Frică de angajament sau pur și simplu ești în relația greșită? Adevărul se află chiar în fața ta

Frică de angajament sau pur și simplu ești în relația greșită? Adevărul se află chiar în fața ta

Anca Marcus

Dragostea și relațiile sunt „terenuri fertile” pentru „explorarea” noastră emoțională și personală. Însă, în căutarea partenerului ideal, ne putem regăsi adesea în fața unei întrebări cruciale: ai frică de angajament sau ești doar într-o relație greșită? E timpul să aruncăm o privire profundă asupra acestei dileme, să dezlegăm misterele ei și să ne confruntăm cu adevărul care, adesea, este chiar în fața noastră. 

Frica de angajament: ce ascunde această temere?

Să presupunem că vrei să pui punct unei relații, dar nu știi prea bine dacă decizia ta e motivată de lipsa compatibilității sau de starea constantă de nemulțumire/nefericire, ori e pur și simplu cauzată de faptul că te temi de un angajament. Indiferent de rațiunea din spatele fricii tale (nu vrei o relație pentru că ai suferit traume, ai avut exemple proaste în familie sau ți-e teamă să îți asumi un risc), frica de angajament roade adânc din satisfacția unei vieți împlinite.

Dar cum îți dai seama că aceasta e „problema” ta? Aruncă o privire la durata relațiilor tale. Niciuna nu a depășit câteva luni? Hm... poate fi un semnal important. Mai departe, explorează sentimentele pe care le ai atunci când îți imaginezi cum ar fi să treci la etapa viitoare a relației cu partenerul actual. Simți frică, reținerea de a renunța la independență, un strop de nesiguranță, dar și entuziasm? E 100% normal. Te cuprinde anxietatea în mrejele ei și nu-ți poți închipui decât scenarii negativiste? Poate fi teamă de angajament. Resimți pierderea independenței ca pe un doliu profund, ca pe o mică catastrofă personală? Atunci e clar că nu ai ce căuta în acea relație. Pune punctul pe „i”: îți e mai bine solo!

Relație Greșită: semne subtile și mesaje clare

cuplu care discută

S-ar putea ca „problema să nu fie la tine”, ci la relație.

Din nefericire, uneori alegem să rămânem în relații care nu ne duc nicăieri, din frica de a fi singuri sau pentru că suntem prea obișnuiți cu ceea ce cunoaștem deja, astfel că ne complacem în situația noastră, pe principiul „rău cu rău, dar mai rău e fără rău”.

Semnele că te afli într-o relație greșită pot fi subtile sau evidente, dar niciodată nu trebuie ignorate. Un semn important este lipsa susținerii și a respectului reciproc. O relație sănătoasă se bazează pe comunicare deschisă, încredere și sprijin reciproc. Dacă partenerul tău nu îți oferă acest lucru sau îți minimalizează nevoile și dorințele, este momentul să te întrebi dacă este cu adevărat persoana cu care vrei să-ți petreci viitorul. 

O lipsă persistentă de comunicare, însoțită de o atmosferă tensionată sau chiar ostilă, poate indica faptul că relația în care te afli nu își mai găsește echilibrul. Dacă simți că ești ignorat/ă, neglijat/ă sau în permanență criticat/ă, iar dialogul nu mai este deschis și sincer, poate fi un semnal că nu te afli lângă partenerul potrivit.

În adâncul inimii tale, cunoști adesea răspunsul la dilema aceasta, însă adevărul nu este întotdeauna ușor de acceptat. Dacă simți că frica de angajament te împiedică să construiești relații semnificative sau că ești într-o relație care îți aduce mai multă supărare decât bucurie, este momentul să iei măsuri.

Este important să-ți asculți intuiția, să te confrunți cu adevărul și să ai curajul să acționezi în consecință. În final, fie că alegem să depășim frica sau să ne desprindem de relații nesănătoase, suntem pe calea de a ne construi viața și relațiile într-un mod care să ne reprezinte cu adevărat.

Surse foto: pixabay.com, pexels.com

Surse articol: bustle.com

Articolul urmator
Când devine schimbul de mesaje cu alte persoane periculos pentru relația ta
Când devine schimbul de mesaje cu alte persoane periculos pentru relația ta
Ești vulgară sau stilată? Testul care îți spune adevărul despre tine
Incepe quiz
Ești vulgară sau stilată? Testul care îți spune adevărul despre tine

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.