Certificat medical prenupțial: cum arată și cine ți-l poate elibera

Certificat medical prenupțial: cum arată și cine ți-l poate elibera

Redactor Raluca Margean

Conform legislației din România, înainte de căsătorie, fiecare cuplu trebuie să facă dovada unui certificat medical prenupțial. Acesta este un act obligatoriu, fără de care ofițerul stării civile nu poate oficia ceremonia. Îți oferim în acest articol informații utile despre acest document esențial, inclusiv ce analize medicale trebuie să se regăsească în certificat, cine îl eliberează, cât costă și ce se întâmplă dacă ți se depistează o afecțiune!

Medic care înmânează pacientului o hârtie

Ce este certificatul medical prenupțial?

Certificatul medical prenup'ial face parte din actele necesare pentru căsătorie. Este un document care atestă faptul că viitorii soți nu suferă de o boală venerică transmisibilă, nu au boli psihice sau leziuni pulmonare. Certificatul este un formular-tip, care trebuie să aibă numărul de înregistrare, data efectuării analizelor, semnatura și parafa medicului de familie. Termenul său de valabilitate este de 14 zile și trebuie să conțină în mod expres mențiunea ”Apt pentru căsătorie”.

Cum arată certificatul medical prenupțial?

Formularul tipizat al certificatului medical prenupțial este asemănător unei adeverințe. El cuprinde următoarele informații:

  • Datele personale ale pacientului (numele și prenumele, CNP, vârstă, domiciliu, date buletin de identitate, grupă sangvină)
  • Declarația medicului de familie al pacientului, cu semnătură și parafă
  • Rubrică cu privire la investigațiile medicale efectuate. Aici se va specifica faptul că pacientul:
    • nu suferă de o boală venerică în formă transmisibilă (Buletin de laborator nr. …… din …… );
    • nu prezintă leziuni pulmonare evolutive TBC (Buletin radiologic nr. ….. din …….);
    • este normal din punct de vedere neuro-psihic.

Certificat medical prenupțial - varianta pdf

Dacă te întrebi cum arată un certificat medical prenupțial, poți găsi un model în pdf aici. Nu este însă, nevoie să faci rost de unul, medicul de familie ar trebui să-l aibă, să-l completeze și să ți-l înmâneze.

Cine îți eliberează certificatul medical prenupțial?

Certificatul medical prenupțial este eliberat de medicul de familie, pe baza rezultatelor analizelor efectuate la orice clinică medicală de specialitate. Eliberarea acestui document obligatoriu se efectuează contra cost deoarece nu este cuprins în pachetul de bază de servicii medicale din cadrul asigurărilor de sănătate.

De ce facem analizele medicale pentru certificatul medical prenupțial?

Asistentă medicală ce recoltează sânge de la o pacientă

Scopul acestui certificat medical prenupțial este de a depista anumite afecțiuni grave de sănătate. Analizele necesare a fi efectuate în vederea obținerii certificatului sunt:

  • Test VDRL- acesta este un test de sânge care identifică prezența anticorpilor pentru Treponema pallidum, un microorganism care provoacă sifilisul. Dacă rezultatul VDRL-ului este pozitiv, va fi necesară efectuarea unui test (TPHA) de confirmare a infecției cu Treponema pallidum. Sifilisul este o boală cu transmitere sexuală. Dacă nu este netratat în faza incipientă, distruge organele interne (creier, măduva spinării, ficat, inimă), provocând demență sifilitică, paralizie şi moarte. Sifilisul se poate transmite și de la mamă la copil în timpul sarcinii, iar fătul poate fi grav afectat (risc de malformații severe).
  • Test HIV- acesta detectează prezența anticorpilor HIV, virusul imunodeficienței umane care este responsabil pentru declanșarea SIDA.
  • Radiografie pulmonară- aceasta este esențială pentru a depista tuberculoza, o boală infecțioasă și extrem de contagioasă care, netratată, poate fi fatală.

În cazul în care femeia este însărcinată, este interzisă efectuarea oricărui tip de radiografie. Prin urmare, medicul va elibera certificatul medical prenupțial fără examenul pulmonar, menționând cauza pe documentul respectiv.  

Ce se întâmplă dacă ți se depistează o afecțiune?

Dacă unul din parteneri a fost depistat cu aceste afecțiuni, căsătoria poate avea loc dacă celălalt partener își oferă consimțământul. Rolul analizelor medicale efectuate înainte de căsătorie este de a informa viitorii soți despre aceste boli grave, dar și de a menține o evidență oficială a lor de către Statul Român. 

Conform legislației în vigoare, laboratoarele de analize care efectuează testarea HIV au obligația de a transmite, în termen de 24 de ore, o informare către DSP (Direcția de Sănătate Publică) dacă s-a depistat un caz nou de boală. Această informare este un formular tipizat cunoscut sub denumirea de Fişa de declarare a suspiciunii de infecţie HIV/SIDA. Pacientul va fi consiliat post-testare și apoi îndrumat către medicul epidemiolog desemnat de la DSP sau către medicul infecționist de la spitalul de boli infecțioase. Aceste prevederi sunt specificate în Ordinul nr. 1.611 din 7 decembrie 2004 privind aprobarea circuitului informaţional şi a fişelor de declarare şi supraveghere a infecţiei HIV/SIDA.

Aceeași obligație de informare o au toți furnizorii de servicii medicale și în cazul unei suspiciuni de tuberculoză. Conform legii nr. 302/2018 privind măsurile de control al tuberculozei, aceștia trebuie să înștiințeze în scris dispensarul teritorial de pneumoftiziologie, în cazul existenței unui caz de tuberculoză.

În ceea ce privește sifilisul, Instrucțiunea nr. 2.758 din 24 iulie 1971 privind prevenirea şi combaterea bolilor venerice specifică faptul că toate instituțiile sanitare unde s-a depistat o boală venerică (incluiv sifilis) au obligația de a completa Fişele de declarare a cazurilor noi de boli venerice și de a comunica numărul de cazuri medicului dermato-venerolog coordonator din cadrul judeţului.

Când trebuie depus certificatul medical prenupțial?

Un cuplu de tineri care semnează un document

Certificatul medical prenupțial este valabil 14 zile de la data emiterii. Documentul trebuie depus în același timp cu actele de căsătorie, adică cu 10 zile înainte de data căsătoriei. Așadar, eliberarea certificatului de către medicul de familie trebuie făcută între a 14 - a şi a 10 - a zi înainte de data încheierii căsătoriei.

Cât costă eliberarea unui certificat medical prenupțial?

În 2021, pentru obținerea unui certificatului prenupțial se percepe un preț diferit în funcție de clinica medicală care-l eliberează. De obicei, costurile se încadrează între 100 -200 de ron. În plus, pentru eliberarea documentului se va percepe o taxă suplimentară care poate varia între 50-75 de ron.

Așadar, certificatul medical prenupțial este un document obligatoriu pentru oricine vrea să se căsătorească. El se depune de starea civilă înainte de căsătorie și se eliberează de către medicul de familie. 

Surse foto: iStock.com

Articolul urmator
Când devine schimbul de mesaje cu alte persoane periculos pentru relația ta
Când devine schimbul de mesaje cu alte persoane periculos pentru relația ta
Cum va arata sotul tau?
Incepe quiz
Cum va arata sotul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.