Iubirea platonică: 3 caracteristici ale acestui tip de dragoste

Iubirea platonică: 3 caracteristici ale acestui tip de dragoste

Redactor Raluca Margean

Iubirea platonică, în sensul său popular, este o relație de afecțiune între două persoane, o formă a iubirii pure, lipsită de sexualitate. Un exemplu simplu de relație platonică, conform Science Daily, este o prietenie profundă, nonsexuală, între două persoane heterosexuale de sex opus.

Numele de iubire platonică vine de la filosoful grec Platon, însă conceptul în sine este o interpretare greșită a conceptului de iubire ideală, așa cum aceasta era văzută de Platon.

Conceptul de iubire al lui Platon

În accepțiunea filosofului grec, iubirea este o legătură castă, dar pasională. Acest tip de iubire acordă o importanță mai mare spiritului decât trupului, iar împlinirea vine din apropierea sufletelor și a minții celor doi parteneri.

Așadar, iubirea văzută de Platon este o iubire ideală, care nu pornește de la atracția fizică între două persoane, ci de la o afecțiune spirituală și intelectuală. Persoana iubită inspiră mintea și sufletul celeilalte persoane și nu este neapărat nevoie de o uniune carnală pentru ca cei doi să se simtă un întreg.

Iubirea lui Platon este un mijloc de ascensiune către divinitate, genul de iubire care ne motivează să devenim versiuni mai bune a ceea ce suntem deja, inspirându-ne să urmărim obiective mai mari și să ne apropie de iluminare sau de divin.

Iubirea platonică modernă: cum se definește

iubirea platonică-doi tineri pe o motocicletă

În zilele noastre, termenul de iubire platonică este folosit de obicei pentru a descrie o relație în care cele două persoane sunt doar prieteni. Este genul acela de relație în care ai face orice pentru cealaltă persoană, fiind complet dezinteresată de persoana respectivă din punct de vedere sexual sau romantic.

În momentul în care unul dintre parteneri este ușor atras de celălalt, atunci e dificil de spus dacă cei doi au o relație de iubire platonică. Deseori, granița dintre o iubire platonică și o iubire romantică este foarte fină, iar clarificarea statutului unei relații este crucială pentru definirea unei relații sănătoase.

Caracteristici ale iubirii platonice

Cel mai simplu mod de a ști dacă o relație este sau nu platonică este să te întrebi dacă persoana pentru care simți afecțiune îți este doar prieten sau semnifică ceva mai mult pentru tine. Și pentru că nu este deloc ușor să răspunzi la întrebarea aceasta, iată trei caracteristici ale unei relații platonice:

1. Cei doi parteneri își respectă reciproc limitele

Când începi o relație cu o persoană nouă, nu cunoști prea multe despre ea și despre limitele sale. E foarte important ca într-o relație granițele să fie clar stabilite și respectate. Dacă vrei să stabilești cu cineva o relație platonică trainică, e crucial să știi care sunt lucrurile care o fac pe acea persoană să se simtă confortabil și ce nu și să nu depășești niciodată aceste limite.

Durează ceva timp până ce partenerii dintr-o relație nouă de prietenie își stabilesc granițele, iar acest lucru s-ar putea datora faptului că cele două părți nu au împărtășit încă suficiente experiențe pentru a dezvolta aceste granițe. De asemenea, deseori aceste granițe nu pot fi stabilite clar, pentru că una dintre părți este interesată să aibă ceva mai mult decât o interesează pe cealaltă parte. Doi prieteni pot începe o relație platonică atunci când depășesc diferența de atracție și interes fizic.

De exemplu, o graniță pe care trebuie să o depășească partenerii aflați într-o relație platonică este următoarea: dacă una dintre părți se va implica sexual sau romantic cu o altă persoană, atunci va apărea un conflict? Cealaltă parte va suferi în urma acestei experiențe? Acestea sunt doar două întrebări la care ar trebui să aveți un răspuns, pentru că reprezintă una dintre granițele pe care trebuie să le definiți și să le respectați împreună.

2. Partenerii nu au angajamente unul față de celălalt

Așteptările și angajamentele sunt comune în relațiile romantice și sexuale, iar acest lucru nu este greu de înțeles. Când îți oferi inima și încrederea cuiva, te aștepți ca respectiva persoană să te trateze cu un anumit nivel de atenție, bunătate și loialitate. Este vorba, până la urmă, despre respect reciproc.

În cazul relațiilor romantice, unul dintre parteneri evită să facă anumite lucruri pentru că îi este fidel celuilalt și, prin urmare, așteaptă același angajament și din partea acestuia. În cazul relațiilor platonice, nu se întâmplă așa ceva. Doi parteneri angajați într-o relație platonică nu au angajamente. Nu au împreună o familie sau un animal de companie, nu trebuie să plătească un credit ipotecar, așadar nu își datorează nimic unul altuia, în afară de prietenie, potrivit hackspirit.com.

Când cei doi parteneri ai relației platonice devin confortabili cu ideea că nu trebuie să aștepte nimic din partea celuilalt, atunci se poate vorbi cu adevărat de o relație de iubire platonică funcțională.

3. Partenerilor nu le este frică să fie în totalitate sinceri unul cu celălalt 

Chiar dacă nu ne place să recunoaștem, într-o relație romantică spunem de multe ori câteva mici minciuni cu scopul de a nu-l face pe partenerul nostru să sufere. De exemplu, ți s-a întâmplat vreodată să spui partenerului un mic neadevăr doar ca să eviți o ceartă sau o discuție aprinsă pornită de la un sentiment de gelozie?

Ca să menținem pacea și liniștea în căminul nostru, indiferent că recunoaștem sau nu, de multe ori spunem lucruri neadevărate, care să-l liniștească pe partenerul nostru.

În schimb, într-o relație platonică nu este nevoie de aceste trucuri înșelătoare, pentru că nu există teama că partenerul ar putea părăsi relația. Fiecare partener are o viață personală proprie, iar singura așteptare dintr-o astfel de relație este să petreci timp de calitate împreună și să împărtășești experiențe.

Cum se poate păstra iubirea platonică între un bărbat și o femeie?

De multe ori e foarte dificil ca un bărbat și o femeie să rămână „doar prieteni”. O astfel de relație este greu de menținut, mai ales din cauza presiunilor societății, a prietenilor, familiei și iubiților celor doi parteneri platonici.

Unii oameni nu înțeleg cum pot un bărbat și o femeie să fie prieteni fără să aibă și o relație sexuală. Iar acest lucru e și mai complicat de înțeles dacă cei doi parteneri au avut anterior o relație romantică și sexuală, dar continuă să rămână împreună ca prieteni și nimic mai mult.

Într-adevăr, între ei mai pot apărea tensiuni sexuale, dar dacă se respectă anumite reguli fundamentale, cei doi pot continua să aibă o relație platonică funcțională. Iată câteva dintre aceste reguli:

iubirea platonică-cuplu de doi tineri îndrăgostiți

1. Fiecare partener trebuie să știe și să spună exact ce așteptări are de la relația respectivă. Dacă unul dintre parteneri continuă să-și dorească o relație romantică, atunci pot apărea pe tot parcursul relației tensiuni pe care amândoi trebuie să știe cum să le gestioneze. Dacă stabilesc să fie în continuare prieteni cu beneficii și doar atât, e important să respecte regulile pe care și le impun înainte. Iar în momentul în care situația se schimbă și unul dintre parteneri își dorește altceva, celălalt partener trebuie să-i respecte decizia.

2. Partenerii trebuie să discute sincer despre beneficiile păstrării unei relații platonice. Comunicarea dintre cei doi parteneri trebuie să fie foarte deschisă. Fiecare partener trebuie să fie sincer cu sine însuși și cu partenerul său și să știe exact dacă va putea sau va dori să continue o relație platonică. Dacă există mai multe beneficii și partenerii vor să rămână într-o relație de prietenie, ei trebuie să stabilească clar regulile de la bun început.

3. Să nu se lase afectați de percepția celor din jur cu privire la relația lor platonică. Multă lume nu vede cu ochi buni o relație platonică. Partenerii se pot confrunta cu multe bârfe și răutăți din partea celorlalți, care ar putea crede că aceștia își înșală soțul sau iubitul actual. E important ca familia să înțeleagă natura relației pe care cei doi parteneri platonici o au și să fie de acord cu o astfel de relație.

Iubirea platonică este o relație de multe ori dificil de păstrat, însă, dacă cei doi parteneri își stabilesc clar limitele și respectă anumite reguli fundamentale, o astfel de relație ar putea aduce multe beneficii celor implicați.   

Surse foto: Pixabay, Istock

Articolul urmator
Limbajul iubirii îți poate sabota relația de cuplu?
Limbajul iubirii îți poate sabota relația de cuplu?
La ce vârstă îți vei întâlni iubirea?
Incepe quiz
La ce vârstă îți vei întâlni iubirea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (24)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.