Cum poti avea o relatie deschisa si armonioasa

Cum poti avea o relatie deschisa si armonioasa

Geanina Ichim

O relatie deschisa este o relatie interpersonala in care cele doua parti doresc sa ramana impreuna, dar in acelasi timp sa aiba relatii romantice sau intime si cu alte persoane, acestea fiind acceptate si tolerate. O relatie deschisa poate fi definita in multe feluri, insa sensul de baza ramane acelasi - oricare dintre cei doi parteneri poate avea relatii intime cu alte persoane.

Din punct de vedere non-sexual, intr-o astfel de legatura niciunul nu-i ascunde nimic celuilalt, inclusiv relatiile trecute si experientele sexuale. In ceea ce priveste partea sexuala, cei doi parteneri stabilesc de comun acord ca sunt intr-o relatie, dar nu sunt monogami, exclusivi sau fideli, fara nicio intentie de-l rani pe celalalt.

Tipuri de relatii deschise

Relatiile deschise pot fi de mai multe tipuri si implica trei sau mai multi parteneri, in care nu este neaparat sa se produca un act sexual intre toate partile implicate. De exemplu, prietenii "cu beneficii" se bazeaza pe acelasi principiu ca o relatie deschisa, fara insa ca cei doi sa se afle si intr-o relatie.

  

O alta situatie este aceea in care experientele din afara relatiei nu sunt doar sexuale, ci si romantice, bazate pe atasamente. De asemenea, o legatura deschisa poate implica inclusiv intalniri, relatii pe termen scurt sau lung, cum ar fi casatoria.

Un caz mai rar este acela de relatie hibrida, atunci cand unul dintre parteneri este monogam, iar celalalt nu este, in general barbatul. O activitate tot mai cunoscuta in Romania, mai ales dupa ce presa a aflat ca ar fi implicate si celebritati, este swingul, altfel spus acte sexuale intr-un grup organizat.

Sfaturi pentru o relatie deschisa armonioasa

Daca iti doresti sa incepi o relatie deschisa, dar nu stii care este procedura, ia in considerare aceste sfaturi. Toate relatiile sunt unice si poate ca nu toate recomandarile ti se vor potrivi, asa ca cel mai bine ar fi sa le folosesti ca pe un ghid si sa faci asa cum simti.

Cea mai importanta parte dintr-o relatie deschisa este comunicarea dintre parteneri. Discutati sincer despre sentimentele voastre, despre ce va doriti de la o astfel de legatura si care sunt motivele, ce beneficii v-ar aduce sau, dimpotriva, ce probleme ar putea aparea.

Stabiliti limite in comunicare, in functie de cum va place. Unele persoane vor sa le povesteasca partenerilor toate detaliile relatiilor "extra-conjugale", in schimb, altele vor sa pastreze discretia pentru a nu-l pune pe celalalt intr-o situatie neplacuta sau nu vor sa afle detalii de teama ca ar putea deveni neincrezatori sau gelosi.

Chiar daca aparent o relatie deschisa este despre "inselarea partenerului" cu permisiunea sa, asta nu-i da dreptul niciunuia dintre ei sa-l insele cu adevarat pe celalalt. O astfel de legatura functioneaza numai daca aveti incredere unul in altul si nu faceti lucruri ascunse, care ar putea rani.

  

Prima experienta sexuala in afara relatiei s-ar putea sa fie cea mai dificila, pentru ca este mai complicat de ales cine face primul pas, cum, unde si cu cine. Ar fi mai simplu pentru voi sa o faceti impreuna, cu o persoana sau cu un cuplu care a mai facut asta. Daca totul este in regula, puteti merge mai departe si separat, insa daca ceva nu a mers bine sau v-a facut sa va simtiti prost, indentificati problema inainte sa continuati cu relatia deschisa. Aceasta va merge bine numai daca amandoi sunteti fericiti.

Reguli obisnuite intr-o relatie deschisa

Relatiile deschise variaza de la cuplu la cuplu, insa fiecare ar trebui sa se bazeze pe un set de reguli stabilit de comun acord. Spune-ti opiniile si nu face compromisuri. Odata ce ati fost amandoi de acord sa porniti pe acest drum, trebuie sa faceti ce va place si sa nu va puneti in situatii inconfortabile.

Iata cateva exemple de reguli obisnuite intr-o relatie deschisa:

- in afara relatiei utilizati mereu prezervativ;

- nu faceti sex cu prieteni comuni;

- nu faceti sex in casa in care locuiti (sau faceti in casa, dar nu in camera voastra);

- partenerul trebuie sa fie de acord cu cealalta persoana pe care ai ales-o pentru a avea o relatie intima;

- ambii parteneri trebuie sa participe la o partida de sex cu alta persoana;

- intalnirile dintre voi doi sunt mereu pe primul plan si tineti mereu cont de asta cand stabiliti o iesire cu alta persoana;

- legaturile din afara relatiei sunt strict sexuale, fara gesturi romantice sau atasamente.

Aceste reguli au rol orientativ, insa una obligatorie in orice relatie deschisa este aceea legata de protectia impotriva bolilor cu transmiterea sexuala. In rest, hotarati impreuna ce va doriti si care sunt limitele, tinand cont de faptul ca trebuie sa va simtiti bine, si nu sa va controlati sau sa va infranati dorintele.

Poate o relatie deschisa sa dureze?

O relatie deschisa poate avea numeroase beneficii pentru un cuplu - nu numai ca scapi de gandul ca partenerul si-ar dori sau ar putea chiar sa te insele, dar de multe ori sentimentele dintre voi devin mai profunde, va apropiati mai mult, discutati mai deschis si, de ce nu, aduceti noutati in dormitor. In schimb, exista si situatii cand o relatie deschisa se termina in favoarea unui partener din afara sau din cauza ca unul dintre voi doi se simte inconfortabil si dispar atasamentul si dragostea.

Cea mai mare problema intr-o relatie deschisa este gelozia. Chiar daca ambii parteneri au aceleasi drepturi si limite, gelozia este inevitabila, pentru este natural sa devii suspicios cand o alta persoana se bucura de atentia partenerului. In general, actul sexual este strict fizic, fara sa fie implicate legaturi emotionale, dar sunt situatii in care apar si alte sentimente, in afara de atractie. Se intampla fie cand va intalniti de mai multe ori cu aceiasi parteneri, fie cand incepeti sa impartasiti detalii personale cu ei si sa va apropiati.

Bazele unei relatii deschise de durata sau a uneia care sa nu se termine intr-un mod neplacut sunt increderea, respectul si siguranta de sine. Daca va deranjeaza vreun aspect sau daca simtiti ca ceva intervine in relatia voastra, discutati despre asta. Nu va feriti sa incheiati legaturile din afara, inclusiv in situatia in care doar unul dintre parteneri isi doreste asta. Pana la urma, nu uitati ca toata ideea cu relatia deschisa este sa experimentati, sa va diversificati viata sexuala, sa nu va refulati dorintele, fapt ce ar putea afecta mai rau relatia din cauza frustrarii si sa fiti fericiti.

 

Articolul urmator
20 de semne de avertizare că te afli într-o relație de codependență
20 de semne de avertizare că te afli într-o relație de codependență
Când vei avea următoarea relație?
Incepe quiz
Când vei avea următoarea relație?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.5 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.