Cele cinci stadii ale intimității într-un cuplu și cum să știi în care dintre ele te afli

Cele cinci stadii ale intimității într-un cuplu și cum să știi în care dintre ele te afli

Ramona Jurubita

Mulți dintre noi am învățat din psihologie despre cele cinci stadii ale durerii, conform teoriei lui Kubler-Ross: negare, furie, negociere, depresie și resemnare. Puțini știu însă că și intimitatea are anumite etape și ele se ating treptat într-o relație amoroasă.

Ei bine, aflăm că sentimentele nu sunt aceleași pe tot parcursul interacțiunii dintre parteneri. Intimitatea poate varia în intensitate în funcție de momentul în care vă aflați; după mulți ani de relație poate fi totul diferit de cum era la început. Iată care sunt totuși cele cinci stadii ale intimității:

Tineri îndrăgostiți care mănâncă paste împreună.

 1. Pasiunea
  Este prima etapă, în care vedem totul perfect la partenerul nostru, strigăm cât ne țin plămânii că am găsit dragostea adevărată și ne pierdem în declarații de dragoste. Acest stadiu al intimității este ghidat de hormonii care domină rațiunea. La începutul relației punem partenerul pe primul loc, uităm să mai mâncăm și facem totul pentru a-l impresiona.
  Când suntem îndrăgostiți crește nivelul de dopamină din sânge, avem permanent o stare de euforie și apetitul sexual crește. Atracția simțită față de partener este extrem de puternică. Acesta este și motivul pentru care nici nu durează la infinit, pentru că ar obosi atât creierul, cât și corpul și s-ar instala o stare de epuizare. Din punct de vedere biologic, creierul nu poate menține constant sentimentul de a fi profund îndrăgostit.
 2. Aterizarea
  Într-un articol de pe Psychology Today scria: „Ziua în care te trezești și îți spui că te-ai căsătorit cu cel greșit, va fi ziua în care căsătoria ta va începe cu adevărat”.
  După o vreme, focul pasiunii se va stinge și vei vedea realitatea așa cum este cu adevărat. Îți vei da seama că partenerul nu este perfect și că are chiar o mulțime de defecte, dar care îl face să fie EL. Cel mai important pas este al tău, tu decizi dacă ești dispusă să accepți acele defecte. Până la urmă suntem oameni și nimeni nu e perfect, nu?
  În stadiul acesta se instalează obișnuința și partenerii nu mai sunt atât de dependenți unul de celălalt.
 3. "Înmormântarea"
  Acesta este momentul în care ai impresia că totul se prăbușește fiindcă nimic interesant nu se mai întâmplă între voi. Toate conversațiile devin extrem de banale și vorbiți doar despre cine trebuie să ducă gunoiul, cine merge la spălătorie cu mașina, cine plimbă câinele, etc. Nu trebuie să vă îngrijorați pentru că acesta este un semn bun, înseamnă că legătura voastră de cuplu este reală și sinceră. În acest stadiu al relației, iubirea începe să se împletească cu rutina zilnică. Așadar, conviețuiți după regulile societății și începeți să vă comportați ca o familie.
  Încercați să faceți ceva ce vă scoate din rutină ca să reveniți la sentimentele de început și să nu lăsați grijile zilnice să vă acapareze relația.
 4. Trezirea
  Este etapa în care se reaprinde focul dintre voi. Te vei uita la partenerul tău și vei spune „Uitasem cât este de atrăgător.” sau „Doamne, ce mult îl iubesc pe omul ăsta!”. De obicei, această etapă vine după ce începem să conștientizăm că omul de lângă noi ne este alături în orice situație și face orice pentru fericirea noastră. De exemplu, ne este alături când trecem printr-un moment greu la serviciu, când avem o problemă de sănătate sau când pierdem pe cineva drag. Omul care te susține necondiționat va fi cel pe care îl vei iubi cel mai mult.
 5. Dragostea
  Dragostea adevărată vine în timp, specialiștii spun că apogeul iubirii se atinge după cinci ani de relație. Înainte de această perioadă totul este doar o schimbare între celelalte patru etape. Ultimul stadiu este încununarea a ceea ce ați construit împreună, când vă dați seama că nimic nu ar avea sens dacă v-ați despărți. Totul se împarte la doi, nu se pune problema să luați o decizie fără să vă consultați. După cei cinci ani de relație se atinge și maturitatea intimității, când înțelegeți că aveți nevoie și de momente în care să fiți singuri. Găsirea unui echilibru este forma cea mai frumoasă a unei relații.

Indiferent în ce stadiu al relației te afli, nu uita să te bucuri de momentele petrecute cu partenerul tău. Fiecare etapă este frumoasă în felul ei și trebuie să treci prin toate ca să atingi dragostea absolută.

Citește și: Semne că ești cu persoana potrivită, chiar dacă relația voastră este departe de a fi perfectă

Surse articol: CluberCristinazamfirPpsychologies

Surse foto: Istockphoto

Articolul urmator
Cinci motive pentru care ascultarea empatică este piatra de temelie a relațiilor sănătoase
Cinci motive pentru care ascultarea empatică este piatra de temelie a relațiilor sănătoase
Vrei să știi cum va arăta viața ta peste 10 ani? Fă testul acesta și afli răspunsul în mai puțin de 1 minut!
Incepe quiz
Vrei să știi cum va arăta viața ta peste 10 ani? Fă testul acesta și afli răspunsul în mai puțin de 1 minut!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.