Nu Skin
Optezi sa Impresionezi

Acesta este motivul pentru care tot mai multe femei înșală

Ana Munteanu

Infidelitatea este una dintre marile probleme care apar în viața de cuplu și care, nu de puține ori, duce la destrămarea căsniciilor, chiar și a celor foarte trainice și fericite. Cine e vinovat? Bărbații, firește, ar fi răspunsul majorității. Îi considerăm automat pe bărbați ca fiind ei cei care fac pasul greșit. „Vânători” înnăscuți, bărbații sunt mai puțin capabili să-și controleze impulsurile și mai predispuși să-și înșele partenerele, se crede.

Tributari unor prejudecăți sau, poate, doar dornici să mai păstrăm o aură de puritate, perpetuăm iluzia că femeile nu sunt prea dispuse să devină necredincioase. De ce „iluzia”? Pentru că realitatea e alta - femeile sunt și ele infidele. Și, se pare, numărul lor nu este deloc mic.

Infidelitatea în căsnicie nu este o situație cu care am dori să ne confruntăm personal sau un subiect despre care să vorbim cu plăcere, sau o posibilitate pe care am putea-o lua în considerare în viața noastră de familie. Și totuși... adevărul este că până și în cele mai fericite căsnicii se pot întâmpla aventuri extraconjugale. Cum se ajunge acolo?

Cum ajunge o femeie să înșele

Care sunt motivele pentru care multe femei căsătorite își înșală soții? Ce anume le aruncă în brațele altor bărbați? Oboseala sau plictiseala dată de rutina zilnică a cuplului? Nemulțumirea sexuală? Lipsa de atenție din partea partenerului? O neașteptată dragoste la prima vedere? Oricare ar fi resortul intim al trădării, din ce în ce mai multe femei sunt tentate să încerce o aventură extramaritală, să se angajeze într-o aventură de dragoste, mai mult sau mai puțin durabilă, pentru a-și reîmprospăta viața ori pentru a-și recâștiga încrederea în sine sau, pur și simplu, de plăcere.

Poate că este vorba despre o relație mai apropiată cu un coleg de serviciu, care merge prea departe în timpul unei nopți lungi la birou. Sau poate fi o dorință ivită pe neașteptate, într-o vacanță cu prietenii. Ori totul ar putea porni de la o prietenie frumoasă, o apropiere care durează o perioadă mai lungă, până când, la un moment dat, una dintre părți sau ambele se întorc una spre alta din nevoia de a umple un gol fizic sau emoțional apărut în relația cu partenerul de viață.

Chiar și după „trădare”, cele mai multe cupluri nu se despart. Cert este că, oricare i-ar fi motivația, infidelitatea există „de când e lumea și pământul”. Deci nu infidelitatea în sine e surprinzătoare. Surprinzător este, totuși, cine înșală.

„Avem această prejudecată că bărbații sunt trădători, că toți bărbații sunt susceptibili să înșele, că bărbații sunt câini, nu-i așa?”, afirmă Alicia M. Walker, profesor asociat de sociologie la Universitatea de Stat din Missouri. „Dar datele spun o poveste foarte diferită.”

Alicia M. Walker este autoarea volumului „The Secret Life of the Cheating Wife: Power, Pragmatism, and Pleasure in Women’s Infidelity” („Viața secretă a femeii care înșală: putere, pragmatism și plăcere în infidelitatea femeilor”). Conform propriei declarații, ea a fost inspirată să scrie această carte după ce a aflat o serie de povești despre infidelitate.

„Am văzut un studiu care spunea că aproximativ 90% dintre cei care înșală nu-și părăsesc niciodată soțul/soția”, explică ea. „Și simt că nu asta auzim în mod obișnuit. Auzim despre persoane care trișează și despre destrămarea căsătoriei lor. Am văzut apoi un alt studiu potrivit căruia 80% dintre oamenii cei mai bogați nu sunt prinși niciodată înșelând; și acest număr este chiar mai mare dacă este vorba despre o femeie. Așa că m-am gândit cumva: «Ceva se întâmplă aici, pe lângă ceea ce cred că se întâmplă». Pentru că societatea are această idee că dacă înșeli e probabil că întotdeauna vei fi prins.”

Uneori, femeile înșală mai mult decât bărbații

Walker mărturisește că, după ce a citit un studiu care afirma că majoritatea femeilor sunt vulnerabile la infidelitate în jurul vârstei de 40 de ani, i-a venit această idee: „Aceste trei informații, împreună, m-au cam pus pe gânduri și, în cursul următoarelor câteva luni, mi s-a părut că, în fiecare film pe care îl vedeam, în fiecare conversație pe care o aveam, acest subiect revenea fără încetare. Atunci, în dorința de a-mi răspunde la propriile întrebări pe acest subiect, am realizat că nu există prea multe cercetări despre infidelitate. Noi pur și simplu ne purtăm ca și cum așa ceva nu s-ar întâmpla”.

Ceea ce Walker a observat în munca ei de cercetare este faptul că femeile trișează cel puțin în aceeași măsură ca și bărbații. Și, în funcție de grupa de vârstă pe care o studiezi și de comportamentul pe care îl observi, uneori numărul femeilor adultere îi depășește pe cel al bărbaților.

„Cu mult mai multe femei decât credem noi înșală”, spune ea. „Pur și simplu nu ne place să vorbim despre asta, nu ne place nici să ne gândim la asta. Nu dorești să te gândești că vecina ta, profesoara sau prietena ta face așa ceva. Dar realitatea este că știi o femeie care înșală, doar că nu știi care este ea.”

Și o femeie foarte mulțumită de căsnicia ei poate înșela

În continuare, Walker clarifică lucrurile afirmând că nu există niciun motiv specific pentru infidelitate. Pentru unele femei, explicația faptului că au călcat pe alături este dorința de a-și alunga plictiseala; altele spun că au fost împinse la aceasta de faptul că se simt neglijate de soții lor, dar sunt și unele care spun că o fac pentru că... așa vor ele.

„O mare parte a motivelor sunt fizice, uneori sunt emoționale și uneori, deși nu vrem să recunoaștem sau să știm acest lucru, este doar o chestiune de oportunitate”, spune Walker. „Există o mulțime de date care arată că este mai mult decât posibil ca o femeie să aibă o aventură cu un coleg și că este mai mult decât probabil ca ea să explice astfel: «Căsnicia mea este minunată și sunt foarte mulțumită. Mi s-a ivit, pur și simplu, o oportunitate și am profitat de ea».”

Suntem condiționați să credem că femeile nu înșală

Recunoașterea faptului că femeile înșală este ceva care tinde să fie măturat sub covor, este de părere Walker, mai ales pentru că vine împotriva a tot ceea ce noi, din punct de vedere cultural, am fost condiționați să gândim despre femei.

„Vrem să credem că femeile nu sunt preocupate de sex, în afara cazului în care sunt îndrăgostite profund sau sunt căsătorite, sau sunt într-o relație monogamă. Nu vrem să ne gândim că și femeile sunt la fel de interesate să facă sex cu mai mulți parteneri sau cu o varietate de parteneri sau că se plictisesc de sexul conjugal.”

Cu toate acestea, dacă vrem ca lucrurile să se schimbe, e timpul să încetăm să ne mai ascundem după niște prejudecăți și să privin relitatea în față. De fapt, este timpul nu numai să începem să reflectăm cu adevărat la ideea infidelității feminine, ci să ne dăm seama ce putem face pentru a îmbunătăți situația. Walker consideră că această schimbare ar trebui să înceapă cu a avea discuții între cei doi parteneri despre sex. Este necesar ca asemenea discuții să fie cât se poate de sincere și deschise și ar fi de preferat ca ele să se poarte înainte de căsătorie.

Bărbații refuză să discute despre preferințele sexuale ale soțiilor lor

„Unele femei cu care am vorbit pentru studiul meu au menționat un lucru la care nu mă gândisem niciodată: că atunci când își căutau un partener pentru o aventură amoroasă au avut discuții deschise și sincere cu ei despre compatibilitatea sexuală și despre preferințele sexuale”, declară Walker.

„Când m-am căsătorit, n-am avut niciodată astfel de conversații”, mi-au zis ele. „Și am început să mă gândesc la asta: «Știi, chiar așa, este adevărat, nu avem acest fel de conversații». Ne plimbăm puțin în acele cupluri romantice, ne îndrăgostim și gândim cumva că sexul va avea grijă de el însuși, că se va rezolva de la sine. Dar, după cum o arată datele, nu este deloc adevărat.”

O parte dintre femeile intervievate de Walker i-au declarat că, în ceea ce privește viața sexuală, în cuplul lor se ține seama de preferințele bărbatului, de ceea ce îl interesează pe el. Multe dintre ele i-au mărturisit că, atunci când au încercat să poarte o astfel de discuție sinceră cu soții lor și le-au vorbit deschis despre fanteziile lor sexuale sau despre dorințele lor, au fost întâmpinate cu dezgust de aceștia și asta le-a făcut să se simtă rușinate.

Ceea ce refuză soțul ei o femeie găsește la altul... și înșală

Ce va fi resimțit o femeie ajunsă într-o asemenea situație? Să încerci să-ți deschizi inima și să-i vorbești soțului tău despre faptul că viața voastră sexuală nu este cea mai satisfăcătoare pentru ea ori despre alte așteptări ale tale pe acel plan, iar el... „Să fiu sinceră cu tine, a fost ceva foarte dezamăgitor, care mi-a dat de gândit”, au mărturisit femeile investigate de Walker care s-au aflat într-o asemenea situație.

„Aceasta este o persoană care s-a angajat să te iubească pentru totdeauna și îi spui: «Hei, vreau să încercăm să jucăm un joc al rolurilor» sau orice altceva și apoi să te trezești că această persoană, pe care o iubești cel mai mult și în care ai cea mai mare încredere, îți zice: «Este dezgustător. Ce e în neregulă cu tine?». Dacă asculți asta ani de-a rândul și apoi, la un moment dat, se întâmplă să găsești pe cineva care nu doar că afirmă că «Nu este dezgustător», dar este dispus să încerce și se și prinde în joc, atunci vei vedea cât de atrăgător poate fi!”

Multe femei care înșală sunt atrase de ideea „căsniciei deschise”

În efectuarea cercetărilor ei, Walker a aflat cu surprindere că multe dintre femeile adultere pe care le-a intervievat erau interesate de perspectiva unei „căsnicii deschise”.

„Nu vor să-și lase soțul, îl iubesc, au o viață frumoasă împreună, dar ele chiar își doresc să cunoască mai mulți parteneri de sex”, spune ea. „Nu e doar «Oh, îl vreau pe soțul meu și vreau și această aventură amoroasă». Este «Îl vreau pe soțul meu și vreau să gust tot meniul».”

În plus, Walker a mai descoperit că multe dintre femeile care trișează văd aceasta ca pe un exercițiu de putere. Norma social acceptată atunci când vine vorba despre o relație de cuplu îl favorizează pe bărbat: el este cel care îi cere femeii să iasă împreună, el este cel care plătește pentru cină. Și tot bărbatul e cel care propune să se căsătorească. Chiar dacă, nu de puține ori, ideile din spatele acestei gândiri tradiționaliste sunt doar un semn al cavalerismului masculin, Walker spune că multe dintre femeile cu care a vorbit au ajuns să se simtă limitate de ele, în cele din urmă.

„Ele au sfârșit întotdeauna prin a simți mai degrabă că au fost alese, în loc să aleagă ele însele”, spune ea. „Și apoi, ele merg online la Ashley Madison (serviciu online de dating pentru persoanele care sunt căsătorite ori în relații- n.n.) sau pe orice alt site de același fel, unde sunt tot felul de bărbați, iar acum ele sunt cele care aleg, în loc să fie alese.”

E atât de simplu și la îndemână încât nu este deloc de mirare faptul că numărul femeilor căsătorite dispuse să „calce pe alături” este din ce în ce mai mare.

La urma urmei, concluzionează Walker, atenția este cheia întregii situații. „Când ești cu adevărat un bun partener pentru soțul/soția ta, este vital să te asiguri că vă gândiți fiecare la nevoile și dorințele celuilalt ca la propriile nevoi și dorințe. Orice bărbat care este îngrijorat că ar putea fi înșelat de soția sa ar trebui să înceapă să se uite la propriul comportament în dormitor și să se asigure că este suficient de atent cu jumătatea sa. Dacă el nu își face cu adevărat datoria de soț, dacă nu se străduiește să răspundă cât mai bine așteptărilor ei, cu siguranță există cineva care este mai mult decât dispus să o facă.” 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (10)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!