„Oare m-am culcat cu el prea devreme?” - întrebarea ce dă bătăi de cap multor femei

„Oare m-am culcat cu el prea devreme?” - întrebarea ce dă bătăi de cap multor femei

Lorena Pintilie

Există o dezbatere aprinsă pe tema relațiilor intime începute „prea devreme” și despre impactul acestora asupra relației de cuplu. Sabrina Bendory, o expertă în relații amoroase și consilier pentru femei de peste un deceniu, explică această noțiune, după ce zeci de femei au apelat la ea, spunând că partenerul lor se comportă diferit din momentul în care au decis să împărtășească o „pasiune carnală”.

Pentru început, consiliera a menționat că, în teorie, relațiile intime începute devreme nu ar trebui să influențeze conexiunea dintre parteneri. Cu excepția bărbaților care își doresc de la bun început doar o aventură de o noapte, cazurile în care cuplurile se despart din pricina acestui aspect sunt extrem de rare. Cu toate acestea, subiectul este mult mai complex, iar Sabrina Bendory a decis să îl detalieze prin exemple concrete.

O prietenă apropiată a cunoscut recent un tip care părea perfect pentru ea pe un site de întâlniri online. Era inteligent, de succes și semăna perfect cu faimosul actor Bradley Cooper. Lucrurile au început bine. Au schimbat câteva mesaje în care au flirtat puțin, apoi au decis să se întâlnească într-o sâmbătă seara în oraș. Întâlnirea a mers ca la carte, cel puțin asta a spus ea, așa că au decis să continue să se vadă. Ba mai mult, totul părea să fie ideal chiar de la prima întâlnire, unde s-au și sărutat pasional de câteva ori. Și uite așa, următoarea sâmbătă era programată o revedere.

Însă, chiar înainte de cea de-a doua ieșire cu el, prietena mea mi-a spus că o macină nesiguranța în ceea ce îl privește. Pe „hârtie” părea „exemplarul” ideal, dar cu toate acestea, simțea că nu prea au lucruri în comun. Mi-a menționat atunci că nu au ce discuta, dar ar vrea să se mai vadă cu el pentru simplul fapt că îl considera extrem de atrăgător. A decis într-un final să întrețină relații intime cu el după ce s-au văzut a treia oară, iar eu m-am oferit să îi dau sfaturi, având în vedere că nu părea să aibă gânduri de o relație serioasă.

Așadar, au făcut pasul următor chiar de la primele întâlniri, petrecând împreună o seară pasională care, spune ea, a fost de-a dreptul satisfăcătoare. Au urmat și alte mesaje și întâlniri, însă, pe când părea că ea câștigă din ce în ce mai multă încredere în el, ceva s-a schimbat. Urmau să se vadă din nou într-o sâmbătă și să petreacă timp la un restaurant plutitor. În mod normal, el obișnuia să îi răspundă la invitație sau să programeze ceva frumos, până miercuri cel târziu, dar, deja era joi, iar ea începea să se îngrijoreze pentru că încă nu primise niciun răspuns.

A distrus „prima noapte de dragoste” relația dintre cei doi?

Cu toate acestea, prietena mea a decis să îi ofere un soi de „a doua șansă”. Dar întâlnirile tandre, dulci, elegante s-au transformat în întâlniri neplanificate, la două noaptea, după un mesaj scurt de genul „voi trece pe la tine în seara aceasta” sau „haide că vin să te iau la mine”. Pe lângă aceste schimbări de 180 de grade, vocabularul lui galant a devenit unul banal, cu conotații și aluzii sexuale, chiar bădăran. Brusc, frumusețea unei relații simple s-a transformat în atracție carnală.

Am rămas tăcută pe măsură ce totul se destrăma. Mi-am stabilit o politică personală de a nu oferi sfaturi despre relații prietenilor mei decât dacă mi le cer în mod explicit (și de multe ori nu o fac pentru că știu că vor fi confruntați cu adevărul și preferă să rămână în negare). De asemenea, prietenii mei se pot supăra pe mine pentru că nu le ofer răspunsurile pe care le doresc, așa că, pentru a menține liniștea, rămân tăcută până când lucrurile devin grave și mă văd nevoită să intervin. La fel am reacționat și în cazul ei. Am pus piciorul în prag și i-am spus că nu e sănătos să continue așa, să își tot pună aceeași întrebare: „Nu înțeleg. Îmi place foarte mult de el. Ce am făcut greșit?”. I-am spus direct, chiar dacă riscam să o supăr, că a întreținut relații intime mult prea devreme.

Răspunsul ei a fost cât se poate de previzibil: „Ce vrei să spui? Am așteptat până la a treia întâlnire pentru asta! Nu așa ar trebui să procedezi?”. I-am zâmbit, încercând să îmi înăbuș râsul, căci întrebarea sa a fost extrem de naivă. Am întrebat-o apoi care sunt detaliile importante pe care le știa despre el, pe lângă informațiile pe care le putea accesa de pe profilul de dating și rețelele de socializare. Iar răspunsurile sale erau exact cele pe care mă așteptam să le aud: informații generale pe care oricine le putea descoperi cu un simplu „click” pe Facebook sau Instagram. Nu știa mai nimic important despre tipul acesta, nimic de substanță, care să îi arate cu adevărat cine este el. Nu îi cunoștea prietenii, nu știa care sunt planurile și obiectivele sale de viitor, nici măcar nu au vorbit despre dorințele lor cele mai mari.

Cuplu de tineri care se privesc pasional în timp ce ea stă în brațele lui.

În felul acesta, și-a răspuns singură la întrebare: nu știa cu adevărat cine era bărbatul pe care l-a lăsat în patul său. Aici se află problema. L-a lăsat să o „dezbrace” înainte să o „descopere”, înainte să dezvolte o legătură reală cu el. Încă se aflau în etapa în care se vedeau doar ocazional și în care ar fi trebuit să comunice deschis pentru a se cunoaște mai bine. Dar, uitându-se în urmă, ea a realizat că tânărul nu manifestase niciun fel de implicare (poate că faptul că părea interesat la început putea părea o implicare, dar nu era). Nu se cunoșteau cu adevărat; tot ce știau erau detaliile superficiale pe care oricine le-ar fi putut afla.

Atunci când decizi să începi relația sexuală cu cineva, numărul de întâlniri este o măsură arbitrară a stadiului relației voastre. Ceea ce contează este calitatea timpului petrecut împreună, nu cantitatea. Adică, de exemplu, dacă o tânără decide să facă acest pas chiar de la prima întâlnire în care a avut parte de conversații intense și semnificative care favorizează o conexiune, are mult mai multe șanse să aibă o relație de durată decât o fată care face acest lucru la a cincea întâlnire, dar care între timp nu a reușit să creeze o legătură cu cealaltă persoană.

Tipul cu care se întâlnea prietena mea nu s-a implicat cu adevărat în relație. Da, era atras și într-un fel interesat de ea, dar după ce a avut loc actul sexual, și-a pierdut interesul de a continua. De ce să o scoată în oraș la întâlniri frumoase și să o invite la cină, când poate să o sune la 1 noaptea doar pentru a-și satisface nevoile sexuale? Când această latură intervine cu mult înainte de stabilirea unei conexiuni emoționale reale, este greu să construiești o poveste de dragoste care să aibă succes.

Prietena mea nu a început să dezvolte sentimente reale decât atunci când interesul băiatului față de ea a început să scadă. Acesta este un fenomen comun pe care îl observ frecvent și există câteva motive. Dintr-un punct de vedere științific, apare oxitocina, cunoscută și sub numele de „hormonul iubirii”. Aceasta este eliberată în momentul atingerii fizice, ceea ce înseamnă că cu cât există mai multă intimitate, cu atât ne simțim mai apropiați de acea persoană. În același timp, se manifestă și un fenomen uman universal de a ne dori ceea ce nu putem avea. Odată ce interesul băiatului față de ea a început să scadă, prietena mea l-a văzut ca fiind mai valoros în mod intrinsec și a investit și mai mult în el.

Care este „momentul ideal” de a trece la intimitate cu o persoană pe care abia ai cunoscut-o

Momentul „potrivit”, dacă îi putem spune așa, în care să îți începi relațiile intime, este atunci când potențialul tău partener își demonstrează implicarea și există deja o conexiune (cât de mică) la mijloc. Asta dacă îți dorești o relație stabilă, dacă urmărești doar aventuri de o noapte, atunci poți face pasul oricând îți dorești, doar fii sigură de el! Atenție, nu mă refer că trebuie să îți declare iubire eternă și să te numească iubita lui de la prima întâlnire, ci să se arate onest și sincer cu tine și să te trateze „frumos”. Mai întâi de toate trebuie să existe respect reciproc și să îți demonstreze că îi pasă de tine, de aici totul ține de voi.

Ca un ultim sfat, aș putea spune că nu timpul este cel care contează, căci un bărbat care te place cu adevărat nu va judeca acest aspect. Ce contează e interesul manifestat. Bărbații nu apreciază femeile care sunt disponibile instant din punct de vedere sexual. Atunci când începi relația intimă cu un bărbat înainte de a-l cunoaște cu adevărat, este ușor pentru el să presupună că oricare alt tip ar fi putut avea aceeași șansă. Pe de altă parte, când aștepți să îl cunoști mai bine înainte de a avea intimitate, el va crede că a fost ales pentru că este cu adevărat special și că nu ai cedat atât de ușor dacă ar fi fost vorba de oricare alt bărbat. Acesta este adevăratul aspect care face diferența.

Adaptare după articolul „Did I Sleep With Him Too Soon?” de Sabrina Bendory

Surse foto: Freepik

Surse articol: Thought Catalog

Articolul urmator
Cinci motive pentru care ascultarea empatică este piatra de temelie a relațiilor sănătoase
Cinci motive pentru care ascultarea empatică este piatra de temelie a relațiilor sănătoase
Oare barbatul cu care esti te satisface cu adevarat?
Incepe quiz
Oare barbatul cu care esti te satisface cu adevarat?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.