Dragostea la prima vedere este, de fapt, desfrâu, spun studiile

Dragostea la prima vedere este, de fapt, desfrâu, spun studiile

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Dragostea la prima vedere este un fenomen bine cunoscut și de mult acceptat în rândul societății. Dragostea la prima vedere a fost, este și va fi subiectul multor exprimări artistice ale rasei umane, fiind reprezentată în artă și literatură timp de cel puțin 3000 de ani. Iar oamenii zilelor noastre, aproximativ fiecare treime dintre aceștia susțin că au experimentat-o cel puțin o dată în viață.

Dragostea la prima vedere este un lucru pozitiv pentru orice cuplu. Studiile arată că relațiile care au început datorită acestui fenomen sunt mult mai pasionale, iar pasiunea fiind un declanșator cunoscut al satisfacției și stabilității în cuplu.

Femeie care flirteaza cu un barbat la o petrecere

Dar... să fie dragostea la prima vedere dragoste cu adevărat? Sau este doar o puternică atracție fizică, interpretată retroactiv de cuplul format ca fiind dragoste pentru că ei își proiectează sentimentele curente unul pentru celălalt în prima întâlnire-experimentată și pentru că asta ar putea îmbunătăți relația lor?

De-a lungul anilor, conceptul de dragoste a primit atâtea definiții încât este aproape imposibil să le numărăm. Cu toate acestea, una dintre cele mai clare și mai la obiect definiții – dacă nu cea mai! – îi aparține lui Robert Sternberg, cu a lui teorie triunghiulară, pentru care iubirea constă din trei elemente: pasiune(componenta motivațională care include excitarea fizică, dorința, entuziasmul și pofta pentru cealaltă persoană), intimitate (componenta emoțională care include deschiderea sufletească reciprocă, împărtășirea trăirilor, apropierea emoțională și atașamentul) si angajament(componenta cognitivă care include decizia conștientă de a rămâne unul cu altul).

În funcție de cât de mult fiecare dintre aceste componente este prezentă în sentimentele noastre pentru cineva, putem vorbi despre diferite tipuri de dragoste."Dragostea desăvârșită" - dragostea care are toate cele trei componente, este tipul ideal de dragoste romantică pe care noi toți ne-am dori să o avem. Dar de multe ori putem ajunge, de exemplu, la "dragoste camaraderească", caracterizată printr-o intimitate și un angajament ridicat, dar fără pasiune (gândiți-vă o relație iubitoare pe termen lung după ce pasiunea a dispărut) sau "dragoste goală" dar nici o pasiune sau intimitate (un fel de dragoste care ar putea începe o căsătorie aranjată).

Intimitatea și angajamentul au nevoie de timp pentru a se dezvolta și, ca atare, este mai mult decât puțin probabil să fie prezente la prima vedere/întâlnire. Pasiunea, pe de altă parte, ar putea înflori chiar și când nu cunoști absolut deloc cealaltă persoană.

Acestea fiind spuse, dragostea la prima vedere fiind, în cea mai mare parte bazată pe pasiune, este acea dragoste cunoscută tuturor ca infatuare - acea etapă inițială a îndrăgostirii de cineva când nu vă cunoașteți suficient de bine ca să existe intimitate și angajament la mijloc, dar, în schimb, există această dorință incredibil de puternică să fiți aproape unul de celălalt, sexual și nu numai, fiindu-vă greu să vă concentrați pe altceva decât pe obiectul afecțiunii.

Cuplu indragostit la o intalnire romantica

Pentru a verifica dacă, până la urmă, dragostea la prima vedere, este un tip de dragoste sau nu, un grup de cercetători olandezi au studiat aproape 400 de tineri olandezi și germani (63% femei, 96% heterosexuali) în trei studii separate. În primele două studii, participanților li s-au prezentat fotografii de șase până la nouă persoane și au fost puși să își închipuie că se întâlnesc la un eveniment de întâlnire-rapidă/speed-dating și apoi au răspuns în ce măsură au simțit dragostea la prima vedere și cele trei componente ale iubirii față de fiecare persoană în parte. Acei participanți care se aflau în prezent în relații au răspuns, de asemenea, unor întrebări privind component dragostei cu privire la partenerii lor actuali.

În studiul 3, cercetătorii au organizat trei evenimente diferite, care să semene pe cât de mult posibil cu  o întâlnire normală în viața reală (o întâlnire de tip speed-dating, un „întâlnit/agățat” la bar și un eveniment social) în care participanții singuri au întâlnit alte persoane singure, au interacționat cu ele pentru o vreme și apoi au fost supuși întrebărilor despre dragostea la prima vedere precum și cele trei componente ale iubirii față de fiecare persoană în parte.

În cele trei studii, dragostea la prima vedere a fost raportată de 49 de ori de către 32 de persoane diferite, reprezentând 8% din toți participanții (țineți cont de faptul că, în fiecare studiu, participanții au văzut fotografii sau au interacționat cu mai mulți parteneri potențiali, o dată singură). Acestea fiind spuse, unii oameni simt cu siguranță dragostea la prima vedere pentru cineva pe care abia au cunoscut. (Din păcate pentru cei care au participat la studiul 3, sentimentul în cauză nu a fost reciproc în nici măcar unul dintre cazuri.

Cu toate acestea, nu a existat nici o dovadă că dragostea la prima vedere s-ar putea califica drept iubire. Dozele de pasiune, intimitate și angajament raportate pentru obiectivele dragostei la prima vedere s-au aflat în jurul punctului mediu al scalei, care a fost mai mare decât cele raportate pentru obiectivele non- dragostei la prima vedere, dar substanțial mai scăzute decât nivelurile resimțite de persoanele aflate în relații pentru partenerii lor romantici.

Atracția fizică, pe de altă parte, a fost resimțită la cote uriașe pentru partenerii care au provocat sentimente ale dragostei la prima vedere în comparație cu cei care nu au simțit.

În concluzie, se pare că dragostea la prima vedere ar putea fi caracterizată prin atracția fizică inițială puternică față de noul potențial partener, cuplată cu un anumit nivel de deschidere pentru eventuale niveluri ridicate de pasiune, intimitate și angajament pentru acea persoană în viitor, dacă lucrurile vor merge în această direcție.

În cele din urmă, în concordanță cu rezultatele unor cercetării anterioare, amintirea dragostei la prima vedere poate fi bună pentru un cuplu, printre cele 120 de persoane din Studiul 1 care erau deja în relații romantice, aceia care au raportat că au simțit dragoste la prima vedere pentru partenerul lor actual când s-au întâlnit, simt în prezent niveluri mai ridicate de intimitate și angajament față de acel partener decât cei ale căror relații nu au început cu dragoste la prima vedere.

Desigur, acesta este doar un studiu cu un eșantion foarte nereprezentativ al tinerilor, astfel încât rezultatele ar trebui reproduse pe alte eșantioane și utilizând alte metodologii înainte de a lua rezultatele ca literă de lege.

Între timp, este mai mult ca sigur că sentimentul de iubire de la prima vedere experimentat este, probabil, în mare parte doar o poftă carnală, o atracție sexuală puternică și o… plăcere la prima vedere.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Cel mai important lucru pe care trebuie să-l discutați la prima întâlnire
Cel mai important lucru pe care trebuie să-l discutați la prima întâlnire
Test de cultură generală: poţi ghici numele cărții după prima frază din roman?
Incepe quiz
Test de cultură generală: poţi ghici numele cărții după prima frază din roman?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (35)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.