Ce este phubbing și cum îți afectează relația de cuplu

Ce este phubbing și cum îți afectează relația de cuplu

Sorina Corneanu

Ți se întâmplă adesea să ieși cu un prieten sau chiar cu partenereul tău și să observi că, în timp ce tu îi povestești ceva, el butonează cu mai mare interes telefonul? Acest obicei poartă numele de phubbing și apare atunci când conversația este întreruptă de atenția acordată mai degrabă unui smartphone decât persoanei cu care ești.  

Este un obicei frustrant, deranjant și deloc politicos. Dependența de telefonul mobil distruge relații, susțin numeroase studii. Cercetătorii de la Universitatea Baylor au chestionat recent 143 de persoane care se aflau într-o relație și au descoperit că 46% dintre aceștia s-au plâns că au avut parte de discuții serioase cu partenerii, din cauza obiceiului de a-și petrece timpul pe telefon, verrificând diverse site-uri de socializare, în timp ce erau împreună, iar 22% dintre aceștia au declarat că au avut, în trecut, relații care au eșuat din această cauză.

telefon  

Constatările recente de la firma de consultanță Flurry au arătat că, în medie, petrecem aproximativ cinci ore pe zi butonând telefonul.

Cuvântul „phubbing” provine de la „phone” (telefon) și „snub” (a ignora) și echivalează cu eșecul multor relații romantice. Doctorul James Roberts afirmă: „Utilizarea telefoanelor mobile în momentele de intimitate, și nu numai, ale partenerilor unui cuplu este în continuă creștere, ducând la o mai comunicare deficitară între cei doi și, în final, la despărțire, în foarte multe cazuri” .

Vezi, în clipul alăturat, ce este phubbing și cum îți afectează relația de cuplu!

Pe de altă parte, spune psihologul Julie Hart de la The Hart Center, „pentru tineri, tehnologia a fost întotdeauna o parte din viața lor și sunt atât de dependenți de ea, încât nu sunt conștienți că îl rănesc pe celălalt prin acest comportament, cel mai adesea nu o fac cu intenție”.

„Linia dintre dependentă și non-dependentă poate fi destul de neclară, deoarece este un lucru gradual, nici nu știm când am fost acaparați și verificarea telefonului a devenit o obișnuință nocivă”, spune psihologul Julie Hart.

Potrivit studiilor din SUA și Marea Britanie, în medie, verificăm telefoanele la fiecare patru până la șase minute, de aproximativ 150 de ori pe zi.

„Pentru ca relația să nu se îndrepte spre eșec, este esențial”, spune Julie Hart, „să fie urmați trei pași simpli, de ambii parteneri, care ne vor da un sentiment de satisfacție în relațiile noastre.”

Primul este accesibilitatea: ambii parteneri trebuie să fie deschiși să petreacă timp unul cu celălalt și să se asculte. Al doilea pas care ar trebui urmat este reactivitatea. Ambii parteneri trebuie să se asculte, să reacționeze la ce spune celălalt și, în felul acesta, să lege o conversație armonioasă. Al treilea pas, foarte important, este angajamentul; ambii parteneri trebuie să își facă timp să se dedice unul celuilalt.

relatie

Dacă acești pași sunt urmați, relația are șanse mai mari să se reabiliteze, chiar și după o lungă perioadă în care a fost acaparată de phubbing. Pentru ca relația să nu fie afectată, sunt necesare câteva reguli pe care ambii parteneri să le accepte. 

„Stabiliți câteva reguli referitoare la timpul petrecut pe telefon, atunci când sunteți împreună”, spune Julie Hart. „Pe parcursul orelor petrecute împreună, lăsati telefonul într-un loc în care să nu fiți tentați să îl utilizați și aveți grijă să petreceți timp de calitate impreună. Timpul petrecut într-un mod plăcut va face ca dorința de a butona telefonul să scadă considerabil în timp.”   

Dacă și tu te confrunți cu o astfel de situație în relația ta, ar trebui să porți o discuție serioasă, calmă, dar fermă, cu partenerul tău și să stabiliți câteva reguli care să vă ajute să împăcați și nevoia de a fi împreună, fără a fi perturbați de tentația tehnologiei, și nevoia de a vă bucura de mediul online!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Relatia de iubire se construieste in doi: 7 lucruri mici care fac dragostea sa dureze
Relatia de iubire se construieste in doi: 7 lucruri mici care fac dragostea sa dureze
Care este limita ta intr-o relatie de cuplu?
Incepe quiz
Care este limita ta intr-o relatie de cuplu?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.