Descopera 9 mituri despre sex

Cuprins
- Mit: Pofta de sex scade odata cu menopauza
- Mit: Daca esti indragostita, este firesc sa iti creasca libidoul
- Mit: Libidoul este conditionat de testosteron
- Mit: Cele mai importante zone erogene se afla sub nivelul soldurilor
- Mit: O stare de sanatate buna inseamna dorinta sexuala constanta
- Mit: Daca relationezi bine cu partenerul, nu este nevoie sa ii comunici dorintele tale
- Mit: Problemele hormonale sunt singura cauza pentru un libido scazut
- Mit: Daca nu ai un partener de viata, libidoul este inutil
- Mit: Doar femeile se confrunta cu un libido scazut
In calitate de subiect tabu, sexul naste numeroase controverse. Iata 9 dintre cele mai populare mituri legate de sex, demontate:
Mit: Pofta de sex scade odata cu menopauza
Multe femei isi pastreaza echilibrul hormonal si interesul pentru sex si dupa menopauza. Dispare riscul de sarcina, menstruatia nu mai constituie un impediment, iar spontaneitatea iti poate condimenta viata sexuala.
Mit: Daca esti indragostita, este firesc sa iti creasca libidoul
Dragostea nu echivaleaza neaparat cu o dorinta necontrolata de apropiere sexuala. Trebuie sa ajuti o relatie sa creasca, sa stabilesti o legatura solida cu partenerul si sa descoperi noi modalitati de a rezona cu acesta. De cele mai multe ori, femeile isi stabilesc alte prioritati de natura erotica, inaintea sexului.
Mit: Libidoul este conditionat de testosteron
Desi este important pentru functiile sexuale ale femeilor si barbatilor deopotriva, testosteron nu este singurul hormon care joaca un rol important in cresterea libidoului. Estrogenul are, de asemenea, un cuvant de spus in aceasta privinta. De asemenea, stresul si nivelul cortizolului pot neutraliza libidoul.
Mit: Cele mai importante zone erogene se afla sub nivelul soldurilor
Desi iti pot oferi placere autentica, unul dintre cei mai importanti factori pentru excitare este creierul. Felul in care te percepi pe tine, in care alegi sa te gandesti la sexualitate si la scenarii erotice, modalitatea de a iti explora pasiunea intre asternuturi, toata aceasta activitate este rationalizata si te conduce la o stare de excitare suprema.
Mit: O stare de sanatate buna inseamna dorinta sexuala constanta
Libidoul, ca si numarul partidelor de sex de care un cuplu are nevoie intr-o saptamana pentru a se simti satisfacut, variaza intr-o proportie destul de mare. Nu te compara cu ceilalti; nu este nimic in neregula cu tine sau cu relatia ta daca nu faci sex la fel de des ca prietenele tale.
Mit: Daca relationezi bine cu partenerul, nu este nevoie sa ii comunici dorintele tale
Comunicarea este premiza unei vieti sexuale satisfacatoare. Dragsotea nu inseamna ca veti ghici ce aveti nevoie, ce fantezii aveti si cum percepeti relatia voastra. Nu uita si de schimbarile prin care treci in timpul sarcinii sau in menopauza. Este important sa ii vorbesti despre preferintele, temerile sau fanteziile tale in orice moment al vietii.
Mit: Problemele hormonale sunt singura cauza pentru un libido scazut
Putem vorbi despre un nivel scazut de estrogen, testosteron, despre hipotirodism sau despre un nivel crescut al cortizolului, cauzat de facotii de stres. Nu uita, insa, ca trebuie sa iei in calcul si eventualele cauze fizice, care implica un control medical: durere vaginala, lipsa lubrifierii adecvate, sau chiar boli precum artrita si tensiunea arteriala crescuta.
Mit: Daca nu ai un partener de viata, libidoul este inutil
Este important sa te descoperi in fiecare moment al vietii, iar o comunicare buna cu tine insati include identificarea zonelor erogene. Dialogheaza cu tine insati prin atingeri, pentru a descoperi placerea si pentru a te bucura de libidoul tau.
Mit: Doar femeile se confrunta cu un libido scazut
Libidoul scazut este, intr-adevar, mai frecvent in cazul femeilor, insa barbatii se pot confrunta, de asemenea, cu aceasta problema. Principalele cauze ar fi alcoolul, medicatia, stesul si dezechilibrul hormonal.