Despre bărbați: mituri famate de psiholog explicate

Despre bărbați: mituri famate de psiholog explicate
Alida Enache
Vineri, 23.09.2022

Sunt sau nu sunt adevărate miturile despre bărbați care au apărut de-a lungul timpului? Și cât de greu este, până la urmă, să descifrăm comportamentul partenerului nostru? Deseori, bărbatul nu se comportă așa cum și-ar dori femeia, deși o iubește nespus de mult, și chiar există motive concrete pentru asta. Psiholog Daniela Dumitrescu ne explică, pe îndelete, de ce și de unde au apărut cele mai faimoase mituri despre bărbați.

Femeile sunt diferite de bărbați, știm cu toții asta și, tocmai de aceea, ne vine atât de greu să ne înțelegem unii pe alții. În timp ce comportamentul femeilor poate fi greu de descifrat pentru partenerii lor, în cazul bărbaților lucrurile se schimbă. Pe parcursul timpului, au apărut numeroase mituri despre psihologia masculină și despre felul în care funcționează aceștia, iar acum, mulțumită psihologului de seriviciu, vom primi câte o explicație pentru fiecare în parte. 

Daniela Dumitrescu, psiholog clinician şi terapeut acreditat în metoda ESPERE, ne lămurește, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Divahair, cum stau lucrurile cu bărbații, dar și cum le-am putea înțelege mai ușor comportamentul. Te invităm să descoperi în rândurile de mai jos care sunt acele mituri care s-au format de-a lungul timpului despre psihologia masculină, dar și care sunt motivele pentru care au apărut! 

 Imagine cu psiholog Daniela Dumitrescu îmbrăcată cu o cămașă galbenă

Divahair: Mitul 1 - Bărbații nu sunt făcuți să se ocupe de curățenie în casă?

Rolurile tradiționale ale femeilor și ale bărbaților s-au mai diluat. Dacă acum 50 de ani rolurile erau împărțite, adică ce trebuie să facă un bărbat și că trebuie să facă o femeie, acum ne-an anomizat, ne-am egalizat. Astfel că s-au translatat și către bărbat lucruri care intrau, în mod tradițional, în grija femeii.

Noi, psihologii, considerăm că fiecare individ trebuie să fie capabil de propria îngrijire. Fiecare om trebuie să fie capabil să se poată hrăni, să se poată îngriji, să se poată spăla, să se autosusțină. Asta înseamnă că și un bărbat trebuie să știe să gătească un minim de mâncare, să se poată hrăni singur. Tot așa, un bărbat trebuie să știe cum se folosește mașina de spălat pentru că trebuie să fie capabil să se întrețină singur.

Eu chiar recomand ca înainte de a intra într-o relație de cuplu, fiecare dintre parteneri să petreacă o perioadă singur tocmai pentru a înțelege ce presupune să trăiești singur. Dacă trecem direct de la îngrijirea parentală la îngrijirea de cuplu, cumva așteptăm ca celălalt partener să preia o parte din ceea ce primeam de la părinți.

Mitul 2 - Bărbații nu se pot concentra la mai multe lucruri deodată?

Atenția bărbaților este unidirecțională față de atenția femeilor care este multitasking. Da, femeile pot face mai multe deodată, dar calitatea serviciilor este sub calitatea pe care o oferă bărbații. Evident că dacă faci trei lucruri deodată, mai ratezi niște detalii, mai ratezi niște pași. Pe când, un bărbat care se focusează pe un singur lucru, evident că este 100% prezent, iar rezultatul este clar superior.

Să ne gândim și la istorie. Bărbații mergeau la vânătoare, urmăreau prada și nu își permiteau să fie distrași de alți stimuli. În timp, și-au dezvoltat această capacitate de focusare unidirecțional, iar în felul acesta pot fi mult mai prezenți în ceea ce fac.

Dar nu trebuie să vedem lucrurile ca fiind bune sau rele, ci ca fiind în compensare. O femeie trebuie să fie atentă la mai multe lucruri deodată pentru că face parte din calitatea ei maternă.

Mitul 3 - Bărbații nu sunt atenți la detalii?

Bărbații văd evidențele, iar femeile detaliile. Atunci când bărbații sunt atrași de un element evident, nu mai văd altceva, deci se focusează pe un singur lucru. Pentru femei, acest lucru poate fi enervant. Eu le-am mai spus bărbaților cu care lucrez să nu complimenteze chestii evidente la femei. Adică, dacă femeia are ochi albaștri și frumoși, toți bărbații o să îi spună "ce ochi albaștri și frumoși ai". Ei bine, femeia a auzit de 1000 de ori că are ochi frumoși, nu e nicio noutate. Bărbații ar trebui să complimenteze detaliile, însă nu știu care sunt acelea. Au dificultatea asta de a se concentra să vadă și alte lucruri.

Dar sunt și bărbați atenți la detalii, sunt și bărbați care remarcă lucruri. De obicei, femeile sunt impresionate când un bărbat complimentează un detaliu. De exemplu: "ce mult îmi place cum ți-ai asortat bijuteriile cu bluza".

 Imagine cu un cuplu care dansează în casă

Mitul 4 - Bărbații sunt niște bădărani?

Aici avem de făcut o altă clarificare. În prezența femeilor pe care le plac, bărbații sunt destul de stresați. Stau destul de încordați să nu rateze, să nu facă vreo prostie și ca să îi facă femeii pe plac. Fiind foarte atenți, sunt mai manierați, mai focusați să fie totul în regulă.
În momentul în care lucrurile s-au mai relaxat și deja vorbim despre un cuplu, bărbații încep să se relaxeze. Atunci când încep să se relaxeze, apar și acele comportamente pe care tu, ca femeie, nu le-ai văzut până atunci. Acela este bărbatul autentic.

Atunci când un bărbat începe să scoată bădăranul din el, înseamnă că a început să se relaxeze în prezența partenerei sale. Atunci când se relaxează în prezența femeii, bărbatul începe să o considere pe aceasta "un prieten". Tocmai de aceea, noi trebuie să știm, ca femei, că ceea ce am primit de la un bărbat la începutul relației este, de fapt, maximul pe care poate să îl ofere. Pe parcursul relației vom avea parte de mai puțin decât am avut parte la început.

Dar la femei este invers. La începutul relației arătăm mai puțin din ceea ce suntem, iar pe măsură ce trece timpul începem să ne manifestăm tot mai mult. Asta înseamnă că există un echilibru. Bărbații încep cu maximul, femeile cu minimul, iar apoi, încet-încet, lucrurile ajung la un echilibru. Bine, ele pot ajunge și la polul opus, atunci când bărbatul oferă din ce în ce mai puțin, iar femeia plusează, plusează și plusează și nu înțelege de ce partenerul ei nu mai este cel de la început. Bărbatul nu va mai fi niciodată cel de la început.

Mitul 5 - Bărbații nu se maturizează niciodată?

Acum trebuie să definim ce înseamnă maturizare. Noi, femeile, considerăm că un bărbat este matur emoțional atunci când se comportă ca o femeie. Noi ne dorim un bărbat puternic, hotărât, ferm, dar vrem să fie și sensibil, atent. Cele două chestiuni nu se pupă.

Întotdeauna există un revers. Dacă vrei un bărbat puternic, macho, trebuie să știi că nu o să-ți scrie niciodată poezii. Dar dacă vrei un bărbat romantic, poet, sensibil, care plânge cu tine la filme romantice, nu te aștepta să schimbe prizele, să spargă lemne, pentru că nu are cum. Bărbatul nu poate să fie 2 în 1. Dar femeile judecă bărbații printr-un model feminin. Tocmai de aceea, într-o relație, trebuie să ne asigurăm că fiecare cerere a noastră este una masculină. Îi cerem, de fapt, unui bărbat să fie bărbat sau avem nevoie să fie pseudo-femeie, dar puternic și care să spargă lemne?

 Imagine cu un cuplu care plimbă un câine

Mitul 6 - Bărbații sunt mai pricepuți la chestiuni tehnice?

Creierul lor este puțin diferit, acesta este adevărul. Deci, da, ariile noastre cerebrale sunt mai focusate pe artă, pe comunicare, iar ale lor pe chestiuni tehnice. Tocmai de aceea, bărbatul conduce mai bine ca femeia. Orientarea sa spațio-temporală este, într-adevăr, mai bună decât a femeii. Trebuie să înțelegem că suntem diferiți și că pe anumite abilități bărbații se descurcă mai bine decât femeile și invers. Dacă toți am face totul la fel, unde ar mai fi frumusețea vieții? Unde este interacțiunea dintre noi? Deci da, bărbații au niște lucruri care sunt specifice lor, dar nu generalizăm.

Mitul 7 - De ce se spune că bărbații decid următoarea etapă a relației?

Aceasta este o idee pe care eu am recomandat-o femeilor. Lucrând cu foarte multe femei, senzația mea este că forțează puțin lucrurile într-o relație și împing bărbații să facă lucruri pe care ei nu și le doresc. De aceea, ajung să aibă relații nefericite și, peste vreo cinci ani, să se separe.

Și atunci, pentru ca femeia să nu mai piardă cinci ani până să ajungă, oricum, la separare, eu recomand ca aceasta să aștepte până când partenerul ei va fi pregătit să intre într-o nouă etapă relațională. Altfel, femeia forțează totul și, la un moment dat, această bulă umflată artificial se sparge.

 Imagine cu un cuplu care ia micul dejun în pat

Mitul 8 - Bărbații se gândesc doar la relații intime?

Nu. Bărbații nu vor doar relații intime, ci își doresc conectare cu femeile. Însă nu știu să obțină conectarea altfel. Dinamica sexuală este puțin diferită. Femeile au nevoie de conectare înainte cu partenerul și apoi se pot deschide către o zonă sexuală. La bărbați, lucrurile funcționează fix invers. Ei au nevoie, inițial, de intimitate pentru ca apoi să simtă o conectare emoțională.

Acesta este un lucru pe care femeile trebuie să îl înțeleagă. Atunci când cer intimitate, bărbații vor, de fapt, conectare, dar nu știu cum să o ceară. În plus de asta, așa se simt ei mai conectați cu partenerele lor.

Poți urmări interviul cu psiholog Daniela Dumitrescu și în format video chiar mai jos.  

Și nu uita că pe pagina de Facebook Divahair.ro găsești multe alte interviuri și informații utile despre psihologie, dar și în legătură cu viața de cuplu și problemele care pot apărea pe parcursul unei povești de iubire!

Surse foto: iStock

Articolul urmator »
Doctorul Cristian Andrei despre harta inimii unei femei: „Femeile înșală pentru că moare emoția într-o relație. Da, pentru că este deziluzionată"
Doctorul Cristian Andrei despre harta inimii unei femei: „Femeile înșală pentru că moare emoția într-o relație. Da, pentru că este deziluzionată"
Ramona Jurubita | Marţi, 06.02.2024
Incepe quiz
Ce barbati se simt atrasi de tine?
Ce barbati se simt atrasi de tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ne găsești pe