Când poți ierta infidelitatea

Când poți ierta infidelitatea

Redactor Andreea Baluteanu

Este unul dintre cele mai negre coșmaruri ale vieții, dar, cu toate acestea, fiecare persoană l-a experimentat, cel puțin o dată. Infidelitatea doare, taie mai adânc decât o sabie în inima noastră, și nu neapărat trădarea fizică este cea care ne distruge, cât dispariția încrederii, a legăturii intime care îi unea pe cei doi parteneri.

Deși imposibil de trecut cu vederea, infidelitatea poate fi iertată, totuși. Descoperă mai jos cum arată cumulul de factori care poate permite unei relații să se reînnoade armonios, chiar și după o trădare, și care oferă din nou șansele la fericire.

Când poți să îl ierți, chiar dacă te-a înșelat

Îl iubești și nu înțelegi cum a putut să introducă o altă persoană în frumoasa voastră poveste. Sufletul te doare și mintea îți este confuză. Sfaturi mai mult sau mai puțin bine intenționate îți zboară pe la ureche, el îți cere iertare, dar tu nu ai nici cea mai mică idee despre ce ar trebui să faci mai departe. Aruncă o privire asupra condițiilor în care poți ierta infidelitatea și poți descoperi un crâmpei de lumină pe drumul tău!

cuplu infidelitate

Amândoi vă doriți să reparați relația. O relație e compusă din două persoane și nu va rezista decât dacă ambii săi protagoniști sunt dispuși să facă totul pentru a o ajuta să supraviețuiască. Cu alte cuvinte, oricât de mult ți-ai dori să îl ierți și ai fi capabilă să îl iubești din nou, dacă el nu e condus de aceleași sentimente și intenții, perspectivele nu sunt foarte luminoase.

Sunteți conștienți că aveți nevoie de ajutor. Deși sunt, fără urmă de îndoială, și parteneri care reușesc să își reconstruiască relația după infidelitate singuri, majoritatea cuplurilor recunosc că au avut succes doar grație ajutorului unui psiholog, psihoterapeut sau consilier marital. Mai mult, dacă soțul sau iubitul a călcat strâmb de mai multe ori, este probabil să sufere și de o problemă psihologică, fie ea formă de dependență sau devianţă sexuală. În acest caz, ajutorul medical specializat poate fi cheia restaurării relației voastre.

El face totul ca să îți obțină iertarea. Să fie clar, nu ne referim aici la pretenții inumane din partea ta; ar fi imposibil să îți aducă Luna la ușă, ca să te determine să treci peste greșeala sa. Însă există un set de cerințe de bun simț pe care trebuie să le bifeze pentru ca tu să poți ierta infidelitatea sa: să își ceară scuze cu sinceritate, să îți ofere toate amănuntele trădării, să rupă cu totul legăturile intime cu cea alături de care a călcat strâmb. Partenerul tău este obligat să își asume întreaga responsabilitatea pentru ceea ce a făcut (dacă încearcă să te prezinte pe tine ca fiind singura vinovată, închide ușa și nu mai privi niciodată înapoi) și să îți ofere răgazul de care ai nevoie pentru a restabili încrederea, cea mai grea consecință a infidelității.

Lucrați împreună pentru a rezolva problemele anterioare. În afara cazului în care e un infidel patologic sau pur și simplu nu îi pasă de tine, trădarea sa a fost declanșată (dar, atenție, nu și scuzată) de probleme anterioare: lipsa de comunicare, afectarea intimității dintre voi, sentimente rănite. Ambii trebuie să fiți conștienți de aceste inconveniente și să vă dați toată silința pentru a le repara. El nu are voie să ți le arunce în față, dar nici tu nu le poți trece cu vederea.

iertare

Tu îți accepți sentimentele negative. Îl iubești și îl poți ierta, suntem întrutotul de acord cu acest fapt. Dar nu poți accepta calmă și surâzătoare trădarea. Va exista tristețe, furie, neîncredere, anxietate, poate chiar tendințe depresive sau înclinație spre violență: nu spunem că sunt sentimente în regulă, pozitive, dar nu pot fi sufocate sub pernă. Chiar dacă vor tăcea momentan, în cazul în care nu le conștientizezi și nu le înfrunți, alături de el, vor ajunge să urle mai târziu și vor împiedica vindecarea și iertarea.

Și lucrezi ca să le anihilezi. Fie cu ajutorul lui, fie cu susținerea unui psihoterapeut, învață să te accepți și să treci peste faptul că ai fost umilită, trădată, mințită, că ți-ai pierdut încrederea. Ca să ajungi la iertare și compasiune, ai nevoie să traversezi ținutul întunecat al acestor stări, fără de care nu poate exista din nou lumină în relația voastră.

Ai motivele potrivite. O trădare ne înfurie, ne sperie, ne face să suferim intens, dar ne ridică și câteva semne de întrebare. Dacă „oare eu nu am fost suficient de bună” sau „nu sunt demnă de iubit” au, cu siguranță, un răspuns negativ, sunt și chestiuni pe care trebuie să le lămurești, tu cu tine însăți. Îl ierți pentru că îl iubești, pentru că nu vrei să trăiești fără el, pentru că știi că poate fi mai bun sau ai încredere în voi? Sau, dimpotrivă, treci peste trădare fiindcă ți-e teamă, nu vrei să plătești singură ratele de la casă, să îți lași copiii fără tată sau nu te vezi capabilă să îți cauți din nou pe altcineva? Fă distincție între aceste două categorii de întrebări!

Tu cum ai reacționat când ai fost înșelată? Ai putut ierta? Dacă da, care au fost motivele tale? Împărtășește experiența ta cu noi!

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Regula „celor patru R”. Ce se întâmplă când te întâlnești cu aceste mecanisme care distrug relațiile
Regula „celor patru R”. Ce se întâmplă când te întâlnești cu aceste mecanisme care distrug relațiile
Poti sa-ti dai seama cand un barbat te minte?
Incepe quiz
Poti sa-ti dai seama cand un barbat te minte?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.2 (15)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.