Cum trebuie să te cerți, de fapt, cu partenerul tău

Cum trebuie să te cerți, de fapt, cu partenerul tău

Alida Enache

Fie că vrem sau nu să recunoaștem asta, într-o relație sau căsnicie, certurile sunt, pur și simplu, inevitabile. Tocmai de aceea, contează foarte mult modul în care încercăm să ne spunem of-urile și în care gestionăm situațiile neplăcute. Disputele au, până la urmă, scopul lor, iar dacă rezolvă o anumită problemă înseamnă că și l-au atins cu succes.

Iubirea adevărată nu ar trebuie să fie un factor de stres sau supărare, asta e clar, dar conflicte vor apărea, pe parcursul timpului, chiar și în cele mai solide mariaje. Și este perfect normal să se întâmple asta. Asta nu înseamnă, totuși, că o relație sănătoasă necesită trudă, multă muncă grea sau efort zilnic și reciproc pentru că atunci când iubești o persoană multe lucruri vin de la sine.

Dacă alegi să îți trăiești viața alături de o persoană care te completează în adevăratul sens al cuvântului, ci doar în "linii mari", căsnicia nu va fi niciodată dificilă. Într-o relație sănătoasă, care se bazează pe conexiunea profundă a două suflete care se iubesc, certurile vor fi, la rândul lor, sănătoase și gestionate așa cum trebuie vor aduce multe beneficii cuplului,

Diferența dintre o discuție, un argument și o ceartă

În funcție de modul în care comunicăm în cuplu ceea ce avem de zis, putem vorbi despre discuție, argument și ceartă.

Două persoane care vorbesc despre un subiect pentru a obține o anumită claritate a lucrurilor sunt angajați într-o discuție. În schimb, două persoane care nu sunt de acord una cu cealaltă și care, totuși, își împărtășesc respectuos opiniile sunt protagonistele unui argument. Iar cei care, pur și simplu, vor să se facă auziți și nu sunt interesați de punctul de vedere al celeilalte persoane, de fapt, se ceartă.

Este important să cunoști diferențele dintre o discuție, un argument și o ceartă tocmai pentru că asta te va ajuta să rezolvi, mai ușor, problemele din relație. Așa că data viitoare când încerci să-ți expui părerea în fața persoanei iubite sau să îți spui ofurile, ține cont de următoarele lucruri:

 Imagine cu două figuri de persoane separate printr-un mare simbol roșu

1. Stabilește-ți obiectivele

Da, poate suna ciudat, dar e foarte important să faci asta înainte de a porni un conflict în cuplu. Nici nu-ți dai seama câte certuri s-ar putea transforma în simple discuții dacă partenerii și-ar stabili și un anume obiectiv înainte de a începe să strige sau să-l insulte pe celălalt.

Înainte de a da start-ul unui conflict, întreabă-te ce vrei și ce vei putea rezolva cu asta. Care este scopul tău, până la urmă? Vrei doar să te descarci pe persoana iubită sau să rezolvi, cu adevărat, o situație care te deranjează? Nu uita că problemele își pot găsi rezolvarea prin simple discuții, iar dacă rămâi liniștit/ă și pașnică pe tot parcursul ei ai șanse mari de reușită.

2. Alege momentul potrivit pentru a purta acea discuție

Nimănui nu-i place să se "certe" chiar la prima orei a zilei, așa că este necesar să alegi cu mare grijă momentul în care îi vei reproșa partenerului/partenerei anumite lucruri. E clar că nu vrei să îi strici ziua, nici să îl/o deranjezi la serviciu și nici după ce ajunge acasă, obosit/ă, după o zi grea.

Totuși, când e momentul potrivit pentru a avea acea "ceartă". Ei bine, va trebui să îți întrebi jumătatea. În loc să pornești, dintr-o dată, un conflict, ai putea să îi spui, pur și simplu, asta: "Când ai ocazia, putem vorbi despre ceva?".

În felul acesta, iubitul tău/iubita ta va înțelege că există un anumit subiect care trebuie abordat și va avea timp să se pregătească pentru asta. Nu grăbi discuția/cearta/argumentul și dă-i timp jumătății tale să proceseze lucrurile. În felul acesta, veți dezbate problema calm și respectuos.

3. Ai grijă la limbajul corpului

Limbajul corpului joacă un rol uriaș în comunicare și tocmai de aceea trebuie să ții cont de el atunci când dezbați o problemă cu jumătatea ta. Gesturile care declanșează gesturi, în general, și pe care trebuie să le eviți sunt următoarele: datul ochilor peste cap, bătăile din picioare, brațele încrucișate, întoarcerea corpului în afara partenerului în timp ce acesta vorbește, strângerea buzelor, evitarea contactului vizual și privirea în jos la telefon.

Tot ceea ce fac aceste lucruri este să minimalizeze ceea ce partenerul tău/partenera ta încearcă să spună și îi demonstrează, de asemenea, că nu îți pasă de părerea sa. Într-o astfel de situație, oamenii devin frustrați și, bineînțeles, astfel de va naște un conflict de toată frumusețea.

4. Fii asumat/ă

Nu uita că oricine poate greși și că este perfect normal să se întâmple și asta. Chiar dacă îți este greu să recunoști acest lucru, ai nevoie de oameni în viața ta care să îți arate ce și unde ai greșit. Asta te va ajuta să evoluezi și chiar să lucrezi cu propriile slăbiciuni.

Ei bine, una dintre persoanele principale care îți va puncta, deseori, lucrurile pe care le faci greșit este chiar partenerul tău/partenera ta. De asemenea, este foarte important să faci același lucru cu el/ea, căci doar în felul acesta puteți evolua împreună și puteți duce relația la un nou nivel.

Asumă-ți responsabilitatea pentru tot ceea ce faci și recunoaște-ți greșelile. Atât timp cât "acuzele" tale și ale partenerului au scopul de a rezolva un anumit lucru, o simplă ceartă nu se a transforma niciodată într-un adevărat scandal.

Citește și: 10 păcate pe care cuplurile căsătorite le comit cu bună știință

Surse foto: iStock

Surse articol: Cafemom, Time, Goodhousekeeping

Articolul urmator
Descifrăm limbajul iubirii. Cum oferă și primesc oamenii dragostea
Descifrăm limbajul iubirii. Cum oferă și primesc oamenii dragostea
Ce trebuie sa schimbi la iubitul tau?
Incepe quiz
Ce trebuie sa schimbi la iubitul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - cuplu

    1. Importanța detaliilor în organizarea nunții tale de vis (103 vizite)