Cele mai bune sfaturi despre relații amoroase pe care nu ți le-a dat nimeni până acum

Cele mai bune sfaturi despre relații amoroase pe care nu ți le-a dat nimeni până acum

Lorena Pintilie

Așa-i că auzim aproape din toate direcțiile: "Mi-ar fi plăcut să știu asta cu ceva timp în urmă!"? Adevărul este că niciodată nu o să fim 100% pregătiți pentru o nouă relație, sau pentru viață, în general. Ajungem să fim dezamăgiți și aici intervine cunoscuta zicală „dacă aș fi știut asta din timp...”. Da, lucrurile ar fi mai ușoare dacă am ști anumite lucruri din timp, astfel încât să putem sări peste părțile mai puțin plăcute, însă viața are alte planuri cu noi. Totuși, ca să fim pe deplin sinceri, la urma urmei, chiar asta este partea frumoasă a vieții: necunoscutul.

Nu-i așa că ar fi de 100 de ori mai ușor dacă, odată intrați într-o relație, am primi și un „manual” cu ajutorul căruia să descifrăm misterele poveștii de dragoste ce stă să înceapă? Însă, din păcate nicio relație nu aduce la pachet și un Curriculum cu toate informațiile necesare, iar adevărata aventură începe atunci când trebuie să deslușești singur/ă, fără ajutor, ceea ce se ascunde în spatele persoanei de care te-ai îndrăgostit.

Oamenii tind să caute răspunsuri peste tot, fie că vorbesc cu prieteni mai experimentați, caută informații pe internet, sau chiar citesc cărți și articole care să îi ajute în procesul de cunoaștere. Dar un lucru este cert, oricât de mult ai căuta, doar tu poți să îți oferi cele mai bune sfaturi, raportându-te la experiența personală. Totuși, noi ți-am pregătit câteva îndrumări, care sperăm să te ajute în următoarea ta relație.

Cele 7 stadii ale unei relații

Alege înțelept

Știai că poți avea succes într-o relație chiar înainte de a intra în ea? Da! Tot ce trebuie să faci este să alegi înțelept cu cine faci asta. Însă, în același timp, trebuie să fim rezonabili și serioși în momentul în care facem o alegere atât de importantă. Spre exemplu, dacă tindem să fim nerealiști și să ne dorim o relație cu o persoană care este total diferită față de noi și care „să le aibă pe toate”, atunci vom rămâne dezamăgiți în momentul în care vom realiza că alegerea pe care am făcut-o nu este deloc cea corectă pentru noi.

Apoi urmează perioada în care ne punem tot soiul de întrebări încercând să ne dăm seama ce s-a întâmplat și unde „am greșit”. De ce nu m-a plăcut la fel de mult precum am făcut-o eu? De ce am rămas blocat/ă într-un punct? De ce nu am trecut la următorul pas? De ce m-am simțit mereu atât de neputincios/oasă în relațiile mele?

Ei bine, răspunsul la toate aceste întrebări este: pentru că nu ai ales cuviincios, te-ai lăsat purtat/ă de val în loc să fii cerebral și ai ajuns să urmărești doar persoane care nu sunt disponibile din punct de vedere emoțional, sau care sunt superficiale din acest punct de vedere.

Da, avem acest impuls în care nu contează cât de puțin ar oferi persoana de lângă noi, sau că noi oferim de 100 de ori mai mult, tot vedem totul roz, frumos și romantic. Greșeala începătorului! Nu te mai arunca în relații doar de dragul de a fi cu cineva, pentru că astfel ajungi în punctul în care tot ce ai crezut că este semnificativ se năruie în fața ta și rămâi din nou cu inima zdrobită.

Dar trecând peste toate aceste explicații, ne întoarcem la ideea de la care am pornit: IMPORTANT ESTE SĂ ALEGI ÎNȚELEPT. Nu poți să alegi un învins și să te aștepți ca el să se transforme într-un câștigător. Da, s-ar putea să fii cea mai uimitoare persoană pe care a avut privilegiul s-o cunoască, dar nu va fi suficient. Trebuie să vezi o situație exact așa cum este și să te concentrezi doar pe adevărul din ea. Focus pe ceea ce contează și pe lucrurile care pun bazele unei relații de durată!

Dacă vrei o relație serioasă, alege o persoană care își dorește același lucru. Dacă vrei să-ți întemeiezi o familie în viitorul apropiat, alege un tip de persoană care își dorește, printre altele, și asta. Dragostea nu este suficientă pentru a „șterge” incompatibilitatea cu buretele! Ai libertatea de a alege pe cine vrei tu când vine vorba de persoana lângă care vrei să îți petreci viața, iar această opțiune îți dă putere. Folosește-o cu înțelepciune!

Cuplu ținându-se în brațe în natură

14 adevăruri despre relații despre care nimeni nu vorbește niciodată

Ce poți oferi în noua ta relație

Un alt aspect foarte important când alegi să începi o relație este: ce pot oferi eu? Poate că tu îți dorești alături o persoană amabilă, tandră, carismatică, frumoasă și inteligentă, cu principii și valori bine înrădăcinate în caracterul său și cu o energie debordantă, dar tu, ce poți pune pe masă când vine vorba de reciprocitate? Gândește-te de două ori, ce pot să îi ofer eu acestei persoane „perfecte”?

Ca și în orice alt domeniu, legea atracției este un principiu de bază și în iubire. Înseamnă că atragi exact ceea ce ești și vei primi la un moment dat ceea ce ai oferit, pe principiul „fie roata și pătrată, tot se-ntoarce ea odată”. Spre exemplu, dacă ești o persoană indisponibilă din punct de vedere emoțional și te implici într-o nouă relație doar de dragul de a umple un gol lăsat de fostul partener, atunci fii sigu/ă că exact același lucru vei primi. Sunt șanse să dai peste o persoană care are nevoie de un atașament emoțional superficial care te va lăsa baltă odată ce își va găsi încrederea în sine. Nasol, nu? Dar la ce te așteptai? Dacă ai oferit superficialitate, asta ai și primit.

Dacă vrei un partener disponibil din punct de vedere emoțional, trebuie să fii pe aceeași lungime de undă. Ce poți face? Ei bine, ai grijă de tine mai întâi! Concentrează-te mai mult pe a te transforma în ceea ce îți dorești în loc să te arunci în brațele unui om care nu te va înțelege pe deplin și care va vedea doar învelișul plastic pe care ți l-ai creat din dorința de a părea ceva ce nu ești. Devin-o cea mai bună variantă a ta și abia după caută persoana care să completeze părțile pe care încă nu le-ai descoperit singur/ă!

Stresul strică relațiile

Un alt lucru de care se lovesc majoritatea oamenilor care sunt într-o relație abia începută este stresul. Încetează să te stresezi! Serios, de ce faci asta? Tindem să ne lăsăm stresați de micile detalii încât nu ne putem bucura cu adevărat de relație și de ceea ce este important. Desigur, oricine poate înțelege că mai apar mici neînțelegeri, dar totuși, nu lăsa ca fostele relații să îți influențeze modul în care acționezi în viață. Știm, temerile ne pot paraliza; dacă nu mă place la fel de mult pe cât îmi place mie? Dacă nu simte cu adevărat ceea ce spune? Dacă e o persoană falsă, la fel ca și persoana cu care am fost înainte? Dacă mă înșală? Dacă găsește pe cineva mai bun?

Riști să ajungi astfel în punctul în care te vei îndoi de tot ceea ce spune și face partenerul tău. Dacă are planuri ascunse? Dacă de fapt nu mă vrea cu adevărat și minte de dragul superficialității? Te liniștești din nou când îți spune pentru prima dată „te iubesc”, până când urmează câteva zile fără să o mai repete, iar îndoiala își face din nou loc în sufletul tău. Și tot așa la nesfârșit. Vor tot apărea motive pentru care să „te stresezi”. Oprește-te!

Această gândire nu te duce nicăieri. Tot ceea ce faci este să-ți hrănești propriile nesiguranțe și să le dai mai multă putere asupra ta. Încearcă să te relaxezi și să trăiești în prezent, lăsând viitorul în viitor; în momentul în care vei începe să te îngrijorezi din nou, reamintește-ți cu calm și cu blândețe că vei fi bine indiferent de situație.

Tânără bucurându-se de soare lângă fereastră

Cele mai importante elemente ale unei relatii de cuplu

Chiar dacă „le ai pe toate” tot poate exista o nepotrivire

Aceasta este probabil cea mai grea lecție de învățat, dar atât de importantă pentru sănătatea ta și stima de sine. Să presupunem că ajungi să cunoști o persoană de care îți place instant. O vezi și te gândești că are tot ceea ce îți dorești de la viitorul partener, bifând fiecare căsuță din lista ta de „pretenții”. Te entuziasmezi, „wow, am găsit persoana perfectă pentru mine”. Începi relația cu „omul potrivit”, iar după o perioadă, de nicăieri, apare îndoială în sufletul partenerului și decide să pună capăt relației. De ce? Pur și simplu nu crede că ești persoana potrivită pentru el/ea, simte că îi lipsește ceva. Ține să îți spună de 100 de ori că ești grozav, ești o persoană minunată și foarte bună, dar nu ești omul potrivit, la locul potrivit. Ajungi astfel într-un moment de dezamăgire totală. Apoi te întorci în timp și încerci să cauți răspunsul. Ce s-a întâmplat, nu am fost suficient?

Ba da, ești suficient! Pur și simplu nu ai fost persoana potrivită pentru el/ea, iar acest lucru este perfect în regulă. Nu există compatibilitate mereu și îți faci singur rău dacă o iei personal. La fel cum, cu siguranță, și tu te-ai mai întâlnit cu oameni minunați care erau înnebuniți după tine și pur și simplu tu nu simțeai la fel.

Ce poți face pentru a trece mai ușor peste această dezamăgire, este să lucrezi la tine, până când tu ești împăcat cu cine ești și să îți recâștigi încrederea de sine. Din păcate, într-un context de acest gen este singura soluție pe care o ai și unicul aspect pe care îl poți controla. Cheia păcii interioare este să îți asumati responsabilitatea 100% pentru ceea ce este sub controlul tău și să renunți la responsabilitatea pentru ceea ce nu poți gestiona.

Caracterul contează mai mult decât aparența fizică

Da, aspectul fizic contează, dar nu atât de mult pe cât crezi. Ceea ce transmiți este mult mai important atunci când vine vorba de succesul pe care îl ai în relațiile tale. Și vestea bună este că felul tău de a fi se află sub controlul tău!

Deși trăim într-o lume foarte superficială, în care avem tendința de a ne baza doar pe estetic și mai puțin pe însemnătate, îți putem spune că în relațiile de durată lucrurile stau exact pe dos. Dacă poți să îți gestionezi emoțiile și să te concentrezi pe partea pozitivă a vieții, atunci cu siguranță vei începe cu un pas în plus față de cei care se bazează doar pe aparența fizică.

De exemplu, dacă începi o relație cu gânduri negative, acestea vor continua să vină spre tine, adâncindu-te într-o stare de anxietate și îngrijorare. Dar, dacă poți ține acele gânduri departe de tine, întreaga ta viață se va schimba.

Cuplu fericit, în timpul dimineții

Atenție! Un lucru foarte important de reținut, mai ales despre bărbați, este că aceștia se îndreaptă de obicei spre persoanele lângă care se simt bine, chiar dacă inițial sunt atrași de frumusețea acesteia. La urma urmei, oricine vrea să se simtă bine lângă persoana iubită, nu?

Relațiile bune nu sunt mereu cele mai frumoase sau palpitante

Iată lucrul pe care nimeni nu ți-l explică: relațiile bune nu sunt mereu palpitante sau foarte frumoase. Însă, ce trebuie să știi este că monotonia unei relații bune diferă față de cea dintr-o relație rea. La ce ne referim când spunem relație mai puțin bună? Ei bine, la orice lucru negativ, de la o situație toxică, codependentă, la o relație cu o persoană care nu-și dorește un angajament față de tine și care se dovedește a fi incompatibil.

Dar într-o relație bună, o relație în care sunteți pe aceeași lungime de undă, detaliile mici pot fi trecute cu vederea. Ești conștient/ă că poate să treacă ore întregi fără să îți scrie un mesaj și nu te îngrijorezi, sau să nu fie nevoie să îți spună din minut în minut cât de mult ține la tine, ori să îți cumpere mici atenții cu fiecare ocazie.

Nu aveți nevoie de toate aceste lucruri palpitante și romantice ca să știți ce însemnați unul pentru celălalt. Ei bine, acestea relațiile în care poți să fii tu cu adevărat. Acest tip de relații „simple” sunt cele care scot tot ceea ce este mai bun din tine.

Ceea ce trebuie să știm atunci când suntem pregătiți de o relație este faptul că avem nevoie de partener pentru a putea accesa anumite puncte ale sufletului pe care nu le vom putea accesa de unii singuri. Atunci când suntem pe cont propriu, este mai greu să vedem lucrurile 100% obiectiv, tocmai de aceea avem nevoie de un punct de vedere exterior; sinceritatea și seriozitatea celuilalt ne va ajuta mult mai mult să ne descoperim decât superficialitatea, cadourile și aventurile de moment.

Aceste lucruri sunt trecătoare! Dragostea te obligă să te înfrunți. Dragostea scoate în evidență tot ceea ce este de „neiubit” în noi, și adevărul este că nu poți ascunde cine ești atunci când te afli într-o relație înfloritoare și iubitoare. În schimb, ești nevoit să te înfrunți și să faci față lucrurilor mai puțin plăcute de dragul unui parteneriat lung și frumos. Persoana de lângă tine va reflecta întotdeauna la cine ești cu adevărat (și invers). Și tot ceea ce se întâmplă va fi mult mai semnificativ din punct de vedere emoțional.

Dragostea nu este menită să te facă fericit, ci să te ajute să înveți despre tine și cei din jurul tău! Lasă iubirea să te ajute să crești!

Surse foto: iStock, Unsplash 

Surse articol: Thought Catalog

Articolul urmator
Diferența ideală de înălțime între parteneri pentru o viață sentimentală optimă
Diferența ideală de înălțime între parteneri pentru o viață sentimentală optimă
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.