Cum să-i spun partenerului meu că am o boală cu transmitere sexuală?
Cum să-i spun partenerului/ei meu/mele că am o boală cu transmitere sexuală? - este o întrebare pe care mulți tineri și-o pun când primesc diagnostice despre care le este greu să vorbească. Din păcate, lipsa educației sexuale în școli ne arată că mai este mult până când societatea noastră va înțelege că aceste afecțiuni nu ar trebui să reprezinte un motiv de rușine.
Astăzi vei primi îndrumările necesare de la Varuna Srinivasan, care este profesor de educație sexuală și îți va depăna câteva povești reale despre oameni care au învățat să depășească rușinea simțită în momentul în care au aflat că sunt nevoiți să trăiască și să se lupte cu o astfel de boală. Așadar, dacă te confrunți cu problema aceasta și nu știi cum să le comunici persoanelor din jur, ai nimerit unde trebuie!
Sfaturile specialistei te vor ajuta să te împaci cu ideea și să înțelegi că nu ai de ce să îți faci griji. Nu este vorba despre ceva care depășește limita normalului, așa că trebuie să accepți ce ți se întâmplă și să găsești o cale sănătoasă de a trage o învățătură de pe urma experienței.
Acest articol îți va fi de folos și dacă nu ai primit un diagnostic îngrijorător, „doar” te pregătești în cazul unei eventuale situații de acest gen. Trebuie să fim întotdeauna gata pentru orice și să știm cum să reacționăm, nu? Să vedem ce are de spus experta! Aceasta și-a început discursul cu povestea unor tineri care au descoperit de la prima întâlnire ca aveau multe în comun, printre care și o boală cu transmitere sexuală.
Cei doi s-au întâlnit la patinoar și li s-au intersectat privirile. S-au plăcut, așa că au decis să se apropie. Courtney, care este antreprenor, s-a prezentat, apoi au început să facă diverse glume, după care fata a întrebat: „Ce ai face dacă ți-aș spune că am herpes genital?”. Bărbatul a răspuns: „Nu are toată lumea?”. Deschiderea i-a ajutat să se apropie și mai mult, fiindcă tânăra s-a simțit înțeleasă. Mai târziu, în aceeași seară, au format un cuplu și au continuat să vorbească despre diagnosticele lor comune. A fost o conversație simplă, dar semnificativă, pentru că a pus bazele unei relații bazate pe încredere.
Vezi? Nimic rău nu s-a întâmplat dacă unul dintre ei și-a făcut curaj să abordeze acest subiect. Dacă te afli în aceeași situație, ar trebui să procedezi exact la fel, potrivit îndrumărilor profesoarei Varuna Srinivasan. Aceasta e de părere că o persoană, indiferent dacă are un partener permanent sau unul ocazional, ar trebui să dezvăluie astfel de informații personale, pentru a-l proteja pe celălalt și pentru a primi consimțământul său înainte de a întreține relații intime.
„De fapt, este o parte vitală a exprimării consimțământului. Poți spune ceva simplu: „Apropo, am herpes” sau: „Aș vrea să știi că am fost diagnosticat/ă recent cu o boală cu transmitere sexuală”. Din păcate, cultura noastră face mărturisirea acestui lucru să fie mult mai dificilă decât ar trebui să fie.”, a explicat Varuna Srinivasan într-un articol publicat în revista Allure.
Tot ea a dezvăluit că un jurnalist în vârstă de 28 de ani din New York a făcut următoarea declarație: „Dacă aflu că am o boală cu transmitere sexuală, îi voi spune direct (partenerei). În plus, îi voi spune că am întotdeauna un calendar clar cu privire la cât de lungă este perioada de tratament și când pot fi din nou activ în dormitor.”
Și Chase, un profesor de Educație pentru Sănătate din Phoenix, Arizona, a avut, la rândul său, o experiență pozitivă în momentul în care a dezvăluit că are o boală din categoria BTS.
„Totul s-a întâmplat atât de repede, am ajuns brusc în același pat și mi-am dat seama că nu îi spusesem că am herpes - mi-a fost frică să îi spun, dar știam că așa era corect. Când eram pe punctul de a mă confesa, mi-a spus că are HIV. I-am răspuns: „Nu e mare lucru. Vom folosi un prezervativ. Am herpes genital și nu-mi fac griji în legătură cu HIV”. Apoi, ne-am privit în ochi, am zâmbit și am început să ne sărutăm.”
Potrivit spuselor expertei care a analizat aceste exemple, cei doi au rămas împreună încă trei ani după aceea, semn că problemele de sănătate nu au fost o problemă. Important este că au fost recunoscute.
Cum să știi dacă este o aventură de vară sau o relație reală
Comunicarea este cheia în astfel de situații delicate și nu numai
Se spune că o relație nu poate funcționa fără comunicare, oricât de puternică ar fi chimia dintre parteneri. Specialiștii în relații susțin acest lucru, iar argumentărilor acestora li se adaugă și părerea profesoarei de educație sexuală menționată anterior. Aceasta încurajează folosirea metodei STARS, creată de Dr. Evelin Dacker.
Ce este metoda STARS?
Este, de fapt, un tipar conversațional, care îi ajută pe oameni să poarte discuții importante și intime, bazate pe consimțământ, care sunt esențiale pentru relațiile sănătoase și de durată. Acest tipar conversațional cuprinde mai multe subiecte de discuții ce ar trebui abordate încă de la început:
- Partenerii ar trebui să vorbească deschis despre bolile cu transmitere sexuală (să spună dacă au sau nu una dintre aceste boli);
- Este important ca „jumătățile” să își mărturisească detalii legate de potențialii stimuli sexuali și de zonele erogene;
- Nu sunt de neglijat nici gesturile care produc repulsie și ce ar vrea fiecare să evite pe parcursul relației (în dormitor și în afara sa);
- Discuția despre intențiile și așteptările legate de relații este și ea la fel de importantă;
- Stabilirea unor metode de protecție în timpul relațiilor intime este esențială în interacțiunile inițiale ale viitorului cuplu.
STARS conține o serie de abrevieri în limba engleză (sexual STI status - statutul bolilor cu transmitere sexuală; turn-ons - ce te excită; avoids - ce să eviți; relationship intentions and expectations - intenții și așteptări în relație; și safer sex - sex mai sigur).
Experta mai sus menționată a inclus în articolul său o mărturisire interesantă pe care a făcut-o Courtney, bărbatul din prima poveste de dragoste pe care ai citit-o mai sus.
„În mod normal, încep cu "R" (interese și așteptări) pentru că vreau să văd dacă suntem chiar compatibili. Dacă observ că vrem lucruri diferite, probabilitatea de a face dragoste este scăzută, așa că de ce să ne mai deranjăm să purtăm această conversație despre herpesul meu dacă nu suntem compatibili?”, a explicat Courtney.
Varuna Srinivasan a tras un semnal de alarmă cu privire la impactul pe care îl au etichetele/stigmatizările societății asupra persoanelor diagnosticate cu BTS.
„O mare parte din rușinea care înconjoară testarea și dezvăluirea BTS poate fi atribuită stigmatizării, despre care studiile indică faptul că poate împinge oamenii să evite serviciile de sănătate legate de BTS și poate fi asociată cu sentimente de izolare, respingere și discriminare.”, a subliniat expertul în articolul său publicat în Allure.
„Când am fost diagnosticat cu herpes, am fost devastat; m-am simțit murdar, a fost ca și cum nimeni nu m-ar fi iubit. Deja mi se părea atât de greu să îmi găsesc un partener în calitate de bărbat transsexual într-un oraș atât de mic, iar diagnosticul părea mult prea mult. M-am simțit singur. Nu aveam cu cine să vorbesc despre asta. Am devenit foarte deprimat și m-am izolat de toată lumea.”, a mărturisit Chase, jurnalistul de 28 de ani menționat mai sus.
Și ca el sunt mulți care se tem să își recunoască problemele fiindcă au impresia că vor fi judecați sau respinși de cei din jur. Dar ar trebui să realizăm că în fiecare zi suntem expuși în fața tuturor bolilor existente, indiferent de calea lor de transmitere. Prin simpla respirație într-un spațiu contaminat ne putem contamina cu tot felul de virusuri. Și atunci de ce nu ne-am aștepta ca la un contact intim să luăm o boală existentă în secrețiile organelor genitale? De aceea, protecția este foarte importantă. Și se presupune că persoanele care nu se protejează își asumă o posibilă îmbolnăvire, nu?
În opinia profesoarei de educație sexuală, nu există motive care să ne facă să credem că o persoană care are o BTS este rea, murdară sau lipsită de moralitate. Ea încurajează discuțiile sincere și deschise despre acest subiect și „normalizarea” întregii situații: „ar trebui să fie la fel de ușor să discuți despre asta ca despre orice alt subiect pe care ai vrea să îl discuți înainte de a te implica într-un contact intim cu o persoană, cum ar fi preferințele fiecăruia, istoricul întâlnirilor, contracepția și limitele.”
Ți-a spus că are nevoie de mai mult spațiu? Ce este de făcut
Dezvăluirea diagnosticului poate fi un pas important în relație
„Dezvăluirea mea este o invitație de a se conecta cu mine. Este o vulnerabilitate și, cel mai important, este o conversație. Dacă există stereotipuri legate de faptul că sunt bărbat sau de culoare și de modul în care „ar trebui” să fie comunicarea, eu le spulber atunci când intrăm în conversații despre intimitate, sănătate intimă și acordurile pentru relația noastră, toate împreună.”, a mai spus Courtney.
De obicei, Varuna Srinivasan își încurajează elevii și pe toți care îi citesc articolele să urmeze exemplele de mai sus, adică să aibă curajul de a mărturisi totul, așa cum au avut Courtney și Chase când au vrut să înceapă o nouă relație, după ce au aflat că au BTS.
Ce să faci dacă ai o boală cu transmitere sexuală și cum să-i spui partenerului
1. Nu te panica dacă ai fost testat/ă pozitiv
Trebuie să rămâi calm/ă, să nu te învinovățești pentru nimic și să înțelegi că se poate trăi fără probleme cu un astfel de diagnostic. Va trebui totuși să îți asumi că va fi nevoie să faci teste regulate și să urmezi tratamentele necesare pentru a ține situația sub control.
2. Nu ascunde diagnosticul de parteneri/e
Înainte de a întreține relații intime cu o nouă persoană, povestește-i despre boala cu care te confrunți. O conversație, oricât de scurtă, vă va ajuta să stabiliți acea încredere de care este nevoie într-o relație. Chiar și dacă este vorba despre un/o partener/ă ocazional/ă, normal ar fi să mărturisești totul. Ai nevoie de consimțământul său înainte de a avea un contact direct. În caz contrar, vei încălca normele moralității și riști să îmbolnăvești persoana respectivă fără acordul său. Dacă știi că ai o problemă, este mai bine să o spui.
În cazul în care te afli deja sub tratament, îți poți liniști partenerul/a, menționându-i că riscurile sunt mai mici tocmai pentru că ai luat măsuri în acest sens. Și bineînțeles, pentru a-i câștiga încrederea, îi poți recomanda metoda cea mai simplă de protecție: prezervativul.
3. Anunță-ți partenerul/a despre diagnostic și dacă ai fost testat/ă pozitiv abia după contactul intim
Este posibil să fi avut infecția în corp și în momentul ultimului act intim, așa că partenerul/a merită să fie informat/ă cu privire la acest aspect, chiar dacă a fost vorba despre o partidă de amor ocazională. Trebuie să știe că are de făcut investigații, fiindcă există riscul să fi contractat boala.
4. Pregătește-te și pentru reacții ostile
Nu toată lumea va accepta cu zâmbetul pe buze situația în care te afli, dar corect este să recunoști totul de la început. Așa vei ști dacă este cazul să te mai apropii de persoana respectivă sau nu. Dacă afli că nu este de acord să întrețină relații intime cu o persoană cu BTS, vei suferi mai puțin și vei merge mai departe. Ce rost are să te atașezi emoțional și să faci mărturisirea mai târziu? Indicația specialiștilor este să fii sincer/ă din primele stadii ale relației!
Ai văzut cât este de ușor să gestionezi o astfel de situație? Asumarea diagnosticului și comunicarea sunt elementele care pot construi încrederea într-o relație de iubire.
De ce bărbații nu pun prea multe întrebări la întâlniri?
Surse foto: Freepik, Pexels, Pexels
Surse articol: