Nu Skin

Cele două lucruri care îți fac iubitul să te înșele

Redactor Andreea Baluteanu

„De unde venim?”, „care este rostul nostru pe pământ?”, dar, mai ales, „de ce înșelăm?” sunt câteva dintre întrebările la care ne dorim răspuns cât mai curând cu putință. Dacă nu îți putem oferi o soluție definitivă la primele două dileme, suntem pe cale să îți elucidăm misterul celei de-a treia, grație unui studiu desfășurat de Universitatea Harvard.

Folosindu-se de o metodă complexă, cercetătorii au descoperit cei doi factori care îl pot încuraja pe iubitul tău (sau pe tine) să caute fericirea în afara căminului. Află despre ce este vorba, din rândurile de mai jos!

Cele două lucruri care îl îndeamnă la trădare

Era nevoie ca mințile strălucite de la Harvard să analizeze problema presantă a trădărilor pentru a putea primi un răspuns la cea mai veche întrebare a lumii „de ce m-a înșelat?”. În timp ce până acum consultam liste nesfârșite de potențiale greșeli care îl îndepărtau de noi sau credeam că există un tipar de bărbați predispuși la trădare, acum am aflat care sunt cele două cauze ale înșelatului: extrem de simplu și la obiect, dar nu mai puțin dureros.

cuplu frumos

Ne pare rău dacă nu te poți abține să listezi frumusețea între primele trei trăsături ale partenerului ideal, deoarece atractivitatea a fost clasată de către experții de la Harvard drept principal factor al infidelității. În studiul intitulat „Attractiveness and relationship longevity: Beauty is not what it is cracked up to be”, condus de psihologul Christine Ma-Kellams, concluzia este dureroasă pentru femeile care fac o pasiune pentru bărbații frumoși (și viceversa).

Și, dacă ne gândim cu seriozitate la acest aspect, descoperim și logica din spatele său. Știam deja că oamenii atractivi au salarii mai mari și sunt considerați mai prietenoși și mai sociabili de către cei din jur, ceea ce nu are cum să nu le mângâie orgoliul. Prin urmare, ei deprind ideea că sunt mai dezirabili și că ar trebui chiar să împartă aceste atuuri cu cât mai mulți oameni, ceea ce îi conduce adesea spre infidelitate.

Dar nu doar simplele noastre teorii contează, ci metodele extrem de elaborate de studiu pe care le-au folosit autorii studiului. Într-o primă fază, ei au convocat două femei, cerându-le să judece nivelul de atractivitate a 238 de foști colegi de liceu, de sex masculin, la vârsta de 17-18 ani. Utilizând apoi site-ul Ancestry.com, cercetătorii au analizat statutul marital al bărbaților. Surpriză sau nu, cei care fuseseră încoronați la capitolul frumusețe erau în mai mare procent divorțați sau implicați în căsătorii scurte.

De partea cealaltă, cercetătorii s-au raportat la cei mai dezirabili oameni ai planetei, actorii și actrițele de la Hollywood. Consultând topul primilor 20 de sex masculin și feminin de pe site-ul imdb.com și conjugând apoi cu cei mai puternici locuitori ai pământului, norocoșii protagoniști ai clasamentului Forbes, oamenii de știință au întocmit o listă de 130 de oameni, eliminând duplicatele. Din nou, cele două femei au fost rugate să își ofere părerea cu privire la gradul de atractivitate al acestor supraoameni, iar rezultatele au fost aceleași: cei considerați superior din punct de vedere al aspectului fizic erau divorțați, cu căsătorii scurte.

Autorii studiului au luat apoi în calcul un fapt sociologic demonstrat: atunci când suntem într-o relație, tindem să îi percepem pe cei din jur ca fiind mai puțin atrăgători, pentru a diminua astfel șansele de a ne pierde iubirea. Oare frumoșii irezistibili au și ei același mecanism subconștient?

cuplu trist

Ca să obțină răspuns la această dilemă, au compus un grup de 130 de participanți, dintre care aproximativ o jumătate implicați într-o relație amoroasă exclusivistă, cărora le-au cerut să evalueze gradul de atractivitate al unor persoane de sex opus și de aproximativ aceeași vârstă. Între timp (și discret), cercetătorii au oferit la rândul lor coeficienţi de atractivitate respondenților. Concluzia? Oamenii frumoși au oferit note mai mari fotografiilor cu persoane atrăgătoare, iar procentul lor a fost chiar superior printre persoanele aflate într-o relație. O numești generozitate? Autorii studiului caracterizează această atitudine drept înclinație de a fi infidel.

Ceea ce ne conduce la al doilea factor care provoacă trădarea, descoperit în ultima etapă a studiului. Folosind de această dată un sondaj online, cercetătorii au ales din nou două grupuri, manipulând însă lejer concepția lor despre sine: au arătat unei părți imagini cu oameni mai puțin atrăgători, pentru a-i face să se simtă mai frumoși. Apoi au adus în discuție o nouă chestiune: gradul de satisfacție cu relația actuală și au încheiat cerând opinia asupra unor imagini cu oameni frumoși. Iar aici intervine factorul care îi salvează de la pecetea de superficialitate pe cei frumoși: din nou oamenii cei mai atrăgători au dat note mai mari pozelor, dar, de această dată, atitudinea lor a fost corelată și cu nemulțumirea în relație.

Ceea ce compune tabloul celor doi factori care ne împing la trădare: frumusețea fizică și fericirea în relații. Ceea ce, dincolo de gustul amar pe care ni-l lasă, ne poate oferi și un strop de ușurare: nu mai fi tristă dacă ai fost constant respinsă de tipi irezistibili, pentru că, cel mai probabil, s-ar fi sfârșit prost!

Tu ce părere ai despre concluziile trase de oamenii de știință? Crezi că frumoșii sunt mai predispuși la a fi și „alunecoșii” în relații?

Surse foto: IStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.8 (5)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta