Ce să faci când partenerul tău vrea cu orice preț să aibă dreptate

Ce să faci când partenerul tău vrea cu orice preț să aibă dreptate
Ramona Jurubita
Marţi, 23.08.2022

Arta de a avea întotdeauna dreptate nu este doar un mit, doar că nu toți o stăpânesc. Unii oameni se ambiționează să iasă învingători într-un conflict, deși ideile expuse de ei nu sunt corecte deloc. Acest lucru ține de mândrie sau de așa-numitul orgoliu care le crește când interlocutorul cedează și spune: „Ok, fie ca tine, ai dreptate!”.

Din păcate, acești oameni își construiesc un scop din a fi mereu învingători într-o discuție în contradictoriu și folosesc orice metode pentru a deveni convingători. Hmm…pare că ți-am descris partenerul în acest moment? Exact așa face și el când nu sunteți de aceeași părere sau când greșește și nu vrea să își asume?

Dacă dă vina pe tine și încearcă să te convingă mereu că el nu se abate niciodată de la normele morale, atunci trebuie să conștientizezi că aveți o problemă.

Bărbat care își acuză partenera de o anumită greșeală descoperită în telefon.

Indiferent de motiv, partenerul tău a decis (probabil cu mult timp în urmă) că este important să aibă întotdeauna răspunsul corect, să fie văzut întotdeauna ca fiind cel mai bun și să nu fie observat niciodată când greșește. Prin urmare, și-a dezvoltat o tehnică de atragere a atenției, astfel încât să pară nevinovat. Poate maschează orice abatere a sa prin sublinierea altor greșeli pe care tu le faci. Te-ai gândit vreodată la asta de fiecare dată când ai fost acuzată pe nedrept?

Oare de ce vrea el să aibă mereu dreptate?

Acesta nu este întotdeauna un gest de egoism, ci poate avea legătură cu modul în care persoana respectivă a copilărit sau a crescut. Este posibil să fi avut un părinte care adopta un comportament punitiv în prezența sa și este normal ca el să aibă tendința de a se apăra de fiecare dată. Practic, i-a intrat în reflex să fugă de pedepsele/criticile ce ar putea veni în urma comiterii unei erori. Dacă a trăit o astfel de viață, și-a făcut un obiectiv din a fi bun la toate. În copilărie alerga după note mari pentru a primi validare din partea părinților, iar acum, la maturitate, vrea să fie fără de greșeală ca să nu scadă în ochii tăi.

Ilustrație cu un copil care își amintește că a fost certat și criticat de tatăl său.

Rolul tău este să aduci persoana aceasta pe drumul cel bun, mai ales dacă simți că este sufletul tău pereche și nu vrei să vă despărțiți. Trebuie să îi explici punctul tău de vedere, să îi spui că este normal să greșească și să îi spui că nu îl vei iubi mai puțin dacă nu este perfect în fiecare zi.

Iată cum poți îmbunătăți relația pe care o ai cu un om care vrea să aibă mereu dreptate:

1. Lucrează la capitolul comunicare
Poate că nu te simți bine când omul iubit aruncă vina asupra ta, chiar dacă nu ai făcut nimic deplasat. Primul pas este să accepți adevărul, să te gândești că are o problemă și că nu se raportează în mod corect la principiile sănătoase de viață pe care tu le ai. Important este să te calmezi și că găsești o metodă prin care să discutați deschis despre acest lucru.

Chiar dacă nu are dreptate când vrea cu orice preț să o obțină, încearcă să nu îi spui că a greșit ca să nu se simtă ofensat. Mai degrabă, îi poți descrie starea ta ca să înțeleagă emoțiile pe care ți le provoacă prin comportamentul său. Nu folosi în niciun caz aceste cuvinte „mă faci să mă simt așa”. Poți adopta o abordare de genul: „uite ce simt eu”, „uite cum percep eu această situație”.

2. Arată-i că tu știi să îți asumi o greșeală sau un defect
Îți poți face partenerul să înțeleagă că acest lucru ține de normalitate și ai nevoie doar de modele concrete din viața ta.

De exemplu, dacă te deranjează când el îți ia telecomanda și schimbă canalul TV, poți să îl faci să nu mai creadă că are tot dreptul să facă asta. Evident, nu este indicat să îi spui că simți că ți-a minimizat importanța. Ai putea să formulezi acest mesaj într-o manieră mai blândă: „Mi-ar plăcea să mă anunți data viitoare când vrei să te uiți la altceva. Așa putem găsi împreună o strategie sau o soluție”.

Cum ți se pare? Nu-i așa că nu se va simți învinuit pentru starea ta și sunt șanse mai mari să accepte să vă puneți de acord, fără să vă mai luptați pentru supremație?

3. Preia tu inițiativa
Dacă el nu te invită nicăieri de teamă că nu va plănui totul așa cum vrei, poți face pentru o secundă schimb de roluri. Programează tu întâlnirile la care visezi și invită-l. În cazul în care va accepta, își va da seama ce ușor este să organizezi ceva simplu și frumos, apoi nu se va mai feri să procedeze la fel. Iar dacă nu vrea să te însoțească, poți merge oricând cu prietenele.

Iată un rezumat al acțiunilor pe care le poți face tu pentru a-ți ajuta jumătatea să treacă peste nevoia de a fi mereu mai presus decât toți ceilalți:

  • Gestionează-ți propriile emoții;
  • Nu da vina pe el, chiar dacă el dă vina pe tine;
  • Invită-l la o discuție;
  • Folosește-te de propriile experiențe;
  • Roagă-l să ți se alăture.

Aceste idei au fost oferite de autoarea Jean Walters într-un articol publicat pe YourTango. Ea este și transformational coach, astfel că încearcă să ajute oamenii să-și îmbunătățească viața prin intermediul schimbărilor necesare.

Citește și: „Îmi urăsc soția” – motivele care fac un bărbat să rostească aceste cuvinte

Surse foto: iStock

Surse articol: YourtangoFlipboardMountvernontherapy

Articolul urmator »
Sindromul Stockholm in dinamica relatiei de cuplu: semne ca esti dependenta emotional de un partener toxic
Sindromul Stockholm in dinamica relatiei de cuplu: semne ca esti dependenta emotional de un partener toxic
DivaHair | Miercuri, 27.03.2024
Incepe quiz
Ce trebuie sa faci ca sa te vrea barbatul dorit?
Ce trebuie sa faci ca sa te vrea barbatul dorit?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Ne găsești pe