Absolut tot ce trebuie să știi despre alegerea bărbatului ideal

Absolut tot ce trebuie să știi despre alegerea bărbatului ideal
Ramona Jurubita
Marţi, 22.02.2022

Toate sfaturile despre relații ar fi în zadar dacă tu ai alege bărbatul greșit. Acest pas este ratat de multe ori sau chiar trecut cu vederea. Femeile dau cu ciocanul, încercând să bage un cui pătrat într-o gaură rotundă, apoi se întreabă unde greșesc, de ce nu există potrivire și de ce nu pot obține dragostea pe care și-o doresc. Nu poți transforma un loz pierdut într-un loz câștigător, nu poți forța pe cineva să se schimbe și să aibă aceleași dorințe ca ale tale, nu poți convinge pe cineva să simtă ceea ce tu vrei să simtă pentru tine.

Am pierdut mult timp așteptând după bărbați care nu îmi ofereau sau nu puteau să îmi ofere ce îmi doream, iar apoi mă întrebam ce este în neregulă cu mine și de ce nu am găsit o dragoste de lungă durată. Problema era simplă: alegeam bărbații greșiți. Chiar sună simplu, dar este un lucru extrem de complicat.

Femeie tristă care ascultă muzică plângând și suferă din dragoste

Sursa foto: Pexels

Ne îndrăgostim de acești tipi pentru că ne simțim atât de bine, pentru că suntem cufundate în pasiune, chimie și în aura îmbătătoare a indisponibilității lor. Suntem absorbite de spațiul care există atunci când cineva este dincolo de ceea ce putem obține și ne face să tânjim după el. Ne inducem ideea că el este alesul, că mai trebuie doar să îl convingem.

Aici se nasc problemele. Aici toate întrebările, lacrimile, îndoielile, incertitudinile și fricile încep să te macine. Confunzi aceste sentimente cu dragoste adevărată pentru că poate nu te-ai simțit niciodată așa până acum. Crezi că trebuie să fie vorba despre marea iubire pentru că acest bărbat este diferit și această relație este menită să dureze. Din păcate, este doar o părere greșită, provocată de confuzie și apare atunci când îți alegi partenerul nepotrivit.

Dacă te-ai îndrăgostit de un bărbat care nu te poate iubi, care are probleme serioase și se comportă urât cu tine, atunci pregătește-te să pierzi înainte să începi relația. Nu este el cel potrivit dacă în mintea ta răsună „Ar fi perfect dacă s-ar schimba”.

Citește și: Top 5 minciuni pe care le zic bărbații, de fel, la prima întâlnire

Unde încep relațiile sănătoase

Înainte de a vorbi despre ce ar trebui să cauți la un bărbat, trebuie să vedem cum se nasc legăturile dintre oameni. Începutul unei relații ne poate colora adesea percepția, uneori ne poate conduce pe o cale greșită, ca mai apoi să ne trezim într-o conexiune toxică.

Iată o situație care ți-ar putea părea familiară (cu siguranță a fost o temă recurentă în viața mea de femeie singură!): Întâlnești pe cineva, se produce o scânteie și dintr-o dată simți că o forță din afara ta a preluat controlul.

Îți verifici telefonul în mod constant pentru a vedea dacă a sunat sau dacă a trimis mesaje. În cazul în care o face, simți un gol în stomac, inima îți bate cu viteză, vrei să sari de pe scaun și să strigi de bucurie. Și apoi, bineînțeles, trebuie să-ți dai seama exact ceea ce trebuie să-i spui, cauți gluma perfectă pentru a-i arăta că sunteți făcuți unul pentru celălalt.

Fluxul continuă pe măsură ce te aventurezi într-o relație și totul devine mai intens. Nu știi niciodată unde veți ajunge, incertitudinea te ține în poziție defensivă, ești permanent în alertă pentru ceva care arată ca un semn rău sau ca o prevestire a răului. Acest rollercoaster emoțional este pe cât de palpitant, pe atât de epuizant. Ești cucerit. Cel mai rău lucru posibil care s-ar putea întâmpla este să plece. Este o teamă pe care nu o poți ignora, oricât de promițătoar pare cuplul vostru, există o frică neîncetată care te ghidează în tot ceea ce spui și faci.

Acum să luăm un alt scenariu.

Întâlnești un tip, crezi că e drăguț, ai o conversație perfectă cu el și îi dai numărul tău. Simți că te-a încântat prezența lui, dar nici nu te-a dat pe spate. Poți verifica profilul lui de Facebook, dar doar pentru câteva minute. Ești fericită să afli ce face dacă el sună sau trimite mesaje, dar nu observi orele care trec între interacțiunile voastre. Ieșiți de câteva ori, fără să ai așteptări, dar destul de curând interesul și atracția ta încep să crească. Lucrurile sunt calme, nu există dramă, nu există palpitații... și te simți foarte bine.

Care dintre cele două relații crezi că are șanse mai mari de supraviețuire?

Instinctiv, ai spune a doua. În viața reală, ai vrea să trăiești prima situație, asta pentru că primul scenariu ilustrează tot ce ni s-a spus vreodată despre dragoste. În filme și în literatura romantică, iubirea este această forță măreață, consumatoare, care te acaparează în cel mai dramatic mod. Sunt obstacole uriașe de trecut, dar este în regulă pentru că dragostea învinge totul! Adică, vreunuia dintre noi i-ar fi păsat de filmul „The Notebook” dacă Ali și Noah ar fi avut același statut social, ar fi avut câteva întâlniri calde, apoi s-ar fi cunoscut și ar fi dezvoltat o conexiune din ce în ce mai adâncă în timp? Nu cred.

Relațiile nesănătoase încep cu o atracție fizică puternică și, de multe ori, ea duce la consumarea energiei din prima.

Cuplurile care pornesc din pasiune pură, nealterată, pot supraviețui rareori, dacă nu au o anumită substanță și o profunzime pe care să se sprijine. Chimia explozivă nu creează o relație de durată și sănătoasă, ea poate duce la clipe intense, la sentimente de euforie și s-ar putea să înțelegi de ce se spune că dragostea este un drog. Dar oricât de intense și de consumatoare ar fi trăirile, rareori durează pentru mult timp.

Parteneri pasionali care se îmbrățișează și se sărută în mașină

Sursa foto: Pexels

Când simți o atracție puternică și neașteptată față de un om care te determină să-l transformi din simplu muritor într-o ființă asemănătoare divinității, ceva sinistru este de obicei în joc. Bine, poate nu chiar sinistru, dar ceva care nu este exact ceea ce ai numi romantic. Există câteva motive pentru care am putea deveni atrași în mod inexplicabil de cineva care nu este potrivit pentru noi.

Teoria Imago

Această teorie, dezvoltată de consilierul clinic Harville Hendrix, presupune că atracția pe care o simțim față de o altă persoană este ghidată de dorința noastră inconștientă de a rectifica o problemă din trecut. „Imago” înseamnă imagine în latină, iar teoria afirmă în esență că noi căutăm inconștient parteneri care să reflecte imaginea îngrijitorilor noștri primari, astfel încât să putem încerca să vindecăm rănile persistente provocate de aceștia. Relațiile de acest gen prezintă oportunitatea de a ne vindeca și de a redeveni întregi, dar există și riscul de a continua să turnăm sare pe rănile deja deschise.

Situația este cam așa: dacă părinții tăi te-au făcut întotdeauna să simți că nu ești suficient de bună, poți să cauți bărbați care să te facă să te simți la fel, apoi să încerci să devii valoroasă în ochii lor, în speranța de a vindeca acele amintiri dureroase din trecutul tău.

Dacă tatăl tău a fost foarte critic, s-ar putea să te trezești atrasă de un bărbat care este foarte critic, încercând să-i câștigi dragostea și aprobarea pentru a te vindeca de rănile formate în urma respingerii tatălui tău. Aceste decizii nu sunt conștiente, ele au loc foarte adânc, în subconștient, în zone pe care nu le putem accesa cu ușurință. Când întâlnim pe cineva, știm imediat totul despre el, în special felul în care ne face să simțim (din nou, acest lucru se întâmplă inconștient).

La nivel conștient, s-ar putea să evaluezi lucrurile pe care le spune, dar la nivel inconștient, te uiți la limbajul corpului, la tonul lui, la felul în care exprimă lucrurile, te gândești cât de mult contact vizual aveți, analizezi întregul său comportament. Dacă inconștientul tău găsește ceva familiar la acea persoană, ceva care îți amintește de o traumă nerezolvată din trecut, se va lumina și te va împinge către persoana respectivă.

De asemenea, poți să cauți involuntar parteneri care au o anumită calitate subdezvoltată în tine. De exemplu, dacă ești dependentă de muncă, dar ți-ai dorit întotdeauna să te relaxezi, s-ar putea să fii atrasă de un partener relaxat care nu este atât de motivat.

Poate că ți se pare puțin exagerat, sau poate că nu descrie deloc situația ta, dar este un concept puternic și a câștigat multe laude și recunoaștere în domeniul psihologiei, așa că merită luat în considerare. Știu că am văzut ceva din asta în experiențele mele amoroase.

Infatuarea

A fi îndrăgostit sună ca un lucru grandios, romantic, dar poate fi, de fapt, destul de periculos. Problema cu infatuarea este că nu se bazează pe nimic real. Infatuarea te face să te îndrăgostești mai degrabă de o imagine decât de o persoană reală, te face să pui pe cineva pe un piedestal și să treci cu vederea defectele lui. Din moment ce el este atât de „perfect”, îți este frică să fii tu însăți – cum ar fi putut să concureze adevăratul tău sine cu perfecțiunea?

Nu vrei să spui ceva greșit și să-l sperii, așa că nu ești sinceră în interacțiunile tale. Te bazezi atât de tare pe aprobarea lui, încât devii cine nu ești. El va înțelege că ascunzi ceva... bărbații fac întotdeauna asta. Îți pierzi simțul valorii pentru că devine mai important ceea ce simte el pentru tine.

Citește și: Minciuni pe care și le spun femeile aflate în relații toxice

Relațiile sănătoase trebuie construite încet

Relațiile sănătoase încep de obicei cu interes reciproc și atracție care crește în timp. Acesta este complet opusul relațiilor nesănătoase, pentru că ele încep cu un spectacol măreț de lumini care se transformă rapid în cenușă. Dacă poți să înțelegi această diferență, se va schimba pentru totdeauna modul în care îți alegi partenerii.

Cea mai importantă trăsătură care trebuie dezvoltată este obiectivitatea. Nimeni nu vorbește cu adevărat despre asta pentru că nu este atât de sexy, dar dacă vrei să găsești dragoste de durată și să nu suferi, va trebui să înveți să-ți folosești capul puțin mai mult decât inima, cel puțin la început.

Inima te poate băga în tot felul de probleme, este cea care îți spune că ar fi o idee grozavă să mergi după băiatul rău care este atât de visător, chiar și atunci când este eliberat condiționat și se luptă cu dependențe sau ți-a spus că nu va fi niciodată într-o relație serioasă. Inima te convinge că trebuie să alegi ce simți. Și cine ești tu ca să-ți refuzi inima?

Sufletul tău nu funcționează conform rațiunii, te împinge să faci lucruri la care mai târziu te uiți înapoi și te întrebi „la ce mă gândeam?”. Dar de fapt nu te gândeai, nu asta face inima. Ok, știu că sună urât și trebuie să recunoaștem că și această alegere are beneficiile sale, dar asta vine mai târziu. La începutul unei relații, cel mai bine este să rămâi cât mai obiectiv cu putință și să încerci să-ți stăpânești emoțiile.

Cel mai bun mod de a face acest lucru este să încerci să mergi cât mai încet. Fă-ți parcursul relației mai ușor, în loc să te arunci în brațele celuilalt de la prima întâlnire. Această atitudine va permite nivelului vostru de interes și de atracție să crească în mod constant în timp. Este mai bine așa, decât să vă treziți amândoi într-un mare tsunami emoțional.

Dacă îți petreci tot timpul cu el, riști să scapi din vedere cine este cu adevărat și nu ai timp să te gândești dacă relația poate fi sau nu de durată. Doar pentru că doi oameni simt atracție puternică unul pentru celălalt, nu înseamnă întotdeauna că pot fi împreună.

Este imperios necesar să existe compatibilitate, obiective, interese și valori comune. Unele lucruri pur și simplu nu pot fi negociate. Înainte de a investi emoțional, este înțelept să aflați dacă sunteți compatibil cu adevărat. Și cel mai bun mod de a face acest lucru este să nu te grăbești din punct de vedere emoțional.

Parteneri care stau îmbrățișați pe canapea și își exprimă afecțiunea unul față de celălalt

Sursa foto: Pexels

Când întâlnești prima dată pe cineva, vrei să petreci fiecare minut al fiecărei zile cu el, vorbiți ore în șir la telefon, vă trimiteți mesaje toată ziua, nu vă săturați unul de celălalt. Acest lucru va deveni o problemă dacă ajungi să te bazezi prea mult pe relație pentru fericirea ta. Apoi, dacă îți dai seama că acest bărbat ar putea să nu fie potrivit pentru tine, vei fi prinsă prea tare în relație pentru a ieși ușor din această situație. În schimb, te vei agăța de un clișeu de tipul „dragostea învinge totul” pentru a justifica alegerea de a rămâne cu el.

Nu spun să stai departe de tipii pentru care simți o atracție puternică imediată și să te întâlnești numai cu bărbați care îți sunt indiferenți. Cred că ar trebui să te întâlnești cu ambele tipoligii – s-ar putea să nu îți placă partenerul pasional după ce aveți o primă interacțiune, dar tipul neinteresant s-ar putea dovedi a fi iubirea vieții tale. (Am văzut asta de nenumărate ori!)

În orice caz, trebuie să alegi inteligent oamenii pe care îi păstrezi în viața ta. Dacă tocmai ai început să te vezi cu cineva, încearcă să limitezi cât de mult poți timpul petrecut cu acea persoană în primele zile. Încercați să nu mergeți la mai mult de două întâlniri pe săptămână sau să nu vorbiți la telefon toată ziua. Când faci asta, nu ai niciodată o pauză de la nivelul emoțional și nu ai timp să te gândești dacă este bine ce faci.

Atât de multe fete fac această greșeală, sunt prinse de felul în care tipul se comportă cu ele, în loc să se concentreze pe ceea ce simt ele pentru el.

Poți evita căderea în această capcană, făcând verificări regulate ale realității. Asigură-te că îl vezi clar pe cel de lângă tine și situația în care vă aflați. Cel mai bun mod de a face acest lucru este să te asiguri că îi poți recunoaște defectele. Știi că ești îndrăgostită atunci când nu îi vezi niciun defect, dar nu uita că nimeni nu are doar calități.

De ce să ții cont de „micile defecte”

Când ignori ce îți spune mintea, s-ar putea să realizezi că există diferențe majore între voi sau că vă doriți lucruri diferite. Este posibil ca el să vrea să locuiască la țară, în timp ce tu poate nu ai vrea să părăsești aglomerația urbană. Dacă ți-ai păstra obiecrivitatea încă de la început, ai observa din prima că el nu își dorește să trăiască altfel decât o face deja și că nu sunteți potriviți.

Am văzut (și am experimentat personal) multe situații în care un cuplu se desparte după o perioadă lungă de timp din cauza unor probleme care au fost evidente chiar de la început - au religii diferite, doresc să trăiască în state diferite, o persoană nu vrea copii etc. În fiecare dintre aceste situații, cuplul a crezut că lucrurile se vor rezolva în mod magic pe parcurs. Imaginați-vă cât de mult timp și efort ar fi economisit și câte suferințe ar fi evitat, dacă ar fi ales cu mintea de la început și nu ar fi pus inima pe primul loc.

Calitățile care îl fac bărbatul perfect pentru tine

Multe femei îmi scriu rugându-mă să le ajut să înțeleagă de ce relațiile lor eșuează mereu, de ce băieții le tratează urât, de ce sunt întotdeauna rănite, de ce nu pot convinge un bărbat să le iubească. Firul comun în cele mai multe dintre cazuri este că aceste femei aleg bărbați care nu vor relații serioase și speră că, dintr-o întâmplare, ei se vor transforma brusc în cavalerii în armura strălucitoare pe care și-i doresc. Acest tip de situație nu există nicăieri în afară de comediile romantice banale. Dacă alegi să ai o relație cu un tip care în mod clar nu este pregătit pentru ceva serios, atunci te pregătești să eșuezi chiar înainte de a începe.

Sigur, are probleme emoționale, este obosit, muncește mult la serviciu, nu are direcție, dar există un tip grozav dincolo de toate acestea și, de îndată ce își rezolvă problemele, atunci vom avea o relație uimitoare. Imi pare rau, dar nu.

De multe ori, ei au multe dintre calitățile pe care ni le dorim, dar nu și cele de care avem nevoie. Există o mare diferență între dorințe și nevoi atunci când vine vorba de relații, dar nu este întotdeauna ușor să faci distincția. S-ar putea să-ți dorești un tip înalt, înțelept și carismatic și un CEO al unei companii importante, dar un om cu acele acreditări ar putea avea o serie de alte calități care nu sunt bune pentru tine și nu îți îndeplinesc nevoile emoționale fundamentale.

Soțul meu este opusul „bărbatului ideal” pe care mi l-am imaginat, dar deși nu are anumite calități pe care obișnuiam să le iau în considerare, el este exact ceea ce am nevoie. Asta a fost clar pentru mine și pentru toți cei din jurul meu foarte devreme în relația noastră.

Schimb de priviri între parteneri îndrăgostiți

Sursa foto: Pexels

A trebuit să-mi examinez cu adevărat lista de dorințe și nevoi ca să-mi dau seama care sunt diferențele dintre cele două. Făcând asta, am văzut diferența. Fie că ești singură, într-o relație la început sau într-o relație serioasă, acestea sunt calitățile esențiale pe care trebuie să le cauți la un bărbat:

  • Îți iubește calitățile și îți acceptă defectele, fără să ți le scoată în evidență;
  • Este acolo pentru tine atunci când ai nevoie de el, chiar dacă uneori îi este greu să facă asta;
  • Te ia în considerare atunci când ia decizii, atât mari cât și mici;
  • Este orientat spre dezvoltare;
  • Are credințe și valori apropiate de ale tale;
  • A recunoscut în mod oficial că aveți o relație, deci își asumă totul;
  • Vrea să te facă fericită;
  • Comunică și vorbește cu tine despre probleme dificile, chiar dacă unul dintre voi este supărat pe celălalt;
  • Vrea același tip de angajament pe care ți-l dorești;
  • Depune eforturi pentru că vrea ca relația să meargă.

Steaguri roșii pe care nu ar trebui să le ignori niciodată

  • Nu ai încredere în el;
  • Nu aveți o conexiune profundă;
  • Nu te respectă;
  • Îți evidențiază mereu defectele;
  • Nu își asuma responsabilități în relația voastră;
  • Este egoist.

Ține cont întotdeauna de instinct

Instinctul tău este un instrument puternic în relații. Este ceva pe care îl deținem cu toții și poate fi reglat pentru a funcționa optim. Modul de a intra în contact cu el este simplu, trebuie să asculți ceea ce îți spune. Ascultă acea voce caldă care îți șoptește cu blândețe: „Meriți mai mult decât atât, nu ai nevoie de acest tip.”

Ai grijă că s-ar putea ca ego-ul tău să strige mult mai tare și să te împingă spre alageri greșite. Fii calmă atunci când ai de luat o decizie și ține cont de aceste sfaturi care te vor ajuta să îți asculți instinctul:

  • Pune-ți o întrebare și ascultă răspunsul imediat;
  • Ia o decizie și apoi vezi reacțiile corpului tău;
  • Sfătuiește-te cu un prieten;
  • Fii atentă la detalii.

Amintește-ți acest lucru: alegerea este totul. Va determina în mare măsură dacă o relație reușește și durează sau dacă eșuează și te lasă cu inima zdrobită. Vestea bună este că ai puterea de a alege bărbatul pe care îl lași să intre în viața ta. Alege cu înțelepciune!

Fragmentul este extras din cartea „Tot ce trebuie să știi dacă vrei o dragoste care să dureze” de Sabrina Alexis, cea care este și scriitoare în cadrul revistei online Thought Catalog.

Citește și: Totul despre EL, acel bărbat care va veni în viața ta și o va da peste cap

Sursă articol: Thoughtcatalog

Sursa foto principală: Pexels

Articolul urmator »
4 semne că NU el e alesul
4 semne că NU el e alesul
Anca Marcus | Joi, 25.01.2024
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)

Ne găsești pe