Nu Skin
Adevarata Stare de Bine

Cuvintele care salvează o relaţie

Eugenia Dinescu

Fiecare cuplu are o dinamică diferită, dar pare să existe un consens atunci când vine vorba despre cheia fericirii într-o relaţie: comunicarea dintre parteneri este considerată secretul relaţiilor funcţionale. Totuşi, discuţiile cu partenerul sunt întotdeauna un exerciţiu de vulnerabilitate, aşa că nu este mirare că unul dintre cele mai invocate motive responsabile pentru destrămarea unei relații este lipsa comunicării.

Nu ar trebui să privim elocvenţa în comunicare ca pe un lucru înnăscut şi să credem că relaţia noastră începe să scârţie atunci când conversaţiile vin mai greu: cele mai multe relaţii de lungă durată ajung în acest punct. În foarte multe cazuri, conversaţiile profunde pe care ni le dorim trebuie ajutate puţin pentru a ieşi la iveală. Cum creezi însă contextul perfect, fără a crea o atmosfera tensionată în jurul unei discuţii profunde? Citeşte în continuare şi află care sunt cuvintele care pot revitaliza comunicarea dintre tine şi partenerul tău!

Cu cât comunicarea începe să stagneze, cu atât tentaţia de a evita discuţiile importante şi de a deveni ermetici într-o relaţie va deveni mai mare. Următoarele cuvinte pot fi arma care îţi va salva relaţia de la eşec: „Cum aş putea să-ţi fac ziua mai bună?”

„Cum aş putea să-ţi fac ziua mai bună?” este întrebarea perfectă pentru că sondează mintea partenerului tău în mai mult  decât o singură direcţie: răspunsul lui se poate rezuma la acţiuni practice, imediate, dar, în același timp, poate profita de moment pentru a-şi exprima emoţiile reprimate - fără să aştepte un context potrivit, care poate întârzia să apară.

Să provoci o discuţie profundă, fără a părea intruzivă, este una dintre marile provocări ale unei relaţii. „Cum aş putea să-ţi fac ziua mai bună?” îşi dovedeşte din nou eficienţa în acest caz, pentru că îţi permite să respecţi libertatea celuilalt de a a decide dacă se simte suficient de confortabil pentru a-şi exprima emoţiile în acel moment.  

Desigur, trebuie să te aştepţi şi la posibilitatea unui feedback negativ. Într-o situaţie mai tensionată, întrebarea ar putea da naştere unor replici acide. Pregăteşte-te mental pentru această posibilitate şi transformă un posibil conflict într-o oportunitate de comunicare: în loc de a spune „Cum îndrăzneşti să spui asta?”, în cazul în care partenerul tău oferă un feedback la care nu te-ai fi aşteptat, încearcă să spui „Ascult cu atenţie, îmi poţi spune mai multe?”. Întregul principiu din spatele acestui mic artificiu este de a crea o ocazie în care este posibil să analizaţi cu atenţie atât părţile pozitive ale relaţiei, dar şi să adresaţi anumite aspecte problematice. Ar putea fi lucrul care îţi salvează relaţia de la eşec.

Nu doar întrebările pe care le pui partenerului tău îţi pot face relaţia să evolueze, ci şi conflictele.  Află ce spune despre voi stilul în care vă certaţi!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (9)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!