Ce înseamnă să fii transgender în România?

Ce înseamnă să fii transgender în România?

Redactor Raluca Margean

Unii oameni consideră că s-au născut în corpul greșit. Acest lucru înseamnă că sexul care le-a fost atribuit la naștere (masculin sau feminin) nu se potrivește cu identitatea lor de gen sau cu ceea ce simt în interior. Acești oameni sunt adesea numiți transgender, un termen ”umbrelă”, în care intră mai multe categorii de persoane, printre care transexualii, persoanele queer, androginii, etc. Află din acest articol ce înseamnă să fii transgender și cu ce probleme se confruntă aceste persoane în societate!

Ce înseamnă să fii transgender în România

Ce sunt transgenderii?

Transgenderii sunt persoanele care nu se identifică cu genul la care au fost încadrate la naștere. Ele simt nevoia să se prezinte diferit (prin limbaj, îmbrăcăminte, machiaj sau modificări corporale) față de genul atribuit când s-au născut.

În mod obișnuit, genul unui individ se stabilește pe baza sexului anatomic de la naștere. Astfel, o persoană care are organe genitale masculine este identificată ca gen masculin, în timp ce una cu organe genitale feminine este identificată ca fiind de gen feminin. Pentru majoritatea oamenilor, identitatea de gen corespunde cu sexul atribuit la naștere (aceștia poartă denumirea de cisgender), însă există anumite persoane care, pe măsură ce înaintează în vârstă, simt că genul lor este diferit (din punct de vedere mental, emoțional și comportamental) de cel atribuit la naștere. Aceștia sunt transgenderii sau persoanele trans.

Concret, un bărbat cis înseamnă o persoană care s-a născut cu organe genitale masculine și mental se identifică cu acest gen (se simte bine și se comportă ca un bărbat). Pe de altă parte, un bărbat trans este o persoană care s-a născut cu organe genitale feminine, dar din punct de vedere mental, se simte și se comportă ca un bărbat.  

Unii transgenderi fac tranziția spre genul cu care se identifică, apelând la operație de schimbare de sex și tratament hormonal. Aceste persoane sunt transexuale. Transexualitatea nu este o condiție obligatorie ca să fii trans.

Termenul de transgender este foarte larg și cuprinde mai multe categorii de persoane. Pe lângă oamenii ai căror identitate de gen este diferită de sexul lor anatomic, termenul de transgender include și persoane care nu sunt exclusiv masculini sau feminine. Din această categorie fac parte indivizii (bărbați, femei sau intersex) care, mental se identifică cu mai multe genuri (bigender, trigender), care nu consideră că fac parte dintr-un anume gen (agender) sau care au o identitate fluctuantă (genderfluid). Definiția transgenderului cuprinde și lesbienele foarte masculine, bărbații gay efeminați, heterosexualii atipici, persoanele cu sexul incert la naștere, etc.

Transgenderii pot fi persoane care practică sau nu travesti (se îmbracă, se machiază și se comportă ca aparținând sexului opus). Travestiul are legătură cu exprimarea de gen (felul în care te comporți și arăți) și nu cu identitatea de gen (felul în care te simți în interior).

De asemenea, identitatea de gen nu are nicio legătură și nu trebuie confundată cu orientarea sexuală. Poți fii trans și să fii atras de același sex sau de sexul opus, la fel ca și persoanele cisgender. Prin urmare, persoanele trans pot fi homesexuali, lesbiene sau heterosexuali.

Femeie trans

Femeie trans care are o mână în păr

O femeie trans este o persoană care la naștere a fost identificată ca fiind de sex masculin, dar care, pe măsura înaintării în vârstă, s-a simțit femeie și s-a comportat ca atare. O femeie trans poate să sufere sau nu o operație de schimbare de sex. Dacă femeia trans este atrasă de alte femei poate fi identificată ca o femeie lesbiană.

Bărbat trans

La fel ca și în cazul femeilor, un bărbat transgender este o persoană căreia i se atribuie sexul feminin la naștere, însă pe măsură ce crește, se simte bărbat. Este posibil ca persoana respectivă să-și facă sau nu operație de schimbare de sex. În cazul în care este atras de alți bărbați, bărbatul trans poate fi identificat ca homosexual.

Mai multe detalii despre persoanele trans poți afla din acest material video al Dariei Jane, o fată transgender din România. Ea are un canal de yotube în care vorbește despre ce înseamnă să fii trans, despre problemele prin care a trecut și despre viața ei în general.

Ce înseamnă transsexual

Peersoanele transgender care își fac schimbare de sex prin proceduri medicale se identifică ca transexuale. Toate persoanele transexuale sunt transgender, dar nu toate persoanele transgender sunt transexuale.  Cuvântul ”gen” din termenul transgender și ”sex” din termenul transexual sunt cele care fac diferența. Genul se referă la rolul social, comportamental și cultural, iar sexul se referă la atribute fizice. Termenul de transexual poate fi jignitor pentru anumite transgenderi, de aceea este mai bine să întrebi persoana respectivă cum preferă să fie numită și ce pronume dorește să se folosească cu privire la propria persoană.

Citește și povestea care a uimit Hollywood-ul acum câțiva ani: Este adevărat! Se transformă în femeie!

Ce înseamnă pansexual

Pansexualitatea reprezintă atracția unui individ față de o persoană indiferent de genul, condiția socială, religia sau orientarea sexuală a acesteia. Un pansexual se uită la personalitatea, idealurile și emoțiile persoanei, nu la genul sau sexul său. Prin urmare, pansexualul poate fi atras de persoanele cisgender, transgender, intersex, androgin sau heterosexual, de toate genurile și sexele. Prefixul pan- vine din greaca veche și înseamnă "tot, fiecare".

Primul transgender din lume

Prima persoană trans care a făcut demersurile pentru tranziția de schimbare de sex a fost Laura Maud Dillon, născută pe 1 mai 1915, la Londra. Ea făcea parte dintr-o familie înstărită și era o fată energică și fără probleme de sănătate. Totuși, era foarte masculină, avea preocupări și comportament bărbătesc. După o perioadă în care a trăit în anxietate și singurătate, Laura a început să ia pastile cu hormoni de creștere, iar masculinizarea s-a văzut rapid.

Michael Dillon primul transgender din lume

Sursa foto: Youtube

În 1942 şi-a făcut o mastectomie și s-a supus unor serii de operații chirurgicale foarte dureroase pentru a-și transforma sexul. În 1945, devenea, pe cale chirurgicală, bărbat și a început să-și schimbe și actele de identitate cu noul nume, Michael Dillon. Viața sa a cunoscut o turnură pozitivă, până când, în 1958, un ziarist i-a dezvăluit în presă secretul. Michael nu s-a putut împăca astfel cu atitudinea societății față de el după ce oamenii i-au aflat teribilul secret. Prin urmare, s-a refugiat la o mănăstire budistă, unde și-a petrecut restul zilelor, până în 1962. Când a murit, Michael Dillon avea doar 47 de ani. În urma sa a lăsat cartea scrisă în 1946, ”Self:A Study in Endocrinology and Ethics", în care vorbea despre transsexualitate ca fiiind o neconcordanță între trup și minte, care poate fi soluționată cu ajutorul chirurgiei.

Primul transgender din România

Sorin Rațiu a fost prima persoană transgender supusă unei intervenții chirurgicale de schimbare de sex din România. Ca urmare a operației din 1995, Sorin a devenit Sorina, însă viața ei nu s-a îmbunătățit, dimpotrivă. Datorită durerilor fizice extraordinar de mari, Sorina a suferit o depresie puternică și a încercat să se sinucidă. Pentru a opri apariția bărbii, și-a turnat soda caustică pe față, mutilându-se pe viață. Cele mai recente știri despre Sorina spun că cerșește pe străzile din Italia, trăind de pe o zi pe alta.

Cu ce fel de probleme se confruntă persoanele transgen?

Persoanele transgender ar putea experimenta disforie de gen, ceea ce înseamnă un sentiment de disconfort semnificativ pentru că nu se regăsesc în caracteristicile genului atribuit la naștere. Nu toți transgenderii sunt afectați, unii dintre ei se simt în regulă cu corpul lor și nu apelează la intervenție medicală.

Pe de altă parte, persoanele care se confruntă cu disforie de gen pot avea mari probleme în activitățile lor zilnice. Adolescenții ar putea refuza să meargă la școală, deoarece nu se simt ok să se îmbrace conform sexului atribuit la naștere. În plus, lor le-ar putea fi teamă că vor fi hărțuiți sau tachinați de cei din jurul lor. În aceste cazuri, apar dificultățile de relaționare și alte probleme mai grave, precum: stări de anxietate și depresie, tulburări alimentare, abuz de substanțe, autovătămare sau chiar tendințe suicidale.

Deoarece aspectul și comportamentul lor nu corespunde cu genul înregistrat în acte, persoanele transgen sunt adesea discriminate și chiar abuzate (psihic și fizic) de oamenii din jurul lor. Transgenderii sunt puși într-o situație delicată de fiecare dată când trebuie să se legitimeze și pot avea dificultăţi la închirierea unei locuinţe, la angajare, la vamă etc. Persoanele care au început procesul de tranziţie pentru a trăi conform identității lor de gen (încep procesul de schimbare de sex) pot fi concediate de la locul de muncă, li se poate refuza asistența medicală sau pot pierde custodia propriilor copii. În multe cazuri, persoanele transgen sunt victime ale violenței psihice și fizice din partea societății.

Două persoane LGTBQ care au leucoplast la gura

Discriminarea persoanelor trans apare de cele mai multe ori din cauza transfobiei. Acesta reprezintă frica sau ura împotriva persoanelor transgender și poate lua multe forme diferite, inclusiv:

  • Atitudine negativă, aversiune și prejudecăți față de persoanele transgender
  • Neînțelegerea persoanelor trans
  • Limbaj denigrator la adresa transgenderilor
  • Agresiune, abuz și violență

Oamenii pot avea credințe transfobice dacă au fost învățate de alte persoane, inclusiv părinți și familii care încurajează idei negative despre persoanele trans și care dețin credințe stricte despre rolurile tradiționale de gen.

Transfobia poate avea la bază dezinformarea sau lipsa de informații despre identitatea de gen. Unele persoane pot fi transfobici chiar și fără să cunoască pe cineva trans sau fără să fie conștiente de problemele cu care aceștia se confruntă. Transfobia poate fi extrem de dăunătoare pentru persoanele trans, provocându-le stres, frică, depresie, izolare, deznădejde sau chiar sinucidere.

Comunitatea transgender din România

Chiar dacă oamenii sunt mai deschiși decât acum câțiva ani, în continuare în România, comunitatea trans este văzută cu ochi critici de societate. Persoanele trans din țara noastră trăiesc cu teama de respingere socială, ostilitate și violență fizică și psihică.

Pe lângă dificultățile zilnice cu care se confruntă aceste persoane, lipsa de profesionalism a cadrelor medicale și discriminarea din sistemul public de sănătate le adâncește suferința psihică deoarece de multe ori, refuză asistența medicală. Toate aceste probleme le cauzează traume mentale și îi împing la gesturi necugetate. În momentul de față, există o incidență ridicată a tendințelor suicidale în rândul persoanelor trans. Suportul familiei și acceptarea din partea prietenilor și anturajului sunt elemente deosebit de importante pentru ca aceste persoane să trăiască o viață normală, conform identității lor de gen. 

Dacă faci parte din această categorie de persoane sau cunoști pe cineva în această situație, te poate ajuta și sprijinul pe care ți-l pot oferi asociațiile neguvernamentale care apără drepturile omului în România. O astfel de asociație este ACCEPT, prima organizație care apără şi promovează drepturile LGBTQ (lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender) la nivel naţional, considerând că identitatea de gen și orientarea sexuală sunt simple caracteristici ale fiinţei umane.

Asociaţia ACCEPT se ocupă, pe lângă partea de advocacy, de asistenţă juridică (în special de cazuri de infracţiuni motivate de ură împotriva persoanelor LGBTQ), dar și de activități culturale şi sociale care au ca scop acceptarea și incluziunea socială.

Cum poți ajuta o persoană transgender?

Nu doar persoanele trans se confruntă cu probleme, ci și familia acestora. Este foarte dificil pentru un părinte sau membru al familiei să accepte această profundă transformare. Majoritatea se confruntă cu sentimente de negare și de frustrare în momentul în care copilul, fratele, sora, etc le dă teribila veste. Apar automat întrebări de genul: ”Cu ce am greșit?”, ”De ce mi se întâmplă mie asta?” și foarte mulți oameni nu știu cum să reacționeze. Presiunea socială contează enorm și majoritatea persoanelor se gândesc la reacțiile prietenilor și apropiaților când aceștia vor afla. Tuturor le este frică de stigmatizarea societății și, de aceea, multe familii își resping odraslele sau încearcă să-i facă să se conformeze rolului de gen. Este nevoie de multă putere și deschidere pentru a-ți schimba mentalitatea, însă cu efort și din iubire, se poate face acset lucru.

Cu cât oamenii sunt mai informați despre disforia de gen, cu atât ei vor putea accepta mai ușor schimbarea. De aceea, crearea de comunități care să accepte persoanele trans este deosebit de importantă. Dacă ai în familie sau cunoști pe cineva trans, încearcă să înțelegi și să nu judeci deoarece suportul persoanelor apropiate contează enorm! Citește informații de pe internet, apelează la psihologi și psihiatrii care sunt specializați în acest domeniu, citește poveștile altor persoane trans și fă tot posibilul să ajuți persoana dragă. Toți merităm să trăim într-o lume fără violență și discriminare!

În concluzie, o ființă umană nu ar trebui să fie judecată după genul sau orientarea sa sexuală. Este important ca fiecare dintre noi să încerce să înțeleagă prin ce trece o persoană trans, să nu judece și să nu aibă prejudecăți. Cu cât există mai multe informație despre persoanele trans, despre problemele cu care se confruntă, cu atât oamenii din jurul lor îi pot accepta mai ușor și îi pot ajuta să se integreze în societate, astfel încât să ducă o viață normală.

Citește și: Mituri și realități despre bisexuali

Surse foto: Unsplash.com, Pexels.com

Articolul urmator
Cum poti sa-ti dai seama daca un barbat este disponibil emotional in mai putin de 15 minute
Cum poti sa-ti dai seama daca un barbat este disponibil emotional in mai putin de 15 minute
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (17)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.