„Nu mergeți niciodată la culcare certați!” Avantajele și dezavantajele acestei practici

„Nu mergeți niciodată la culcare certați!” Avantajele și dezavantajele acestei practici

Ramona Jurubita

Sigur și tu ai auzit cel puțin o dată de la cineva apropiat următoarea frază: „Să nu mergeți niciodată la culcare supărați”. Probabil te-ai întrebat de ce este acesta cel mai des întâlnit sfat pentru funcționarea unei relații, având în vedere că toată lumea recomandă ca împăcarea să aibă loc înainte ca partenerii să se pună la somn.

Certurile din cuplu au rolul lor și uneori atrag atenția partenerului asupra aspectelor care te deranjează, dacă nu este atent în restul timpului când îi semnalezi problemele existente între voi. Este normal să aveți și discuții aprinse din când în când, dar dezechilibrul apare când se întâmplă tot mai des să aveți păreri contradictorii si să vă spuneți vorbe urâte.

Femeie supărată, după o ceartă cu soțul său care a adormit înainte să rezolve problemele. El doarme liniștit, în timp ce ea se luptă cu gândurile negative.

Problemele adunate și nerezolvate se pot transforma în adevărate piedici pentru comunicarea eficientă dintre voi. Dacă unul dintre parteneri acumulează frustrări și simte că celălalt nu îl înțelege, relația s-ar putea să se rupă foarte repede.

Vezi în rândurile următoare de ce trebuie să discutați deschis orice situație și să vă împăcați înainte de culcare. Sigur există măcar un gram de adevăr în spatele acestui sfat de care ar trebui să ții cont.

De ce nu este bine să mergeți la culcare supărați?

  1. Furia poate fi obositoare
    Este mai bine să te eliberezi pe moment și să spui tot ce simți, pentru că emoțiile negative pot duce la epuizare și te vei simți destul de rău dacă ții toată durerea în interiorul tău. Discută cu jumătatea ta și astfel veți reuși să găsiți o cale de mijloc.
  2. Frustrarea se poate dezvolta peste noapte
    Dacă nu spui la timp ceea ce gândești, în mintea ta se poate produce un dezechilibru și creierul va aduna tot mai multe frustrări. La un moment dat vei răbufni și îi vei reproșa partenerului tău mai multe lucruri care te deranjează la el pentru că nu vei putea să te concentrezi doar pe situația care te-a supărat atunci.
  3. Starea de nervozitate îți poate perturba somnul
    Atunci când te pui la culcare trebuie să fii liniștit și să nu ai niciun fel de gând negativ care te poate domina pe parcursul întregii nopți. Calitatea slabă a somnului poate contribui la apariția anumitor probleme de sănătate ca anxietatea sau depresia.

Un studiu publicat in revista Nature Communications arata ca starea pe care o avem cand mergem la culcare poate influența activitatea creierului. Se pare că el va stoca mai multe amintiri și imagini negative dacă adormim supărați. Starea de bine din timpul serii ne ajută să păstrăm în minte doar întâmplările frumoase și este necesar să avem un somn bun ca sănătatea noastră mintală să nu aibă de suferit.

„În opinia noastră, da, există un anumit merit în acest sfat vechi. Am sugera să se rezolve discuția înainte de a merge la culcare, nu este indicat să adormi furios.”, aspus cercetătorul în neuroștiință Yunzhe Liu, cel care a coordonat cercetarea făcută la Universitatea Normală din Beijing.

Deși pare că te vei simți mai bine dacă rezolvi totul pe loc, există și câteva dezavantaje ale acestei practici. Iată ce se poate întâmpla:

  • Poți reacționa din impuls
    Dacă amândoi sunteți firi impulsive, poate ar fi mai bine să treacă o vreme înainte să discutați despre tot ce vă apasă. Cu siguranță ar fi dificil să vă înțelegeți dacă țipați unul la altul și dacă nu vă ascultați.
  • S-ar putea să adânciți problemele
    Furia nu este de evitat pentru că ajută la îndepărtarea emoțiilor negative, dar ar trebui controlată. Lipsa autocontrolului poate produce probleme mult mai mari, în cazul în care partenerii ajung să se jignească sau în cel mai rău caz, să se lovească.

Specialiștii în terapie de cuplu recomandă găsirea unei căi de mijloc, o metodă care să vă ajute pe amândoi să adormiți fără stres. Poate să vă promiteți că veți discuta a doua zi, în cazul în care nu se rezolvă totul în seara respectivă.

Primul pas în soluționarea problemei este comunicarea și toleranța față de dorința celuilalt de a spune ce îl deranjează. Așadar, cea mai bună comunicare începe cu o ascultare pe măsură și cu răbdarea de a înțelege nevoile celuilalt.

Depinde doar de tine dacă decizi să discuți cu partenerul imediat ce a apărut o neînțelegere sau dacă alegi să nu faci acest lucru. Acum ai toate elementele pentru a pune în balanță avantajele și dezavantajele acestei practici și vei ști cum este mai bine pentru relația voastră.

Citește și: Dragostea în impas? Cum să rezolvi conflictele din cuplu cu blândețe și iubire sinceră

Surse articol: VerywellmindTheguardianLivescience

Surse foto: Istockphoto

Articolul urmator
Opt motive pentru care nu-ți găsești adevărata dragoste, conform legilor Karmei
Opt motive pentru care nu-ți găsești adevărata dragoste, conform legilor Karmei
Cu ce zodie nu ar trebui să fii niciodată?
Incepe quiz
Cu ce zodie nu ar trebui să fii niciodată?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.