Rutina in cuplu: nu-i asa de rea precum crezi!

Sigur stii deja cateva trucuri pentru a-ti condimenta relatia, ori de la prietene, ori din lectura de specialitate (carti, reviste, internet). Majoritatea sfaturilor includ: mai mult timp cu iubitul, un week-end la mare/munte impreuna si faimosul numar de striptease facut in lenjerie extrem de sexy.
Sunt convinsa ca ai incercat multe artificii sexuale, surprize romantice si experiente inedite. Dar rutina a fost ameliorata sau alungata temporar. Iar la final te gandesti ca relatiile de lunga durata nu au sanse decat daca va indragostiti dupa varsta de 25 de ani, atunci cand esti pregatita sa "te asezi la casa ta"- eufemism pentru resemnarea in fata plictiselii ce te asteapta. In mare parte ai dreptate, asta pentru ca privesti lucrurile dintr-un punct de vedere. Cea mai eficienta metoda de a combate rutina este sa o accepti si sa nu o mai privesti ca pe inamicul numarul 1 al cuplului. Acest lucru nu este usor, trebuie sa modifici perspectiva si sa arunci actualul unghi de abordare, cel hranit de stereotipuri, la gunoi.
Stereotipul 1: Trebuie sa piperam partidele de sex pentru a combate rutina.
Rutina din cuplu nu are mare legatura cu calitatea sexului. Iata un studiu care te va lamuri. Condus de Arthur Aron, studiul a demonstrat ca partea creierului care se trezeste, atunci cand suntem indragostite nebuneste, tine de ambitie si motivatie. Nu tine de atractia fizica si dorinta de sex.
Cercetatorii au fost contrariati de rezultate, dupa ce au analizat 17 oameni care spuneau ca sunt indragostiti. Analizele au aratat mai multa activitate in zona creierului care determina nevoia de castig, de confirmare decat in cea care determina atractia sexuala. Aron a declarat: "Se pare ca iubirea este o activitate orientata pe castig, pe atingerea unor teluri, iar acest fapt duce la emotii si euforie." Studiul conchide ca regiunea din creier care se ocupa de iubirea incipienta este diferita de cea care se ocupa de dorinta sexuala. A castiga inima fetei- capata aici un sens propriu din punct de vedere psihologic. Ce vrea sa spuna acest studiu? Cateva partide de sex condimentat nu vor alunga rutina din cuplu. |
![]() |
V-ati pierdut interesul si s-a instalat plictiseala pentru ca regiunea de creier ce determina motivarea si castigul nu mai este stimulata. De ce sa mai fie? Relatia este veche de ani de zile, sunteti siguri ca veti imbatrani impreuna, deja ati castigat! Asa ca euforia, emotiile amintite de cercetatorul Aron, dispar, nu mai au motive sa se instaleze. Si asa simtiti rutina in cuplu.
Vechea vorba: "Apreciezi un lucru abia atunci cand il pierzi" acopera in mare parte ideea acestui studiu. Daca ti-ar fi din nou teama ca iubitul nu e indragostit, ca nu se implica la fel de mult...ai retrai emotiile debutului de relatie. Si atunci ai putea spune ca rutina e combatuta cu adevarat.
Stereotipul 2: Rutina este nociva si trebuie invinsa!
![]() |
Imagineaza-ti urmatorul scenariu. Cunosti un barbat atractiv, care te pune pe jar. Dar esti si cu iubitul tau de ani buni. Alegi sa te desparti de el, ca sa fi cu noul barbat. Sigur ca vei simti acei fiori, acea emotie. Vei trai in pasiune... pana cand vei simti ca vrei mai mult, te-ai indragostit. Asa ca te intorci de unde ai plecat, la dorinta de stabilitate. Dragostea nu ne-o impunem. O simtim pentru ca vrem. Si daca este impartasita, se naste un cuplu solid. Un cuplu solid vine la pachet, chit ca ne place sau nu, cu... obisnuita, stabilitate si siguranta, lucruri de care avem la fel de mare nevoie ca si de pasiune. |
Conform studiului, daca vrem sa invingem rutina, iubirea platonica inseamna ca vrem sa ne intoarcem la neincrederea in celalalt. Sa curtam din nou, sa-l impresionam pe partener cu orice pret. Pentru ca doar aceste lucruri ne motiveaza sa iubim pasional.
Teama de rutina, inseamna, pana la urma, teama de certitudine, iar acest lucru reprezinta o contradictie.
Stereotipul 3: Rutina inseamna plictiseala Plictiseala tine de pilotul automat in care va traiti viata. Nu siguranta relatiei va deranjeaza, ci lipsa distractiei. Daca ati lasa grijile de-o parte din cand in cand si ati profita de timp impreuna, facand activitati inedite, ati aduce mai multa fericire in cuplu. Nu veti simti ca ati combatut rutina, dar veti simti ca traiti din nou. Pana la urma o medie intre momente de bucurie si momente de confort in doi, este benefica. Astfel va distrati, fara sa pierdeti din stabilitatea cuplului. |
![]() |
Daca treci de aceste stereotipuri si intelegi ca rutina se naste din increderea in celalalt, deci din ceva pozitiv, nu vei combate rutina, dar vei realiza ca ai nevoie de ea! Lipsa rutinei in cuplu inseamna teama ca-l vei pierde sau dorinta sa-l castigi, lucruri pe care nu poti cladi o casnicie, de exemplu.
Alte subiecte care te-ar putea interesa: |
Surse foto: istock