Hormonii: cauzeaza atractie, sex si iubire!
Stiai ca orgasmul este cea mai bogata sursa legala de dopamina? Un cercetator olandez a scanat creierul unor oameni in timp ce aveau orgasm. El a spus ca rezultatele scanarilor seamana cu efectele heroinei in organism. Pofta nestavilita de sex vine din pofta nestavilita de dopamina, iar daca primesti sex, te vei bucura de el ca de un drog. Stii tu zicala "Pasiunea in cuplu dureaza 2 ani"? Pana atunci se elibereaza dopamina care iti hraneste dependenta. Dupa mai mult timp insa, dopamina nu se mai elibereaza in cantitati la fel de mari (intervine rutina). Dispare pasiunea, care este inlocuita treptat de iubire, atasament, iar aceste sentimente sunt date de alt hormon: oxitocina.
Afla mai multe despre asa-zisii hormoni ai fericirii pentru a intelege ce se petrece cu tine atunci cand l-ai gasit pe EL!
Ti-a picat cu tronc tocmai el!
Conform mai multor cercetatori, impreuna v-a adus simtul mirosului! Cu siguranta ai auzit de feromoni (substante eliberate natural de corp, dar care se folosesc si artificial, in parfumuri, pentru a garanta atractia). Feromonii stabilesc o legatura primara cu sexul opus. Si barbatii si femeile emana cu tot corpul feromoni (la subrat, zona intima, pielea fetei etc.). In mod inconstient vom mirosi feromonii si astfel, atractia sexuala se va produce.
Concret, atunci cand saruti un barbat pe obraz si simti o caldura in tot corpul, o atractie, feromonii sunt de vina. Cercetatorul american Martie G Haselton a ajuns la concluzia ca barbatii sunt mai atrasi de mirosul femeilor atunci cand acestea sunt la ovulatie, atractia sporita de femei fluctuand pe parcursul ciclului menstrual. Studiile cercetatorului arata ca barbatii sunt mai atenti cu iubitele lor atunci cand se apropie ovulatia. Femeile isi schimba si ele preferintele in functie de ciclul menstrual. Cand sunt la ovulatie ele vor fi atrase de barbatii ce emana masculinitate, in schimb in alte perioade ale ciclului, vor cauta barbati stabili, cu sexualitate mai redusa. |
Nu din prima seara, te avertizeaza cercetatorii!
Acum ca atractia sexuala este stabilita, in corpul vostru se elibereaza dopamina! Il vrei acum, il vrei mereu! Afla ca daca faci sex cu el din prima seara, deci cedezi senzatiei pe care ti-o ofera dopamina, vei elibera alt hormon, oxitocina!
Cercetatorul Haselton te avertizeaza ca oxitocina te induce in eroare. Nu vei mai putea sa-l percepi corect pe partener, sa-l cunosti cu adevarat. De ce? Oxitocina, eliberata imediat dupa ce ai facut sex (si fara orgasm), iti da o senzatie de atasament. Nu degeaba i se spune hormonul iubirii. Haselton conchide: "Ai mare grija: sexul de la prima intalnire poate conduce la sentimente mai profunde fata de o persoana nepotrivita!". Matematicienii spun si ei ca daca femeia refuza sexul la primele intalniri, va avea sanse mai mari sa gaseasca un barbat de calitate si sa fie intr-o relatie serioasa. |
- "Abilitatea barbatului de a astepta si de a curta femeia este un semn ca el este barbatul potrivit."
- "Prin amanarea actului sexual femeia isi reduce sansele de a da peste un barbat nepotrivit."
- "O curtare indelungata are sanse sa duca spre o relatie serioasa, unde partenerii au avut timp sa se cunoasca si sa se aprecieze."
Concluzia trasa de profesorul Seymour? Femeile sunt sfatuite sa nu se ofere pe tava de la prima intalnire.
Iubirea si sexul merg mana in mana!
L-ai pus pe jar. Ai avut timp sa-l cunosti, sa vezi daca merita. Sunteti un cuplu. Ati cedat atractiei, dopaminei, va bucurati de sex impreuna. Cum se instaleaza iubirea? Prin eliberarea de oxitocina (dupa sex) - asa te simti atasata de el, te simti protejata si afectuoasa.
Dar sexul nu este iubire, subliniaza cercetatorul Haselton! Concret vorbind, dorinta sexuala asigura reproducerea. Asa ca cercetatorul se intreaba care este atunci scopul iubirii? Mai ales cand aceasta ne face sa credem ca ne-am gasit jumatatea printre atatea posibilitati! Haselton explica: "Scopul iubirii ar fi faptul ca sentimentul in sine actioneaza ca un Stop care termina cautarea, cel putin temporar. Asa ca devenim devotati unei persoane si incepem procesul de reproducere". Indiferent de scopul iubirii, cercetatorii sustin ca aceasta se naste datorita oxitocinei. Se pare ca hormonul iubirii este in stare sa ne faca monogami. Cum il producem (inafara de starea de dupa sex)? |
Daca oxitocina produsa langa un anumit partener conduce la un sex de calitate, nu-i de mirare aparitia monogamiei. Si mai tarziu a unei relatii de lunga durata!
Asadar, viata de cuplu nu se naste neaparat spontan. Dar depinde de noi sa o intretinem si de ce nu, sa o infrumusetam... dincolo de hormonii fericirii!
Alte subiecte care te-ar putea interesa: |