Casatoria si adoptia in cuplurile gay posibile si in Romania?

Cuprins
- Ce sustin cele doua tabere?
- Ce inseamna "casatorie" pentru hetereosexuali, homosexuali si lesbiene?
- Ce inseamna "adoptie" pentru aceste minoritati sexuale?
- Istoria casatoriei cuplurilor gay
- Cum este privita in intreaga lume adoptia copiilor cu parinti de acelasi sex?
O stire proaspata da de gandit romanilor: casatoriile si adoptiile intre persoanele de acelasi sex ar putea fi legalizate si in Romania! La jumatatea lunii februarie 2011 Guvernul Romaniei a avizat proiectul Legii antidiscriminare si l-a transmis Parlamentului. Majoritatea asociatiilor pentru familie sunt reticente fata de posibilitatea legalizarii casatoriei si adoptiei copiilor in cuplurile gay, in timp ce homosexualii si lesbienele din Romania sustin cu tarie ca se simt vulnerabili deoarece nu exista nicio lege care sa ii protejeze.
Ce sustin cele doua tabere?
Cei care se declara total impotriva legilor blande cu comunitatea gay din Romania sustin ca, odata adoptata aceasta lege antidiscriminare, nu va mai dura mult pana cand gay-ii si lesbienele isi vor promova orientarile sexuale si printre minori, din moment ce vor avea libertatea si acoperirea legala. Pe de alta parte, purtatorii de cuvant ai minoritatilor sexuale din Romania sustin ca, la fel ca si pana acum, comunitatile gay nu au modificat in sens negativ ordinea si mentalitatea societatii romane, cu atat mai mult cu cat fiecare persoana este libera sa isi aleaga modul de gandire si orientarea sexuala. |
![]() |
Ce inseamna "casatorie" pentru hetereosexuali, homosexuali si lesbiene?
Pentru un cuplu heterosexual (straight), termenul "casatorie" este bine inradacinat ca simbol al uniunii dintre un barbat si o femeie si este lesne de inteles de ce societatii ii este imposibil sau mai greu sa accepte "casatoria" in viziunea comunitatii gay - oficializarea iubirii si legaturii dintre doua persoane de acelasi sex.
In acest sens, a fost propus termenul de "alianta", care pare sa nu lezeze, acustic si psihic, atat de mult ambele tabere.
Dorinta unui cuplu gay (de homosexuali sau lesbiene) de a nu-si mai trai iubirea in intuneric si clandestin poate fi de inteles atat timp cat acestia nu accentueaza ideea de vulnerabilitate si nesiguranta a comunitatii, atragand atentia asupra statutului lor de victime. In fond, este normal ca o schimbare majora sa fie greu acceptata acolo unde a existat o anumita ordine de mii de ani.
Ce inseamna "adoptie" pentru aceste minoritati sexuale?
Posibilitatea adoptiei in cuplurile gay este o chestiune mult mai complexa decat casatoria, deoarece implica adoptarea unui copil care poate proveni din trei situatii total diferite si la fel de riscante: apelarea la o mama surogat (in cazul cuplurilor homosexuale), inseminarea in vitro folosind sperma unui barbat strain (in cazul cuplurilor lesbiene) sau pur si simplu, infierea unui copil provenit din alt cuplu. Toate cele trei situatii sunt extrem de sensibile, mai ales pentru copil.
In dezbaterile pro si contra adoptiei in cuplurile gay se pleaca de la premiza ca, modelul clasic de familie nu garanteaza fericirea si echilibrul copilului, dar ca in acelasi timp, un copil cu parinti de acelasi sex risca cu mult mai mult sa fie supus unor dezechilibre psihologice sau sociale (dereglari comportamentale, marginalizare, etc.). Bineinteles, aceste traume pot sa nu existe sau sa difere in functie de zona geografica, mentalitate, anturaj. Asadar, cel mai important aspect atunci cand un cuplu de acelasi sex adopta un copil este asigurarea celor mai bune conditii sociale, psihologice si morale, pentru ca acest copil sa nu fie victima diferentierilor. |
![]() |
Istoria casatoriei cuplurilor gay
Casatoria intre doua persoane de acelasi sex, cunoscuta si sub numele de casatorie gay, a devenit un subiect controversat incepand cu anii '90 si culminand la inceputul anilor 2000, in contextul in care mai multe tari din intreaga lume au legalizat casatoria acestor cupluri ( Olanda - prima tara care a permis casatoriile gay, Belgia, Spania, Portugalia, Islanda, Canada, Africa de Sud si Norvegia).
Ulterior, au fost recunoscute asa zisele "uniuni civile" in Marea Britanie, Franta, Germania, Elvetia, Ungaria.
In continuare, anumite tari din intreaga lume supun dezbaterilor posibilitatea legalizarii casatoriei si adoptiilor intre persoanele de acelasi sex, in timp ce multe alte tari interzic cu tarie aceste legalizari ( Bulgaria, Rep. Moldova, Ucraina, Estonia, Lituania, etc.).
Cum este privita in intreaga lume adoptia copiilor cu parinti de acelasi sex?
Posibilitatea realizarii unei adoptii de catre un cuplu de homosexuali sau lesbiene este o tema politica si sociala sensibila inca de la inceputul anilor '90. In Romania si in Rep. Moldova acest tip de adoptie nu este permis.
Lucrurile nu stau chiar la fel in alte parti ale lumii. De exemplu, adoptia din partea cuplurilor de acelasi sex este legala in Belgia, Islanda, Suedia, Africa de Sud, Spania, Andorra. Totusi, o parte dintre aceste tari nu accepta si casatoria, adoptia fiind permisa nu in urma casatoriei celor doi parteneri, ci doar pe baza unei relatii de parteneriat civil. In SUA, situatia difera de la un stat la altul: unele state accepta adoptia insa nu si casatoria, in timp ce altele accepta adoptia doar din partea cuplurilor casatorite iar casatoria cuplurilor de acelasi sex este aici interzisa. Irlanda pare a fi tara cea mai permisiva, din moment ce accepta aplicarea pentru adoptie din partea tuturor persoanelor: heterosexuale, homosexuale, lesbiene - singure sau in concubinaj. |
![]() |
Tu ce parere ai despre atitudinea tarilor din intreaga lume fata de adoptia si casatoria persoanelor de acelasi sex? Esti PRO sau CONTRA?
Articole care te-ar putea interesa: PRO si CONTRA Filme porno Masajul erotic - tehnici, atingeri, rezultate Cele 7 mituri ale orgasmului Subiecte de pe forum: Cum omoram rutina din viata sexuala? PRO si CONTRA sex oral/anal Putem reusi si fara EL? |