PRO sau CONTRA Pilulelor contraceptive?

Cuprins
- Pro sau contra pilule contraceptive: ce spun medicii?
- Tipuri de anticonceptionale
- Contraceptive pro si contra: aspectele pozitive
- Contra pilulelor anticonceptionale
- Metode contraceptive dupa 35 de ani
Anticonceptionalele hormonale par cea mai buna solutie pentrua te feri de o sarcina nedorita. Sub orice forma le-ai folosi, pilule, plasturi, injectii sau inele vaginale, aceste anticonceptionale sunt o solutie la indemana, usor de folosit si aparent, fara efecte adverse severe. Totusi, totul este chiar atat de roz?
Voi incerca sa fac putina lumina in aceasta controversa asupra anticonceptionalelor, chiar daca niciodata nu vom afla cine are cu adevarat dreptate! Parerile sunt impartite si de multe ori, subiective, insa, merita cu siguranta sa fim bine informate!
Pro sau contra pilule contraceptive: ce spun medicii?
Multi medici ginecologi si endocrinologi sunt de parere ca nu poate fi trasata o linie clara intre ce este bun si ce este rau in administrarea anticonceptionalelor, atat timp cat aceste medicamente nu au fost testate indeajuns de mult.
Cel mai bine este sa consulti medicul specialist inainte de a incepe un astfel de tratament si sa stabilesti cu acesta ce metoda contraceptiva sau care pilula contraceptiva ti s-ar potrivi cel mai bine, in functie de rezultatele analizelor tale de sange, posibilelor dereglari hormonale sau frecventa raporturilor tale sexuale.
Afectiunile care nu permit administrarea de pilule anticonceptionale sunt:
-tulburarile si tumorile hepatice
-hipertensiunea arteriala
-diabetul zaharat
-leziunile cardiovasculare si cerebrovasculare
-afectiunile vaselor de sange
-tumorile la nivelul sanului sau endometrului
-herpesul genital
De asemenea, nu este bine sa folosesti pilulele anticonceptionale daca esti fumatoare! De ce? Pentru ca vei suferi de arteroscleroza si vei putea face chiar un infact!
Tipuri de anticonceptionale
Desi este greu de crezut, nu toate femeile sunt bine informate. Exista inca multe femei, mai ales in mediul rural, care nu cunosc metodele contraceptive moderne, iar cele care au auzit de ele, le considera ceva innacesibil ca pret, greu de folosit sau cu efecte secundare grave. De fapt, anticonceptionalele prescrise de un medic sunt mai ieftine si sunt mai sigure.
In Romania, incepand cu anul 1966, faima proasta a pastilelor anticonceptionale a fost intretinuta in mod voit de catre autoritati, interzicandu-se aavortul si orice mijloace moderne de contraceptie, prin faimosul decret 770/1966. Cea mai grava acuza impotriva anticonceptionalelor hormonale a fost aceea ca ar produce cancer, mai ales de san si de ficat. Bineinteles, aceste acuze erau total eronate. Pe de alta parte, pilulele anticonceptionale nu se bucura de o faima prea buna si datorita promovarii de care a avut parte la sfarsitul secolului 20. Se spunea ca ingrasa, ca provoaca diverse tipuri de cancer si ca deregleaza intregul organism. Cat este adevar si cat este exagerare?
|
![]() |
Cu 20-30 de ani in urma, este adevarat, pilulele aveau si efecte neplacute, printre care si ingrasarea, deoarece cantitatea de hormoni folosita era de 5 ori mai mare decat a pilulelor actuale. Tehnologia si medicina au avansat foarte mult si iata ca situatia s-a schimbat!
Si totusi... nu este chiar asa!
Directorul Spitalului Clinic de obstetrica-ginecologie "Panait Sirbu" din Bucuresti, renumitul doctor Bogdan Marinescu, a oferit o explicatie linistitoare : "Sunt sute de milioane de femei care folosesc pilule anticonceptionale, de ani de zile. Ideea ca pilula induce cancer sau nu protejeaza suficient, ca steriletul poate sa dea modificari organice este falsa. Sigur ca in toata medicina exista efecte benefice si cateodata reactii adverse. Dar critica acestor metode contraceptive moderne pentru ca au si ele o rata de esec este absurda. A vedea cele 3-5% procente de esec si a face abstractie de cele 95-97% procente de reusita mi se pare absurd."
Pe de alta parte, medicii generalisti sunt mai mult impotriva pilulelor anticonceptionale, datorita efectelor de ingrasare, dar mai ales arteroscleroza si infarct miocardic in cazul fumatoarelor!
Afirmatia cu care absolut toti medicii sunt de acord este aceea ca, un chiuretaj implica mult mai multe riscuri si neplaceri decat administrarea unor pilule anticonceptionale.
Pilulele anticonceptionale sunt unele dintre cele mai studiate medicamente, iar in ziua de azi oamenii de stiinta sunt in masura sa afirme ca pilula contribuie la prevenirea multor afectiuni grave: cancerul de endometru, cancerul ovarian, sarcina ectopica, sindromul ovarelor polichistice, afectiunile benigne ale sanilor. In plus, aceste pilule au un efect mai mult decat benefic asupra eventualelor fibroame uterine, care pot scadea in dimensiuni in urma administrarii acestor pastile. Inflamatiile genitale si anemiile sunt si ele ameliorate prin administrarea de pilule anticonceptionale, deoarece menstruatia devine mai putin abundenta. |
![]() |
Mai bine, hai sa vedem ce este clar in taberele pro si contra acestor mijloace contraceptive !
Contraceptive pro si contra: aspectele pozitive
- sunt metoda contraceptiva folosita de cele mai multe femei
- sunt usor de administrat si nu iti perturba viata sexuala, ci din contra, iti ofera partide de sex fara griji
- scad cu 50-80% riscul aparitiei cancerului ovarian, dupa cel putin 1 an de utilizare
- scad cu 50% riscul aparitiei cancerului de endometru, deoarece ingroasa mucusul cervical si nu permite patrunderea microorganismelor
- previne si trateaza chisturile ovariene
- trateaza endometrioza, prin administrarea acestor pilule timp de 1 an
- reduce cu 90% riscul aparitiei unei sarcini extrauterine
- iti regleaza menstruatia si o fac mai putin dureroasa si mai putin abundenta
- amelioreaza aspectul si simptomele acneei
Contra pilulelor anticonceptionale- in primele luni de utilizare pot provoca greturi, migrene si chiar amenoree ( absenta menstruatiei ) |
![]() |
Nu uita!
1. Atunci cand vrei sa optezi pentru o pilula anticonceptionale, cantareste beneficiile si riscurile, impreuna cu medicul tau endocrinolog sau ginecolog!
2. Avortul si chiuretajul sunt mult mai riscante decat folosirea pilulelor anticonceptionale!
3. Daca ai inceput sa folosesti o pilula contraceptiva, nu inseamna ca trebuie neaparat sa o folosesti timp de ani de zile! Poti schimba tipul de metoda contraceptiva, in functie de starea ta de sanatate sau de numarul copiilor pe care ii ai! Asadar poti alege prezervativul, steriletul, contraceptivele injectabile sau sterilizarea chirurgicala.
4. Dintre pilulele prezente momentan pe piata, doar pilulele combinate, care contin estrogen si progesteron, pot in anumite cazuri sa provoace o ingrasare de cel mult 1kg/an. In rest, ingrasarea poate proveni din cauza unor alte probleme si de aceea, daca ai luat mai multe kilograme in plus dupa ce ai inceput sa le folosesti, este indicat sa consulti un medic. Metode contraceptive dupa 35 de aniDupa varsta de 35 de ani este important sa acorzi o atentie mai mare corpului tau. De exemplu sa vezi daca apar anumite dezechilibre hormonale.
Anticonceptionalele clasice utilizate dupa varsta de 35 de ani incep sa prezinte riscuri, deoarece pastilele au in formula lor estrogen.
Poti apela de exemplu la contraceptia locala, adica la introducerea unui ovul contraceptiv in vagin, cu 5 – 10 minute inainte de contactul sexual si asigura protectie timp de 4 ore.
De asemenea, utilizarea prezervativului se recomanda si in aceasta situatie.
|
![]() |
Alte articole care te-ar putea interesa: Sexul anal - pro sau contra? Tu stii care sunt disfunctiile sexuale feminine? 10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre sperma partenerului tau Subiecte de pe forum Oral / Anal Sex - pro sau contra? Nemultumiri in cuplu Educatia sexuala |