5 lucruri pe care nu ar trebui sa le publici pe retelele de socializare

Cuprins
- Data de nastere
- Adresa ta exacta
- Fotografii de la petreceri
- Fotografii in posturi sexy
- Povesti personale
Vietile noastre sociale au suferit modificari atat de mari, incat nu ne putem imagina cum ar fi astazi sa traim fara sa impartasim ceea ce ni se intampla pe un blog personal ori pe platformele sociale de tipul Facebook sau Twitter. Specialistii sociologi au studiat aceste nevoi de afirmatie personala si au ajuns la concluzia ca, de cele mai multe ori, imaginea noasta virtuala nu coincide cu cea reala. Asa incat ne intrebam care este limita pana la care putem publica informatii fara sa ne fie teama sau sa ne simtim jenati. Afla de la noi raspunsul ca sa stii ce detalii sa pastrezi doar pentru tine.
Data de nastere
O astfel de informatie poate parea inofensiva, dar, in timp ce ti se pare dragut sa primesti urari de ziua ta pe Facebook, Beth Givens, director al Privacy Rights Clearinghouse advises este de parere ca publicarea datei de nastere exacte poate fi o sursa importanta pentru hoti. Cercetatorii de la „Carnegie Mellon” au descoperit recent ca se poate reconstrui numarul asigurarii sociale folosind aceste informatii.
Ai putea, mai degraba, sa publici o parte din informatii si sa treci o data care este apropiata de cea adevarata, dar la cateva zile distanta.
Adresa ta exacta
Publicarea acestei informatii iti poate face mult rau, mai ales ca la ea au acces toate persoanele din lista ta, de la fosti prieteni, la angajati sau profesori. Publicarea adresei tale complete poate avea repercusiuni asupra vietii tale sociale, de pilda, au existat cazuri in care spargatorii de case si-au gasit „victimele” afland de pe Facebook cand acestea plecau de acasa. Asa incat, iata o alta informatie pe care nu este bine sa o faci publica: perioada in care pleci in vacanta sau concediu. Iar daca totusi simti nevoia sa o faci, Ron Lieber, columnist la „New York Times”, sfatuieste sa mentionezi ca totusi a ramas cineva acasa sau ai un caine care pazeste proprietatea.
Fotografii de la petreceri
Sigur ca toata lumea a auzit de aceasta regula asta si, totusi, asemenea fotografii sunt incarcate zilnic pe siturile de socializare. Explicatia este simpla: oricine poate distribui fotografiile tale, chiar si cele care sunt private ori sunt vizibile doar unui cerc restrans de prieteni. Pe Facebook exista chiar si optiunea de a „eticheta” persoanele din anumite fotografii, asa incat poti fi surprinsa ca apari in ipostaze nu tocmai placute in pozele facute de prietenii tai.
Astfel de imagini te pot pune in situatii stanjenitoare la locul de munca, deoarece angajatorii verifica in mod constant platformele social media. Nu in ultimul rand, pot genera probleme si in viata de cuplu, mai ales daca ai fost surprinsa in ipostaze mai apropiate de alte persoane sau care stii ca ii displac partenerului tau.
Solutia ar fi sa ai grija de tinuta ta atunci cand mergi la petreceri, aproape intotdeauna este o camera de fotografiat in jurul tau.
Fotografii in posturi sexy
In aceasta categorie intra chiar si acele poze „artistice” pe care un prieten fotograf bun ti le-a facut in studioul lui improvizat de acasa sau acelea pe care, in mod normal, nu i le-ai arata parintilor tai. Retine ca, mai mult chiar decat fotografiile de la petreceri, acestea pot deveni virale cu mai multa usurinta si, chiar daca nu ti se par exagerate, pentru spatiul virtual intotdeauna sunt, poti pierde foarte usor controlul asupra distribuirii lor.
Este in regula sa fii sexy, dar nu in fata camerei.
Povesti personale
Orice traire personala sau eveniment neplacut prin care tocmai ai trecut nu trebuie impartasit cu prietenii virtuali. De asemenea, unele conversatii este bine sa le ai in privat, si nu pe site-urile de socializare. Faptul ca devii foarte implicata emotional pe astfel de platforme virtuale iti poate afecta reputatia, nu folosi internetul ca pe un loc de confesiune, mai ales ca profilul online pe care il ai pe site-urile de socializare reprezinta un fel de carte de vizita de care trebuie sa ai mare grija. Publica mai degraba lucruri pozitive si evenimente culturale si de divertisment la care ai participat si care ti-au placut.
Tine cont de aceste aspecte atunci cand iti creezi un cont pe una din platformele de socializare, in special din cauza usurintei cu care poti pierde controlul asupra informatiilor pe care le faci publice.
Tu ai impartasit prietenilor virtuali astfel de informatii?