Ce se întâmplă în corpul tău atunci când te îndrăgosteşti

Miercuri, 13.07.2016
de Andreea Baluteanu

Emoţiile fizice asociate „îndrăgostelii” ne sunt familiare tuturor: fluturii în stomac, bătăile rapide ale inimii care parcă îşi doreşte să sară din pieptul tău şi să zboare să o întâlnească pe cea a iubitului, senzaţia că nu mai păşeşti pe pământ, ci pluteşti. Ştiai totuşi că dragostea are efecte miraculoase şi asupra funcţiilor organismului tău?

Descoperă ce se întâmplă în corpul tău atunci când iubeşti şi nu vei mai dori să trăieşti vreodată fără dragoste!

Şapte efecte ale iubirii asupra organismului tău

Iubirea îţi „deschide” ochii, îţi face inima să bată mai tare şi îţi umezeşte palmele. Explicaţiile ştiinţifice sunt la datorie: atunci când eşti îndrăgostită, sistemul nervos simpatic este stimulat, ceea ce determină dilatarea pupilelor. De asemenea, simpla idee că eşti pe cale să te întâlneşti cu cel pe care îl adori te va umple de adrenalină, cauzând un ritm cardiac crescut!

Dragostea te ţine departe de problemele cardiace. Poate că bătăile inimii tale ar putea concura cu un motor de mulţi cai putere, dar oxitocina pe care organismul tău o primeşte atunci când eşti îndrăgostită are efecte pozitive în timp asupra sistemului cardiovascular: scade presiunea sângelui şi reduce riscul apariţiei infarctului. De asemenea, hormonul iubirii, cum mai este numită oxitocina, luptă împotriva depresiei şi a stresului!

Iubirea te ajută să dormi mai bine. Nu numai senzaţia fizică de a dormi cuibărită în braţele iubitului îţi asigură un somn de bebeluş, dar şi faptul că oxitocina şi endorfinele secretate în organism diminuează nivelul cortizolului și te poartă cât ai zice „peşte” pe tărâmul viselor.

Atunci când eşti îndrăgostit, trăieşti mai mult. Din păcate, Romeo şi Julieta nu au apucat să citească rezultatele acestui studiu: oamenii care trăiesc alături de cel iubit au tendinţa de a face alegeri mai sănătoase, practicând sport sau având o alimentaţie adecvată, totul din dorinţa de a petrece cât mai mult timp în compania alesului.

Iubirea te scapă de psiholog. Ce înseamnă nevoia de terapie, până la urmă? Necesitatea de a avea la dispoziţie un umăr protector care să te aline şi o ureche binevoitoare care să te asculte (eventual şi o gură care să îţi spună unde greşeşti). Cine ţi le poate oferi cu mai mult drag decât iubitul? Pe de altă parte, hormonii dragostei inhibă şi secreţia de cortizol (hormonul stresului) şi sunt o armă puternică împotriva depresiei.

Dragostea îţi fereşte organismul de boli. Aşa cum braţele protectoare ale iubitului te feresc de frig, şi producţia de endorfine secretate în timpul sexului, dar şi atunci când tu şi el vă ţineţi de mână, îţi va îmbunătăţi sistemul imunitar.

Iubitul îţi „ia durerea cu mâna”. Nu numai vorbele lui dulci şi atingerile tandre te scapă de migrena aceea nesuferită, dar şi oxitocina eliberată în creier „invită” la calm şi la serenitate, având efecte miraculoase, conform studiilor: creşte rezistenţa la durere, scade neplăcerile provocate de afecţiuni precum artrita sau scolioza şi reduce intensitatea crampelor. Pentru a obţine aceste efecte, este suficient să îl priveşti pe cel drag!

Tu resimţi aceste efecte atunci când eşti îndrăgostită? Descoperă ce se întâmplă în corpul tău când faci sex sau după o despărţire!

Surse foto: pexels.com

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (2)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!