Ce să faci când nu îl mai doresti fizic pe partenerul tău de viață, ca să-ți salvezi relația

Ce să faci când nu îl mai doresti fizic pe partenerul tău de viață, ca să-ți salvezi relația

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Atracția sexuală este importantă într-o relație și mulți consideră că o legătură de dragoste nu poate funcționa dacă nu există această componentă cheie. De aici rezultă că, dacă dorința sexuală față de partener s-a răcit, ar trebui să ne despărțim, nu este așa?

Ei bine, sunt destule persoane care nu pot rupe o relație, doar pentru că nu se mai simt atrase de partener. Sunt multe alte lucruri care le leagă de cel pe care îl iubesc, pentru ca acest pas să fie făcut cu ușurință.

Cuplurile căsătorite de multă vreme o pot demonstra: o relație poate să dureze și fără sex. Cum se spune uneori: ”Sexul este doar desertul, nu felul principal.”  Iar desertul poate, câteodată, să lipsească.

dans

Probabil că nu gândim așa la 25 de ani, dar pe măsură ce înaintăm în vârstă, convingerile încep să se schimbe. Viața durează mult mai mult decât pasiunile evanescente și, cu cât trece timpul, ne întoarcem către sentimentele mai stabile și mai profunde, chiar dacă surescitarea emoțională a primei tinereți începe să dispară.

Atracția fizică durează doi ani

Se spune că dragostea durează trei ani. În ceea ce privește atracția fizică, aceasta începe să se domolească după doi ani de pasiune.

Studiile o demonstrează: atracția intensă durează cam 18-24 de luni de la momentul în care începi să te întâlnești cu o persoană. Este destul de greu să te menții ”excitat” de o persoană cu care ai avut relații intime mai mult de doi ani de zile.

Acest lucru nu înseamnă că nu poți menține scânteia de pasiune dintre tine și partener, dar natura sexualității se schimbă. Contactele fizice devin mai rare pe măsură ce relația de cuplu ”îmbătrânește”.

Aceste certitudini nu ne fac să ne dorim mai puțin să găsim acea chimie sexuală din filme, sperând că în timp va fi urmată și de o compatibilitate emoțională. Chiar dacă nu se întâmplă așa în cele mai multe cazuri, visăm la combinația perfectă de sexualitate și tandrețe și ni se pare insuficientă o relație din care lipsește atracția fizică.

Putem avea o relație când nu mai există atracție fizică?

Ca să începem o relație, atracția sexuală este un ingredient obligatoriu (desigur, atunci când nu avem alte interese de la o persoană, cum ar fi situația materială sau obținerea unor beneficii).  Deci, orice relație normală include sexul și este greu de crezut că se poate menține dacă între parteneri nu există nici un fel de atracție fizică.

Dar ce se întâmplă după ce trece un timp și dorința sexuală începe să se diminueze? Începem să realizăm că sunt alte lucruri importante care ne leagă de partener, dar știm, în același timp, cât de mult contează sexualitatea. Ce vom face într-un astfel de caz, vom pleca sau vom rămâne? Totul depinde de prioritățile noastre și de capacitatea noastră de a face compromisuri.

ras

Deci, atunci când te afli într-o astfel de situație, este necesar să pui sub lupă relația ta și să analizezi ce simți cu adevărat pentru partenerul tău.

Poți gândi o ”scală” a atracției fizice și poți observa cam unde se plasează relația ta cu partenerul pe această scală.

Dacă nu te mai atrage deloc, ba chiar simți repulsie față de el, atunci poate că ar trebui să discutați mai serios despre posibilitatea despărțirii. Nu-i faci nici lui, nici ție un favor dacă rămâneți împreună, dar nu mai suportați nici o atingere între voi.

Dar dacă atracția față de iubitul tău se menține undeva la limită, între 5 și 7 pe scală, atunci poate ar fi bine se reconsideri decizia ta de a  pleca. Se prea poate ca de partenerul tău să te lege mult mai multe lucruri decât de un bărbat foarte arătos, care ar căpăta nota 10 pe așa zisa scală a atracției.

Întreabă-te, în primul rând, dacă atașamentul tău emoțional și comunicarea sufletească și mintală nu sunt mai importante decât o pasiune maximă. În al doilea rând, gândește-te dacă partenerul tău nu poate compensa în dormitor lipsa de atracție prin alte calități. Dacă este energic, pasionat și devotat plăcerii tale, el poate fi mai valoros pentru viața ta amoroasă decât cineva care este mai atrăgător, dar mai puțin atent la nevoile tale.

Adesea, subestimăm cât de important este să avem alături pe cineva care ne iubește necondiționat. Iată de ce ne trezim, de multe ori, captivi în relații romantice cu persoane care ne atrag, dar care nu țin prea mult la noi.

Atracția este importantă pentru o viață sexuală sănătoasă, dar există lucruri mai importante într-o relație. Atunci când simți că partenerul nu te mai atrage ca la început, gândește-te cu atenție la tot ceea ce vă leagă. Nu pierde din vedere că vei fi mult mai satisfăcută pe termen lung cu cineva care are nota 7 în ce privește chimia sexuală, dar nota 10 când vine vorba de compatibilitatea emoțională și intelectuală, decât cu cineva care are nota 10 la sex, dar este total incompatibil în celelalte privințe. Inima ta este prima care trebuie să fie fericită.

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Relatia de iubire se construieste in doi: 7 lucruri mici care fac dragostea sa dureze
Relatia de iubire se construieste in doi: 7 lucruri mici care fac dragostea sa dureze
Ce antrenament fizic te reprezinta?
Incepe quiz
Ce antrenament fizic te reprezinta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (139)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.