Secretul relatiilor de lunga durata

Redactor Alexa Galgau

Pentru ca fiecare relatie este unica, nu este deloc usor sa gasesti o reteta a succesului in dragoste, din nefericire. Cati oameni pe lume, atatea sfaturi despre iubire si sex. Ce ai zice, insa, daca ti-am dezvalui o metoda de a obtine relatia ideala, care functioneaza in cele mai multe cazuri cand este aplicata? Incercarea moarte n-are, asa ca citeste si tu despre secretul relatiilor de lunga durata si vezi daca te tenteaza sa incerci si tu acest model!

Secretul relatiilor de lunga durata: modelul investitiei

Cea mai eficienta metoda de a mentine o relatie de lunga durata are o denumire care pare rupta din manuale de economie. Nu te speria, deoarece nu implica niciun strop de matematica, ci doar o doza sanatoasa de obiectivism din partea ta. Pentru a avea o relatie stabila, care sa dureze ani si ani, poate chiar o viata, este necesar sa o privesti cu alti ochi si sa iti faci un fel de balans al "castigurilor" per totale. 

Relatiile sunt pline de recompense si iti pot satisface nevoile intelectuale, emotionale si fizice. Exista, insa, si costuri pe care trebuie sa le achiti: o independenta mai mica, diferente de opinie, mai putin timp pentru tine etc. Daca pui aceste aspecte pe hartie, nu faci altceva decat sa aduni avantajele si dezavantajele de a fi intr-o relatie, pe cand modelul investitiei este putin diferit. Conform acestuia, trebuie sa ne raportam la consecintele de ansamblu ale acestor costuri si recompense. Apoi, trebuie sa comparam aceste consecinte cu ceea ce consideram noi ca ar fi o relatie potrivita pentru noi. De exemplu, daca ceea ce iti doresti tu de la o relatie este ca aspectele pozitive sa fie predominante, atunci un partener care este bun la suflet, dar morocanos dimineata, de exemplu, este la nivelul sau chiar depaseste standardul tau (avand in vedere ca bunatatea este mai importanta decat starile de indispozitie). Daca, insa, ceea ce vrei este ca totul sa mearga bine mereu, atunci chiar si un amanunt precum atitudinea lui matinala poate sa conduca la lipsa satisfactiei. Acest fenomen explica de ce oamenii pot avea relatii complet diferite si totusi sa resimta acelasi nivel de satisfactie: asteptarile sunt cele care ne modeleaza legaturile cu ceilalti. Nivelul de satisfactie crescut este primul stalp al unei relatii de lunga durata. 

Al doilea aspect la care se refera modelul investitiei are legatura cu analizarea variantelor alternative. Acestea pot fi legate de alte persoane (de exemplu, altcineva care ti-ar oferi o relatie mai stabila, mai buna) ori pur si simplu de situatii in care ai prefera sa fii (de exemplu, daca ai parte de certuri in relatie, ai putea sa preferi sa fii singura). Pentru a avea o relatie de lunga durata, este necesar sa studiezi alternativele si sa constati ca nu ai vreo varianta care sa iti surada mai mult decat cea in care te afli deja. Gandeste-te ca daca ramai cu cineva din comoditate ori din alte motive, desi stii ca ai optiuni mult mai bune (conform standardelor si dorintelor tale), atunci acea relatie este menita sa esueze oricum mai devreme sau mai tarziu. 

Al treilea stalp al relatiilor de lunga durata este legat de valoarea investitiei pe care o faci in relatia respectiva, atat emotionala, cat si materiala. Exista doua tipuri de investitii: intrinseci si extrinseci. Primele sunt acelea care vin din interiorul vostru (timp investit in persoana de alaturi, efort emotional, dezvaluiri personale etc.), iar cele extrinseci cuprind toti factorii exteriori care influenteaza cumva relatia (prietenii comuni, posesiuni comune etc.). Asadar, trebuie sa determini daca investitia pe care ai facut-o in relatie este mare sau nu, atat din punct de vedere emotional, cat si din punct de vedere pragmatic. 

Modelul investitiei explica secretul relatiilor de lunga durata: atunci cand cei doi indivizi au un nivel crescut de satisfactie, nu considera ca au multe alternative si au investit mult in relatie, gradul de angajament este mult mai ridicat, iar sansele sunt ca relatia sa functioneze foarte mult timp. 

Poate ca aceasta metoda ti se pare prea putin romantica si, intr-adevar, atunci cand ai capul in nori este foarte greu sa faci astfel de evaluari aproape seci. Totusi, acum ca stii secretul relatiilor de lunga durata, incearca sa iti dai seama daca lucrurile stau chiar atat de bine in situatia ta!

Articolul urmator Secretele unei relații sănătoase, pașnice și de durată

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2 (4)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.