Cum poți repara micile conflicte dintr-o relație înainte să se transforme în probleme

Cum poți repara micile conflicte dintr-o relație înainte să se transforme în probleme

Redactor Divahair.ro

Conflictele apar în orice cuplu și nu există o soluție prin care să le poți întotdeauna evita. Totuși, cuplurile fericite știu cum să pună problema atunci când apar diferențe de opinii, să detensioneze situația din timp și să nu lase nemulțumirile să se adune până când cei doi parteneri nu mai pot găsi nicio rezolvare și nicio cale de întoarcere. Un studiu realizat de cercetătorul John Gottman a descoperit că, într-o relație, partenerii au disponibilitatea emoțională de a comunica doar în 9% din timp, ceea ce înseamnă că restul de 91% din timpul petrecut cu partenerul de cuplu poate fi marcat de o comunicare deficitară. Diferența între cuplurile puternice și cele care ajung să se despartă este dată de modul în care cei doi parteneri comunică în puținul timp pe care îl au la dispoziție.

Conflictele nerezolvate rămân acolo ca o piatră în pantofi. Durerea de a fi rănit, fie că e vorba despre o mică neînțelegere, fie de o ceartă în toată regula, va crește inutil, dacă rana nu este tratată la timp”, spune terapeutul Zach Brittle. Pentru dezamorsarea acestor conflicte care apar în orice relație, există mai multe metode eficiente prin care cei doi parteneri își pot exprima cu calm și înțelegere nemulțumirile, fără a-l răni pe celălalt și, implicit, relația. Iată care sunt cele mai frecvente astfel de conflicte dintr-o relație și cum le poți repara la timp:

Împărțirea sarcinilor gospodărești din locuință

Atunci când sarcinile din gospodărie nu sunt împărțite egal între cei doi parteneri, situația poate fi sursa unui conflict de proporții. Adeseori, partenerul care depune mai mult efort va acumula o energie negativă care va exploda la un moment dat, iar tensiunea va fi cu atât mai puternică cu cât simte că efortul său nici nu este apreciat.

Cea mai simplă cale pentru rezolvarea acestei probleme este împărțirea echitabilă și clară a sarcinilor din gospodărie. Dacă simți că tu faci prea multe, iar partenerul tău nu depune suficient efort pentru a te ajuta, o discuție calmă, în care să îți explici nemulțumirile fără a arunca însă vina direct asupra lui, va avea cu siguranță succes. Stabiliți în mod clar cine este responsabil de curățenie, cine se ocupă de cumpărături, spălat vase și haine, cine duce gunoiul etc, iar tensiunile se vor aplana mai rapid decât ai crede.

Obiceiurile și tabieturile fiecăruia

Fiecare persoană are propriile sale obiceiuri sau tabieturi la care nu vrea să renunțe. Atunci când acestea sunt deranjante pentru partenerul de cuplu, pot apărea certuri care se transformă în timp în conflicte greu de rezolvat. Pentru a le preveni, este bine să vă asigurați că, dincolo de momentele petrecute împreună, aveți și timp pentru voi înșivă.

Comunicarea este soluția întotdeauna în asemenea momente. De exemplu, dacă ești nemulțumită că iubitul tău este fumător sau te deranjează că fumează în casă, atunci puteți găsi împreună o alternativă prin care el să nu renunțe la tabietul său, iar tu să nu mai ai probleme cu mirosul de fum sau cu scrumul țigărilor obișnuite. Probabil nu vei fi surprinsă să afli că și alte cupluri s-au lovit de această problemă. Această părere despre IQOS, pe care o găsești aici, te va convinge că există o cale prin care să ajungeți amândoi la un compromis și să aplanați rapid orice conflict. Atunci când cei doi parteneri nu își impun limite sau nu se obligă reciproc să renunțe la lucruri care le fac plăcere, ci găsesc o variantă de compromis, problema va dispărea la fel de repede cum a apărut.

Cum se împart cheltuielile casei

Subiectul banilor poate fi unul extrem de sensibil, chiar și pentru cuplurile care au venituri suficient de mari pentru a le asigura un trai confortabil. Cei mai mulți pun la comun o parte din bani pentru cheltuielile casei (rate, plata facturilor etc) și își împart cheltuielile zilnice cu mâncarea sau cumpărăturile obișnuite.

Important este să găsiți o variantă în care fiecare să se simtă confortabil cu propria sa contribuție și cu cea a partenerului. În schimb, este crucial să vă consultați atunci când vine vorba despre decizii financiare mari, cum ar fi un împrumut la bancă, achiziționarea unei case, a unei mașini sau orice alt lucru care presupune o cheltuială majoră.

Cât de mult timp petreceți pe rețelele de socializare

Timpul pe care îl petrecem cu ochii în telefon poate deveni deranjant pentru partenerul de cuplu, care se poate simți neglijat sau poate simți că nu mai prezintă suficient interes pentru persoana de lângă el. Momentele dedicate rețelelor de socializare pot deveni și un motiv de neîncredere pentru partener, fiind sursa unor certuri care se pot transforma în conflicte în toată regula.

De aceea, este bine să vă impuneți niște reguli privind folosirea telefonului mobil atunci când sunteți împreună. Puteți stabili să nu utilizați smartphone-ul în dormitor sau atunci când ieșiți împreună în oraș ori. În același sens, găsiți împreună o variantă de compromis astfel încât să aveți mai mult timp pentru a comunica, a face conversație și a nu ajunge într-o rutină.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Monkey Business Images

Articolul urmator
20 de semne de avertizare că te afli într-o relație de codependență
20 de semne de avertizare că te afli într-o relație de codependență
Care vor fi ultimele tale cuvinte înainte de moarte?
Incepe quiz
Care vor fi ultimele tale cuvinte înainte de moarte?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.