Există 7 tipuri de dragoste, conform psihologilor, și doar puțini oameni ajung s-o experimenteze pe ultima

Există 7 tipuri de dragoste, conform psihologilor, și doar puțini oameni ajung s-o experimenteze pe ultima
Ramona Jurubita
Joi, 21.10.2021

Sigur și tu te-ai întrebat măcar o dată ce este dragostea, de fapt. Filosofii, oamenii de știință și lingviștii se chinuie de multă vreme să găsească o definiție potrivită pentru dragoste, în vreme ce pasionații de literatură scriu numeroase cărți ce au la bază acest subiect.

În 1980, un psiholog american pe nume Robert Sternberg a dezvoltat o teorie care spune că dragostea are 3 componente: intimitatea emoțională, pasiunea și angajamentul. Același psiholog a ajuns la concluzia că există 7 tipuri de dragoste. Hai să le descoperim împreună!

Cuplu care se sărută

Sursă foto: Istockphoto

1. Dragostea pasională

Aceasta este perioada de început a unei relații, în care ambii parteneri sunt atrași unul de celălalt și rămân împreună fără să știe dacă au ceva în comun sau nu, ca mai apoi să descopere pe parcurs dacă există și compatibilitate. Potrivit lui Robert Sternberg, această etapă a dragostei se poate dezvolta în timp și poate fi punctul de începul al unei relații de lungă durată. Din păcate, multe cupluri nu trec de această primă etapă de test și ajung să se despartă, uneori chiar înainte de a se cunoaște foarte bine.

2. Simpatia

Este genul de relație în care oamenii stau împreună pentru că au convingeri și interese comune. De cele mai multe ori, oamenii ajung să se despartă pentru că nu au parte de prea multe momente de intimitate, limitându-se mai mult la gesturi de prietenie. Acest aspect poate face ca, într-un final, legătura dintre ei să rămână doar una de prietenie. Pierzi un iubit, dar câștigi un prieten, așa că nu se poate spune că ai ieșit "șifonată" dintr-o astfel de relație. 

3. Dragostea cu inima goală, fără implicare emoțională

Cuplurile care au o astfel de relație rămân împreună mai mult din obligație sau din obișnuință. În acest tip de dragoste implicarea emoțională lipsește complet. E posibil ca ea să fi existat la început și să se fi pierdut în timp, dar este posibilă și a doua variantă: doi oameni pot intra într-o relație fără să fie implicați, se pot îndrăgosti pe parcurs și trec la o altă etapă a legăturii lor, în care ajung să țină mult unul la celălalt.

4. Dragostea nebună

Acest tip de dragoste presupune multă implicare și pasiune. Este genul de dragoste pasională care se naște atunci când ambele persoane sunt extrem de atrase una de cealaltă și sunt gata să facă orice pentru povestea lor nebună. Din păcate, de cele mai multe ori, aceste relații se sfârșesc la fel de repede cum au început, ele ard ca un foc de paie, se consumă și nu mai rămâne nimic în urma lor. 

5. Dragostea romantică

Ei bine, da, nu putea lipsi tocmai romantismul. Conform specialistului, această formă de dragoste se bazează pe intimitate. Partenerii se simt confortabil unul în prezența celuilalt, dar mai mult când sunt doar ei doi. De aceea, de multe ori nu trec la nivelul următor și nu își asumă o relație stabilă și de viitor. Dacă nu se sudează bine, cuplul riscă să se destrame înainte de căsătorie.

6. Dragostea în care partenerii își țin doar companie

Această dragoste apare în relațiile de lungă durată, în care partenerii se cunosc deja foarte bine și ajung și foarte buni prieteni. Aceste relații se bazează foarte mult pe respectul care a rămas după ce focul pasiunii s-a stins și pe sentimentul de obișnuință pe care o relație "caldă și sigură" îl poate aduce cu sine. Legătura de acest gen dintre două persoane este mai puternică decât o prietenie, dar mai slabă decât o iubire trăită la intensitatea de început.

7. Dragostea absolută

Am ajuns și la ultima, dar nu cea din urmă formă de iubire, cea care conține toate elementele menționate de psihologul Robert Sternberg. Este relația în care iubirea vine din partea ambilor parteneri și în care amândoi sunt implicați în mod egal. Psihologii spun că doar cuplurile care ating această dragoste absolută au șanse să rămână împreună până la sfârșitul vieții și să nu piardă din intensitatea sentimentelor odată cu trecerea anilor. Sunt atenți unul cu celălalt receptivi și dornici să facă tot ce le stă în putință pentru a face relația să funcționeze sănătos. 

Citește și: Cum să înțelegem ce este dragostea adevărată

Indiferent de tipul de dragoste pe care îl trăiești, învață să te bucuri de momentele frumoase și să trăiești clipele la intensitate maximă. Nu lăsa pe mâine ce poți simți astăzi! Atunci când ne căutăm sufletul pereche, toți ne așteptăm să avem o poveste de dragoste ideală și să atingem împreună iubirea absolută. Pentru a ajunge să o simțim, trebuie să trăim și alte tipuri de dragoste, tocmai pentru a putea face diferența între ceva trecător și ceva de durată.

Surse articol: Bright SideLifehackVerywellmind

Surse foto: Istockphoto

Articolul urmator »
Descifrăm limbajul iubirii. Cum oferă și primesc oamenii dragostea
Descifrăm limbajul iubirii. Cum oferă și primesc oamenii dragostea
Anca Marcus | Miercuri, 08.11.2023
Incepe quiz
Cine va fi ultima ta dragoste?
Cine va fi ultima ta dragoste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (17)

Ne găsești pe

top 5 divahair.ro - cuplu

  1. Cum să îți surprinzi partenerul cu un cadou romantic (320 vizite)