Adevarata Stare de Bine

Cum să închei o ceartă în cuplu în 5 secunde

Miercuri, 29.03.2017
de Violeta Ieremie

Relaţiile sunt şi frumoase, şi complicate. Pe de o parte, sunt momente intime în care împărtăşeşti sentimente, emoţii, declaraţii de iubire şi stai în braţele iubitului până dimineaţa.

Pe de altă parte, sunt clipe când ţi se urcă tensiunea numai când intri în casă şi vezi chiuveta plină de farfurii murdare sau dezordine în cameră.

De obicei, dăm curs primului impuls şi ne lăsăm cuprinse de emoţii explozive care ne duc spre inevitabila ceartă. Găsim toate motivele din lume pentru a-i reproşa partenerului că nu a spălat farfuriile.

Din păcate, nu ne dăm seama că micile gesturi de acest fel ne erodează relaţia şi o slăbesc, în loc să fie armonie în cuplu şi înţelegere.

cearta in relatie

În aceste momente intense din punct de vedere emoţional, e nevoie doar de un cuvânt, de o privire sau de un gest şi iese o ceartă în toată regula.

Asta pentru că acţionăm pe pilot automat. Vedem stimulul exterior, în acest caz farfuriile murdare, le dăm voie emoţiilor să iasă şi ne imaginăm scenariul cel mai negru, apoi îl căutăm pe partener cu privirea şi începem să ne spunem discursul.

Dar dacă, în loc să ne lăsăm orbite de sentimentele aprinse din acel moment, conştientizăm faptul că ne-am înfuriat, acceptăm furia care a ieşit la suprafaţă şi, în acea secundă, decidem ce facem mai departe? Nu crezi că ar fi mai bine? Dacă ne enervăm, deja ştim urmarea, este previzibil că nu va fi armonie în acea zi în casă.

Dacă stăm o clipă în linişte şi ne întrebăm dacă merită să ne enervăm, situaţia mai poate fi salvată.

Întrebarea care ar trebui să fie în mintea noastră atunci este următoarea: lucrul acesta minor, faptul că partenerul nu a spălat vasele, va mai conta peste un an?

În schimb, faptele, gesturile, cuvintele noastre vor lăsa o urmă emoţională în sufletul celuilalt?

Conform unui studiu realizat la Universitatea din Waterloo, timpul scurt pe care îl ai la dispoziţie între emoţia care a ieşit la iveală şi reacţia ta te determină să nu-ţi mai învinovăţeşti partenerul şi să ai mai multă compasiune şi iubire pentru cel drag din viaţa ta.

iubirein cuplu

Este important să faci o pauză ca să-ţi lărgeşti perspectiva atunci când ai nervii întinşi la maximum, tocmai pentru a preveni ca situaţia delicată să ia amploare.

Ne consumăm energia pe lucruri mici şi nu mai vedem dincolo de aparenţe, când, de fapt, singurul lucru care contează cu adevărat este iubirea, să-ţi aduci aminte, în momentele tensionate, de ce ai o relaţie cu partenerul tău, ce iubeşti la el şi că tu decizi, prin reacţia pe care o ai, dacă relaţia ta se bazează pe armonie sau pe ceartă.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  Ai nevoie de un SFAT?

  Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

  întreabă

  LIKE si intra in universul divelor!