Cat costa si cat dureaza un divort

Cat costa si cat dureaza un divort

Redactor Alexa Galgau

Din nefericire, oricat de mult ne-am dori ca totul sa mearga ca la carte intr-o casnicie, se intampla adesea ca problemele in cuplu sa devina de nedepasit, iar partenerii sa simta ca au devenit doi straini in aceeasi casa. In acele momente dificile, multi aleg calea divortului, iar aspectele pragmatice ce tin de acest proces nu fac decat sa ingreuneze situatia si frustrarea celor implicati.

Pentru cei care se intreaba cat costa si cat dureaza un divort, Diva Hair a adunat toate informatiile utile care ar putea fi de ajutor cuplurilor care au hotarat sa se separe.

Cat costa un divort

Nu exista un cost precis al unui proces de divort, deoarece acesta depinde de multi factori (numarul de traduceri, legalizari, dar si onorariul avocatului). Exista, insa, categorii de taxe pe care trebuie sa le iei in considerare daca te-ai decis sa divortezi.

Iata despre ce este vorba:

1. Taxa de timbru pentru cererea de divort, in functie de prevederile din articolul 373 al Legii 287/2009 - 200, 100 sau 50 lei;

2. Timbrul judiciar (0.3 lei pentru divort);

3. Taxele de timbru pentru alte cereri, precum autoritatea parinteasca, programul de vizitare, pensia de intretinere etc;

4. Onorariul avocatului, care difera de la caz la caz si de la avocat la avocat. Nu este obligatoriu ca sotii sa aiba avocat, daca nu isi permit, insa trebuie sa se tina cont de faptul ca neangajarea unuia poate conduce la pierderi mari si scade sansele unei incheieri favorabile a procesului. Fiecare avocat isi stabileste propriul onorariu, in functie de complexitatea cazului;

5. Daca este cazul, intervin si costurile partajului, desi nu este obligatoriu ca acest proces sa aiba loc in acelasi timp cu divortul. Partajul nu are nici el un cost fix, ci este in stransa legatura cu gradul de intelegere dintre cele doua parti. Daca sotii se pun de acord in privinta impartirii, trebuie sa achite taxa de timbru pentru cererea de partaj (care se calculeaza proportional cu valoarea masei partajabile) si timbrul judiciar. Desigur, se recomanda si angajarea unui avocat, al carui onorariu se stabileste in functie de masura in care cele doua parti au cazut de acord. Daca nu s-a stabilit un acord, salariul acestuia va fi mult mai mare, iar costurile vor creste considerabil din aceasta cauza, dar si pentru ca se realizeaza o expertiza a bunurilor.

6. Alte costuri: traduceri, legalizari sau orice alt document necesar in procesul de divort.

Astfel, costurile unui divort depind direct de masura in care cei doi soti s-au pus de acord. Cu cat divergentele sunt mai mari si lupta pentru bunuri este mai acerba, cu atat procesul de divort va deveni mai costisitor .

Cat dureaza un proces de divort

La fel ca si in cazul costurilor, durata unui divort depinde de modul in care cei doi soti aleg sa isi solutioneze problemele. Daca acestia se pun de acord, exista trei posibilitati de a incheia casnicia din punct de vedere legal:

1. In fata instantei de judecata, caz in care solutionarea dureaza intre una si doua luni.

2. Divortul la notar, care implica doua sau trei vizite la acesta, pe parcursul a 30 de zile. Ambele parti trebuie sa fie prezente personal cel putin atunci cand notarul primeste asigurarea ca decizia de a divorta este definitiva. In acest tip de divort sunt incluse taxele notariale mentionate mai sus.

3. Divortul la starea civila, caz in care sotii se prezinta la instituatia unde s-au casatorit si divortul dureaza aproximativ o luna.

Cu cat neintelegerea dintre cei doi soti este mai aprinsa, iar acestia nu reusesc sa ajunga la un comun acord, cu atat procesul dureaza mai mult, dar in general se incadreaza intr-o perioada de doua pana la sase luni. Exista, desigur, si cazuri mai complicate, care determina procese ce se intind si pe durata a 1-2 ani.

Atunci cand doi oameni se decid sa incheie casnicia si sa aleaga drumuri diferite, adesea se intreaba cat costa si cat dureaza un divort. Cu cat ajung mai repede la un acord, cu atat chestiunile pragmatice si pecuniare vor fi mai mai putin complicate, iar situatia se va incheia repede si fara un adaos deloc binevenit de stres si frustrare.

Surse: www.dreptonline.ro; www.avocat-divort.info

Articolul urmator
Cum poti vedea pe chipul lui ca e indragostit de tine: semne care il dau de gol
Cum poti vedea pe chipul lui ca e indragostit de tine: semne care il dau de gol
Cat mai dureaza pana iti gasesti jumatatea?
Incepe quiz
Cat mai dureaza pana iti gasesti jumatatea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (11)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.