la sudarea relațiilor sau la despărțire. Creierul răspunde la o astfel de situație provocativă în funcție de cât de sănătoasă și echilibrată era relația anterior carantinei. 

O relație fericită activează sistemul dopaminergic

O relație fericită activează sistemul dopaminergic

Dopamina este neurotransmițătorul eliberat de creier în situații pozitive, care face parte din sistemul de recompensă al creierului. 

”Dacă ai o relație fericită, atunci când petreci mai mult timp cu partenerul se activează sistemul dopaminei, dându-ți optimism, energie și motivație, întărind sistemul imunitar și rezistența la durere”, arată Fisher. 

Contactul fizic eliberează hormoni ai fericirii

Contactul fizic eliberează hormoni ai fericirii

Pe lângă dopamină, atingerile tandre, sărutul sau actul sexual determină eliberarea de oxitocină și serotonină, care te fac să simți un atașament mai profund cu partenerul. Oxitocina îți generează un sentiment de calm și securitate, foarte important în perioadele de incertitudine și anxietate cum este pandemia.

Perioadele de izolare pot avea ca efect creșterea contactelor fizice semnificative și îmbunătățirea vieții sexuale. 

Dacă relația de cuplu este problematică, sistemul dopaminergic va fi afectat

Dacă relația de cuplu este problematică, sistemul dopaminergic va fi afectat

Cu totul altfel stau lucrurile în izolare, dacă există probleme în cuplu. 

”Dacă te simți captiv într-o relație care nu merge, acest lucru determină foarte mult stres, care poate inhiba sistemul dopaminei, făcându-te să te simți letargic, deprimat și ostil.”, explică Fisher. 

Închisă în același spațiu cu partenerul pe o perioadă lungă, vei simți o frustrare din ce în ce mai mare, ceea ce va activa un răspuns de stres în creier, stimulând sistemul nervos simpatic și eliberarea de adrenalină, care poate determina tulburări de ritm cardiac și alte probleme de sănătate. 

Surse foto: IStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta