Cum să gestionezi șantajul emoțional într-o relație

Cum să gestionezi șantajul emoțional într-o relație

Redactor Divahair.ro

La început totul este roz și aproape siropos în relația de cuplu. Plimbări nostalgice, cine romantice, întâlnirea cu părinții, apoi cu rudele apropiate și gașca de prieteni ori mici surprize precum o pereche de cercei minunați sau un city break în Roma – acestea par începuturi extraordinare pe care orice cuplu le trăiește. Dar apoi apar situații când începi să observi așa numitele cartonașe roșii, pe care le contești deoarece ești îndrăgostită. Însă ignorarea amănuntelor este o greșeală capitală în astfel de cazuri. Detalii aici

„Nu cred că trebuie să te mai vezi cu X”. „Nu-mi place cum s-a uitat la tine Y” – micile afirmații prin care se poate descrie un abuzator. Sunt multe manifestări cheie pe care, dacă le urmărești cu tot dinadinsul, vei înțelege că este timpul să spui stop și să o iei de la capăt. Șantajul nu este iubire! Pe scurt, iată cum îți dai seama dacă ești șantajată emoțional:

1. Ce este șantajul emoțional

Susan Forward este un terapeut cunoscut peste Ocean și autoarea cărții „Șantajul emoțional: când oamenii din viața ta folosesc frica, obligația și vinovăția pentru a te manipula”, în care descrie șantajul emoțional ca fiind subtil și insidios. Acesta poate să ia diverse forme, precum reținerea afecțiunii pentru partener, dezamăgire sau chiar schimbarea aproape perceptibilă a limbajului corporal. Șantajistul de meserie face orice pentru a obține ce-și dorește de la tine, manipulându-te prin intermediul emoțiilor. Și cum oamenii sunt ființe mai mult subiective, controlate de instinct și emoții, știi deja că rezultatul nu e prea plăcut.

Femeie care isi tine capul intre palme

2. Simptomele șantajului emoțional

Crezi sau nu, dar este posibil să nu știi că ești supusă unui șantaj psihologic. Ar putea părea că ar trebui să-ți dai seama instant, dar oamenii, când sunt în mijlocul evenimentelor, nu recunosc întotdeauna semnele. De obicei, cei din jurul victimei, cei care nu se află sub controlul situației sesizează toxicitatea evenimentelor și a șantajistului. Să aruncăm o privire la câteva dintre lucrurile pe care ar trebui să le urmărești cu atenție:

  • Îți ceri scuze des? Cu alte cuvinte, simți că partenerul crede că tot ce faci este greșit și, prin urmare, trebuie să-ți ceri iertare în mod constant?
  • Îți asumi responsabilitatea pentru acțiunile partenerului? Cu alte cuvinte, dacă are o pasă proastă sau un atac de furie, crezi automat că ai făcut ceva greșit?
  • Consideri că ești singura care cedează când apar disensiuni sau care face sacrificii în relație?
  • Te simți deseori intimidată de partener? Te simți amenințată să asculți de ceea ce spune sau să te conformezi forțat deciziilor sale?
  • Faci schimbări în viața ta doar pentru a-l face pe el fericit?
  • Ți-e greu să-ți spui cuvântul? Simți că stai pe coji de ou și că nu poți vorbi despre lucruri care te deranjează?
  • Ți se pare mult prea greu sau aproape imposibil să stabilești limite în relație sau să spui NU partenerului?
  • Ți se pare dificil să comunici cu partenerul tău? Și dacă o faci, că el nu va lua cu adevărat în seama preocupările și dorințele tale?

Dacă ai răspuns afirmativ la oricare dintre aceste întrebări, cel mai probabil ești șantajată emoțional și a sosit momentul să faci ceva în acest sens.

3. Cum să gestionezi șantajul emoțional

Dacă ești victima acestui gen de comportament toxic, trebuie să știi că există câteva modalități prin care-i poți face față.

  • Fii onestă pe deplin cu tine însăți.
    În primul rând, trebuie să fii sinceră cu tine și să analizezi obiectiv atitudinea iubitului tău. Învață să recunoașteți schema de control pe care o folosește, sub toate formele sale și în toate momentele.
  • Scrie în jurnal.
    Scrierea interacțiunilor zilnice cu cealaltă persoană îți permite să te întorci și să revezi acțiunile și vorbele celuilalt. În acest fel, ai o înregistrare scrisă a comportamentului real. Uneori, memoria noastră ne poate juca trucuri, deci este important să ai amintirea clară și informația caldă, neperisabilă.
  • Cere ajutorul.
    Încearcă să înțelegi de ce îi permiți iubitului să te trateze în acest fel. Există ceva în trecutul tău care te face să crezi că meriți o astfel de atitudine? Un psihoterapeut te poate ghida în demersul tău spre vindecare și descoperirea acelor lucruri refulate care nu te lasă să înaintezi frumos și să cunoști oameni potriviți. Mai mult chiar, vorbește cu familia, cu mama sau tata, cu prietena cea mai bună și eliberează-te de tensiunile pe care le-ai strâns de atâta timp. Comunicarea cu oamenii apropiați este cea mai bună cale spre a vedea lucrurile limpede și în favoarea ta.
  • Ești în pericol?
    Stabilește foarte serios dacă simți că siguranța personală ți-e pusă în primejdie alături de partener. Multe persoane au izbucniri vulcanice care, necontrolate, pot evolua în gesturi de natură să-ți pericliteze sănătatea. Dacă sunt și copii la mijloc, este clar că nu au ce căuta într-un mediu otrăvitor, atât fizic, cât și mental.
  • Ia măsuri.
    Încearcă să-l determini să caute ajutor și să-i spui clar că nu mai poți permite un astfel de comportament. Dacă refuză, atunci trebuie să te gândești serios la încheierea relației.

Dacă doar oferi, dar nu primești în schimb, dacă te simți umilită și jignită, dacă nu te recunoști și cel de lângă tine scoate la suprafață tot răul de care nu te credeai capabilă, a venit momentul să spui NU.

Sursă foto: Pexels

Articolul urmator
7 lucruri pe care le fac pentru mine, chiar daca sunt intr-o relatie de lunga durata
7 lucruri pe care le fac pentru mine, chiar daca sunt intr-o relatie de lunga durata
Test inteligenta emotionala: cat de bine iti gestionezi emotiile?
Incepe quiz
Test inteligenta emotionala: cat de bine iti gestionezi emotiile?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.