Ce este iubirea necondiţionată și cum îți dai seama că o primeşti

Ce este iubirea necondiţionată și cum îți dai seama că o primeşti

Redactor Andreea Baluteanu

În societatea complicată în care trăim azi, se pare că iubirea necondiționată e un concept intangibil. Sunt de fapt multe voci care afirmă că acest sentiment este unul creat de mass-media, un construct social menit să ne asigure supraviețuirea ca specie.

Cu toate acestea, în completă opoziție cu aceste cuvinte de mai sus, pe care poate partea logică a minții noastre le acceptă ca fiind adevărate, avem amintirea unei iubiri complete, desăvârșite, pe care am simțit-o de câteva ori în viața noastră. Vezi mai jos dacă există cu adevărat iubirea necondiționată, cum o poți oferi și cum știi dacă ți-a fost dăruită!

Energia iubirii necondiționate: ce înseamnă să iubești necondiționat?

Iubirea necondiționată înseamnă, practic, să oferi o iubire completă, din toată inima, indiferent de greșelile pe care cel iubit le-a comis, dar și de faptul dacă îți întoarce sau nu sentimentele. Atunci când iubești necondiționat, nu ții cont de faptul dacă celălalt merită sau nu iubirea ta, dacă este sau nu alături de tine, și o faci pentru tot restul vieții tale.

cuplu

Iubirea necondiționată nu este însă numai romantică. Iubirea necondiționată poate fi oferită și unui părinte, unui copil, unui animal de companie, unui prieten sau chiar unui străin, atunci când am evoluat atât de mult din punct de vedere spiritual.

În ceea ce privește energia iubirii necondiționate, aceasta a fost discutată de către Dr David Hawkins, un învățător spiritual care a analizat acest concept în „Letting go”. Conform lui, energia iubirii necondiționate este miraculoasă, transformatoare, fără efort, iertătoare și chiar sfântă, epitete pe care autorul le enumeră raportându-se la propria sa experiență.

De asemenea, Hawkins ne oferă și una dintre cele mai frumoase descrieri ale iubirii necondiționate ca fiind iubirea care nu presupune niciun atașament, nicio limitare, nicio așteptare, niciun interes ascuns, nicio evidență a cui a dat mai mult sau mai puțin. Această dragoste este astfel liberă de orice legături, dincolo de înțelegere, plină de compasiune, răbdare și înțelepciune.

Iubirea necondiționată în psihologie

Dacă accepțiunea de mai sus a iubirii necondiționate poate părea ușor intimidantă și cu siguranță are nevoie de mult suflet și de mult exercițiu cu sinele tău pentru a putea fi practicată, psihologii au o interpretare mult mai „pământeană” asupra iubirii necondiționate.

Conform lor, iubirea necondiționată poate implica următoarele: o comunicare onestă, deschisă și non-violentă și o prezență binefăcătoare care stă alături, care ascultă și ia în serios sentimentele celuilalt, exprimându-le în același timp și pe ale sale. Atunci când iubești astfel, ești alături de persoana dragă din dragoste și devoțiune, nu din obligație, treci ușor peste dificultățile vieții de zi cu zi și împărtășești puterea în relație, ambii parteneri deținând-o pe rând.

Ce nu presupune dragostea necondiționată în viziunea psihologilor? Nu trebuie să renunți la propriile dorințe, la propria personalitate și le nevoile tale. Ești onestă și te deschizi față de cel drag, dar nu îi oferi tot ce își dorește, mai ales atunci când cerințele sale fac rău altor persoane.

Iubirea necondiţionată a unei femei: cum îți dai seama că ești iubită necondiționat?

Dacă ar trebui să rezumăm, am spune că iubirea necondiționată se află undeva la granița dintre descrierea plină de lumină și de candoare oferită de Dr. David Hawkins, acea dragoste măreață la care tânjim cu toții, și evidențierea mult mai lucidă a eventualelor limite nuanțată de către psihologi.

De partea cealaltă, admitem că iubirea necondiționată poate exista în orice formă și te face să te simți atât de specială. Atunci când cineva te iubește astfel, îți oferă un dar neprețuit, un adevărat miracol al existenței.

Cum îți dai seama că cineva te iubește necondiționat? Acest om te prețuiește mai degrabă pentru ceea ce ești decât pentru cum arăți sau pentru ceea ce ai. Întotdeauna va acționa numai în interesul tău și nu îți va face niciodată rău în mod conștient. Mai mult, se comportă cu tine astfel chiar și atunci când nu primește niciun beneficiu de pe urma acestei atitudini, ba dimpotrivă. Când ești iubită necondiționat, ți se va arăta compasiune în momentele cele mai dificile, iar acea persoană te va încuraja cu tot sufletul să duci cea mai bună viață, chiar și atunci când această existență ideală are loc departe de el.

Iubirea necondiţionată pentru copii: cea mai pură formă de dragoste?

Cei care neagă existența iubirii necondiționate este destul de probabil să nu fi avut parte de ea în copilărie și să nu știe astfel cum anume să o acceseze, spun unii experți. Tot aceștia nuanțează că singura dragoste fără rezerve este cea pentru copil, că ea dăinuiește pentru tot restul vieții și nu poate fi nicicând nimicită sau micșorată.

mama cu copil

Dar ce poți face pentru a-i arăta copilului că îl iubești necondiționat? Poți resimți această dragoste, dar cum o demonstrezi?

În primul rând, acceptă faptul că micuțul tău este un om cu propriile păreri, dorințe, nevoie, talente și abilități. Nu îl privi niciodată ca pe o prelungire a ta, deoarece dragostea necondiționată se manifestă în afara propriei persoane. Atunci când greșește, explică-i ce a făcut rău, dar fă-l să conștientizeze că îl vei iubi în continuare. Celebrează-i victoriile cu toată inima fără a ți le însuși vreodată, permite-i să facă greșeli, fără a-l împovăra cu greutatea propriilor așteptări.

Dar poate cea mai bună modalitate de a-i arăta celui mic că îl iubești necondiționat este prin manifestarea acestui tip de dragoste față de tine însăți. Numai atunci îi vei putea insufla amplitudinea magică a acestui sentiment.

Iubirea pragmatică: cu ce se deosebește de iubirea necondiționată?

Dacă putem accepta că există iubire necondiționată, cu siguranță știm că cea pragmatică e în floare în societatea de azi.

Iubirea pragmatică este, în primul rând, limitată. Ea subzistă numai atât timp cât o anumită necesitate a fost îndeplinită și se sfârșește atunci când nu mai e capabilă să o împlinească. Iubirea pragmatică e condiționată și oferită numai atât timp cât persoana în cauză „o merită”.

Însă, în momentul în care obiectul iubirii pragmatice nu mai corespunde pretențiilor, dragostea este retrasă, urmând eventual să fie oferită înapoi atunci când este din nou meritată.

Iubirea pragmatică nu e numai cea materială. Ea poate fi oferită unui mentor, unei persoane pe care o admiri, unui prieten cu care te distrezi. Sună rece și răutăcioasă mai ales în comparație cu miracolul iubirii necondiționate, dar este în mare parte fundamentul lumii de azi.

Există dragoste necondiţionată?

La această întrebare credem că nimeni nu îți va putea răspunde cu certitudine. Fiind o experiență subiectivă, iubirea necondiționată este resimțită de ființele magice, norocoase, dar greu de asimilat de cei mulți.

Adevărul e că pentru iubirea necondiționată trebuie să lupți, și nu doar ca să o primești. Iar cea dintâi și poate cea mai grea formă de iubire necondiționată este cea față de tine însăți. Atunci când ai reușit să o cimentezi, îți va fi mai ușor să o oferi altora.

La final, te lăsăm cu un citat din Bible, poate unele dintre cele mai frumoase rânduri din istoria cuvântului scris. Este vorba despre un extras din Corinteni, 13:4: „Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate, dragostea nu pizmuieşte, dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie, nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândeşte la rău, nu se bucură de nelegiuire, ci se bucură de adevăr, acoperă totul, crede totul, nădăjduieşte totul, suferă totul. Dragostea nu va pieri niciodată. Prorociile se vor sfârşi; limbile vor înceta; cunoştinţa va avea sfârşit.

Aceste rânduri sunt, considerăm noi, cea mai frumoasă descriere a dragostei necondiționate, și ne dorim ca pe parcursul existenței tale să o simți, și nu doar o dată!

Și, ca să încheiem în aceeași notă, te lăsăm în compania unei melodii superbe, aparținând lui Katy Perry!

Descoperă și ce lecție din Biblie ți se potrivește atunci când îți simți sufletul rănit!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Sfatul specialistului: cum îți dai seama că ești într-o relație unilaterală
Sfatul specialistului: cum îți dai seama că ești într-o relație unilaterală
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?
Incepe quiz
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.