Există bărbați fideli? Răspunsul te va surprinde!

Redactor Andreea Baluteanu

În funcție de experiențele pe care le-ai avut în viață, întrebarea „există bărbați fideli” s-ar putea să aibă interpretări diferite. Norocoasele care au avut parte numai de relații împlinite și care nu au fost trădate (sau nu au știință de așa ceva), vor bate din palme că „da”. Pentru celelalte, „nu” este răspunsul.

Dacă ți-am spune însă că știința este pe cale să dea un răspuns la această întrebare veche de milenii? Îți povestim azi despre o cercetare care poate schimba fața dragostei și a relațiilor pentru totdeauna! Iată despre ce e vorba!

Există bărbați fideli? Cercetătorii răspund!

Firește că, atunci când e vorba despre o întrebare atât de controversată și de dificilă, răspunsul nu putea fi simplu. De aceea am avut nevoie de știință, ca să ne clarifice îndoielile.

cuplu atragatpr

Cea care s-a înhămat la această misiune aparent periculoasă este Lisa Hamilton, cercetător la Mount Allison University. Alături de Cindy M. Meston, omul de știință a adus un răspuns interesant la întrebarea „există bărbați fideli” în Differences in Neural Response to Romantic Stimuli in Monogamous and Non-Monogamous Men.

Cele două au pornit inițial de la cercetarea creierului unor rozătoare numite Microtus ochrogaster, originare din America de Nord. Prin ce se particularizează ele? Masculii speciei sunt renumiți pentru monogamie, rareori „înșelând”. Astfel, oamenii de știință au descoperit că există diferențe la nivel de neurotransmițători, neuroreceptori și hormoni în creierul acestor mamifere, care le determină comportamentul fidel.

De aici și până la ideea că și în cazul bărbaților s-ar putea întâmpla la fel nu a mai fost decât un pas!

Studiul care poate schimba fața dragostei: există bărbați fideli?

Pentru că la oameni nu e atât de simplu ca la animale, cercetătoarele s-au axat pe propriile declarații ale participanților la studiu. Au ales astfel 10 bărbați monogami și încă 10 ce și-au afirmat cu tărie non-monogamia. Și, te așteptai sau nu, Meston și Hamilton chiar au identificat deosebiri la nivelul creierului lor.

Cum au procedat? Cele două cercetătoare le-au arătat participanților la studiu aceleași imagini sexuale (conținând persoane mai mult sau mai puțin dezbrăcate, făcând sex sau sugerând actul) și romantice (protagoniști îmbrăcați și evident îndrăgostiți).

Surprize, surprize: dacă imaginile cu conținut sexual au provocat reacții asemănătoare bărbaților, indiferent de aplecarea spre fidelitate, nu la fel s-a întâmplat cu cele romantice. Astfel, fotografiile picante au „luminat” zona creierului responsabilă cu sistemul de „recompense”, respectiv exact aceeași regiune implicată în dependența de droguri sau atunci când consumăm ciocolată.

De partea cealaltă, imaginile cu ochi de îndrăgostiți și degete înlănțuite s-au dovedit a fi mult mai complicate. Bărbații declarați monogami au reacționat mai degrabă instinctual, la nivel subconștient, în timp ce cei „care calcă de obicei strâmb” și-au activat zone din cortexul cerebral.

cuplu fericit

Explicația curajoaselor cercetătoare, puse pe demontat mituri și pe aflat dacă există bărbați fideli? Pentru tipii monogami, romantismul este deja parte a ființei lor, manifestarea sa fiind la nivel de reacție. Ceilalți încă mai încearcă să își explice acest concept, trecându-l mai întâi prin creier.

Bărbații sunt fideli de la naștere sau devin astfel?

Înainte de a arăta cu degetul nervoasă spre Mama Natură, acuzând-o că a creat bărbați fideli și infideli notorii, liniștește-te puțin. Autoarele studiului Differences in Neural Response to Romantic Stimuli in Monogamous and Non-Monogamous Men cosideră că trebuie să facem o distincție.

Astfel, e greu de precizat dacă bărbații monogami s-au născut cu un creier „magic”, capabil să răspundă atât de frumos la romantism, sau dacă pur și simplu așa au devenit în viață, marcați fiind de relații armonioase. Și viceversa.

Partea pozitivă este că, totuși, există bărbați fideli, și acum avem și demonstrația că creierul lor îi împinge în continuare spre astfel de comportamente. Pentru noi, erau exact cuvintele de care aveam nevoie.

Există bărbați fideli? Da, spun cercetările. Fie că sunt „făcuți” sau devin astfel, nu putem decât să ne bucurăm!

Te îndoiești de bărbatul tău? Vezi care sunt întrebările capcană ce pot dezvălui ceea ce ascunde.

Ai poftă de informații „fierbinți”? Află cum anume influențează mărimea testiculelor comportamentul tipilor!

Surse foto: iStock

Articolul urmator Soția primeste o scrisoare de divorț de la soțul care a înșelat-o. Răspunsul ei e strălucit!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (5)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.