Ce lucruri trebuie să ai în comun cu iubitul tău, pentru a avea o relaţie reuşită
Iubirea este oarbă la început şi după aceea ne dăm seama de diferenţe şi de incompatibilitatea dintre doi oameni îndrăgostiţi unul de celălalt.
Fiecare om are personalitatea şi preferinţele lui, iar atunci când întâlneşte pe altcineva foarte diferit de el, descoperă un alt univers. Însă asta nu înseamnă neapărat că cei doi trebuie să şi aibă o relaţie, pentru că întotdeauna vor exista discuţii cu privire la anumite subiecte.
Atunci când avem o întâlnire, luăm cu noi şi lista cu calităţi pe care să le aibă persoana din faţa noastră şi care cuprinde genul preferat de muzică, de mâncare, ce face în timpul liber, ce pasiuni şi ce activităţi îl animă în viaţa de zi cu zi.
În acest sens, Grant Langston, director la eHarmony, un site de întâlniri, a analizat foarte multe informaţii cu privire la compatibilitatea dintre doi oameni și spune că a descoperit 4 caracteristici pe care site-ul le foloseşte pentru a găsi perechea potrivită.
Mai întâi, e important ca ambele persoane să aibă acelaşi mod de a rezolva conflictele. Abilitatea de a rezolva un conflict este dezvoltată încă din copilărie. Dacă nu poţi face față cu diplomație unui conflict, nu poţi avea cu adevărat o relaţie, conform spuselor lui Langston.
Se întâmplă frecvent ca unul dintre parteneri să evite discuţiile delicate, iar celălalt să fie mai direct. În acest caz, atmosfera tensionată se amplifică şi conflictul tot nu este rezolvat.
Un alt lucru pe care site-ul eHarmony l-a observat este firea extravertită şi introvertită. În acest caz, partenerul extravertit îşi va dori mereu compania altor oameni, să meargă la petreceri, să fie în centrul atenţiei, pe când persoana introvertită preferă liniştea, să se retragă în lumea ei, să mediteze şi să se bucure în confortul casei.
Într-o relaţie, un introvertit poate fi împreună cu un extravertit, însă din partea amândurora sunt necesare eforturi şi multă înţelegere.
A treia trăsătură este reprezentată de nivelul de sociabilitate a fiecărei persoane. Această însuşire de a fi sociabil ţine de disponibilitatea unuia dintre parteneri de a interacţiona cu ceilalţi oameni, de a lua parte la petreceri, de a avea invitaţi sau de a-şi face noi prieteni repede.
Dacă cealaltă persoană este opusul, vor interveni frustrări din partea amândurora. Cel petrecăreţ va crede că nu mai are viaţă socială pentru că persoana dragă nu vrea să-l însoţească, iar cel care socializează mai puţin se poate simţi blamat şi sub presiune pentru personalitatea lui.
Ultima trăsătură pe care se bazează cei de la site-ul pentru întâlniri constă în firea negativă sau pozitivă a unei persoane.
Dacă ambii parteneri au o viziune negativă sau una pozitivă, relaţia poate avea o şansă de reuşită, pentru că au această valoare fundamentală în comun.
Însă, dacă unul se concentrează pe lucrurile frumoase, iar celălalt vede lumea în culori sumbre, există o discrepanţă prea mare între cei doi.
Relaţia ar trebui să fie una împlinită, care să-ţi dea o stare de bine şi de fericire, însă atunci când anumite cerinţe de bază nu sunt îndeplinite, atmosfera tensionată va fi mereu în aer şi cei doi nu se vor simţi în largul lor.