Sfatul specialistului: cele 7 fraze care dăunează grav relației de cuplu

Sfatul specialistului: cele 7 fraze care dăunează grav relației de cuplu

Anca Marcus

În orice relație, cuvintele pot apropia sau separa, limbajul nostru poate crea conexiuni puternice sau poate ridica ziduri. Suntem stăpânele propriilor povești și trebuie să fim atente la cuvintele pe care le alegem. Îți dăm câteva exemple de „așa nu” în rândurile de mai jos!

10 fraze de ținut minte atunci când cineva te părăsește

Uneori, sub presiunea momentului, spunem cuvinte fără să le simțim cu adevărat. Dar aceste cuvinte pot provoca daune serioase în relații.

Ca într-o hartă a relațiilor, Dr. John și Julia Gottman, psihologi și cercetători cu patruzeci de ani de experiență, dezvăluie șapte fraze care se relevă ca semne de avertizare în peisajul iubirii și indică potențiale probleme în comunicarea dintre parteneri.

 1. „Taci “

Fie că este spus din frustrare sau din furie, „Taci" poate avea un impact puternic asupra relației tale. Acest cuvânt aparent nevinovat poate transmite respingere și dispreț, ducând la destrămarea comunicării cu partenerul tău. În loc să-l folosim, este mai constructiv să găsim modalități de a exprima ceea ce simțim într-un mod calm și respectuos.

Comunicarea eficientă necesită ascultare activă și empatie, chiar și în cele mai tensionate momente. Evită să rostești acest cuvânt și „îmbracă” în dragoste invitația de a comunica. 

2. „Tu nu faci niciodată..." sau „Tu faci mereu...". 

Utilizarea acestor fraze poate genera un comportament negativ al partenerului tău, ducând la o înrăutățire sau chiar o rupere a relației. Partenerul tău poate face greșeli și poate să aibă obiceiuri neplăcute pentru tine, e normal, suntem oameni. O comunicare eficientă înseamnă a sublinia ceea ce te deranjează într-un mod specific și concentrat pe comportament, nu pe persoană.

Dar, cu o doză de moderație, putem face minuni. Evită să spui „Niciodată nu..." sau „Mereu..." și transformă-ți frustrările în observații constructive. În loc să acuzi, exprimă-ți dorințele. E ca și cum ai aduna stele pentru a forma o constelație proprie.

3. „Lasă-mă în pace, sunt bine." 

Astfel de expresii pot deteriora relațiile și din cauza tonului pasiv-agresiv. Această frază poate apărea în momente de tensiune, când unul dintre parteneri poate avea nevoie de spațiu pentru a se calma.

Cu toate acestea, exprimarea acestei nevoi într-un mod mai blând poate ajuta la evitarea rănilor emoționale. De exemplu, poți spune „Am nevoie de un moment de singurătate pentru a gândi", ceea ce comunică clar nevoia ta, dar fără a respinge complet partenerul.

4. „Ești nebun”

Utilizarea termenului „nebun" sau a altor cuvinte jignitoare poate deteriora încrederea și respectul în relație. Fiecare persoană are emoții și reacții diferite în fața anumitor situații, iar exprimarea lor nu ar trebui să fie catalogată drept „nebunie".

În schimb, încurajează-ți partenerul să comunice deschis cu tine despre orice. Doar așa vei reuși să-i înțelegi perspectiva de gândire.

5. „Te urăsc."

Această frază va stârni instantaneu furie și respingere în partenerul tău. Chiar și în timpul unui conflict intens, folosirea cuvintelor atât de dure poate lăsa răni profunde și poate avea un impact de lungă durată asupra relației.

În loc să mergi pe calea jignirii, exprimă-ți frustrările și nemulțumirile într-un mod calm și respectuos. A avea grijă de cuvintele tale este crucial pentru menținerea unei legături sănătoase. Nu e greu, trebuie doar să înveți să te abții când discuția este mult prea aprinsă.

6. „S-a terminat! Renunț”

Decizia de a pune punct relației în timpul unei discuții aprinse poate crea anxietate și nesiguranță. Dacă tu și partenerul tău treceți printr-un moment dificil, încercați să găsiți un moment potrivit pentru a discuta despre aspectele problematice.

Comunicarea deschisă și empatia pot ajuta la găsirea soluțiilor în loc să agraveze situația. Explică-i persoanei dragi că ai nevoie de spațiu pentru a-ți procesa gândurile. Comunică-ți nevoile și deschide-ți inima pentru a rezolva orice provocare.

7. „Merit pe cineva mai bun decât tine”

Să-i spui partenerului tău cât de ușor îl poți înlocui îl va determina să-și pună la îndoială sentimentele pentru tine și să se simtă nesigur în preajma ta. 

Fiecare persoană are propriile calități și valori unice care contribuie la relație. În loc să faci comparații nefolositoare, învață să apreciezi harurile partenerului tău și să construiești relația pe baza respectului reciproc.

Știm, e greu să renunți la acest tip de fraze, dar crede-ne, va merita din plin!

Surse foto: pixabay.com

Surse articol: gottmann.com, powerofpositivity.com

Articolul urmator
Un cuplu se căsătorește la 8 ani după ce s-a cunoscut la un spital unde amândoi au primit transplanturi de inimă în aceeași zi
Un cuplu se căsătorește la 8 ani după ce s-a cunoscut la un spital unde amândoi au primit transplanturi de inimă în aceeași zi
Care este limita ta intr-o relatie de cuplu?
Incepe quiz
Care este limita ta intr-o relatie de cuplu?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.