Sindromul colegului de cameră într-o relație: când oamenii care se iubeau nebunește devin doi străini
Ce frumos este să iubești și să fii iubit, nu? Cu toții ne dorim acea poveste minunată de dragoste în care ne căsătorim cu persoana pe care o iubim, facem copiii minunași împreună și trăim fericiți până la adânci bătrâneți. Ei bine, relații reprezintă mai mult decât o simplă poveste de dragoste, iar căsniciile nu sunt întotdeauna perfecte, mai ales atunci când intervine monotonia de zi cu zi.
La un moment dat în viață, fiecare cuplu în parte poate ajunge într-un punct în care deși totul merge bine, parcă lipsește ceva. Niciunul dintre parteneri nu își poate aduce aminte când a fost ultima oară când s-au sărutat pasional, când s-au simțit bine împreună.
Grijile cotidiene, preocupările de zi cu zi pot crea dependență, iar asta nu înseamnă decât că ajungem să uităm care sunt prioritățile noastre. Doi oameni îndrăgostiți care în trecut se iubeau nebunește devin simpli colegi de apartament. Chiar dacă încă se iubesc, chiar dacă au o relație bună sau neutră, aceștia uită să-și mai arate interesul unul față de celălalt. Pur și simplu consideră că au ajuns în acel punct minunat în care își doreau să ajungă, iar acum nu mai este nimic de făcut.
Ei bine, pentru ca o relație să funcționeze, ambii parteneri sunt nevoiți să îți dea interesul și să muncească pentru ea pe tot parcursul vieții. Altfel cei doi soți vor ajunge în acel punct în care nimic nu îi va mai lega, în afară de copiii lor. Acesta este sindromul colegului de cameră, sindromul celor care în trecut abia așteptau să petreacă timp unul cu celălalt, iar acum nici nu se mai bagă în seamă pentru că... sunt deja căsătoriți.
Semne că tu și partenerul tău suferiți de sindromul colegului de cameră
- Nu mai vorbiți despre voi doi. Vorbiți doar despre treburile casnice, despre facturi, despre programelor copiilor voștri și despre alte subiecte care nu au nicio legătură cu voi doi. Oare când ai vorbit ultima oară despre tine, despre viața ta? Oare când te-ai deschis ultima oară față de partenerul tău? Când i-ai spus ce simți, ce-ți dorești, ce visezi?
- Somnul a devenit mai important decât intimitatea. Cu toții obosiți, epuizați, tocmai pentru că trăim în era vitezei. Nici nu este de mirare că abia așteptăm să ajungem acasă și să ne aruncăm în pat pentru a... dormi! Ei bine, chiar dacă avem tendința ca de fiecare dată să alegem somnul în locul intimității, s-ar putea ca această alegere să aibă urmări deloc plăcute în viitor.
- Vă vedeți rar. Programele voastre nu se suprapun nicicum și ajungeți să vă vedeți din ce în ce mai rar. Mai mult, mergeți la culcare la ore diferite și nu vă mai intersectați nici măcar înainte de somn.
Ce trebuie să faci pentru a scăpa de sindromul colegului de cameră
- Fă din relația ta o prioritate.
- Încearcă să descoperi care sunt interesele actuale ale partenerului tău. Cum este el acum? S-a schimbat ceva recent? Care sunt noile sale pasiuni?
- Alocă-ți timp pentru a comunica în fiecare zi cu partenerul tău. Chiar dacă este vorba doar despre 10 minute, încearcă să profiți de acestea din plin! Discutați despre voi doi și atât.
- Stabiliți o zi specială în fiecare săptămână și aranjați o întâlnire. Este foarte important să mergeți în locuri noi împreună și să vă simțiți bine în compania celuilalt. Asta vă poate apropia.
- Încercați ceva nou. Faceți activități amuzante împreună sau mergeți la o petrecere... orice care să vă scoată din monotonie!
- Oferă-i atenția și grija ta.
- Vorbește-i despre ceea ce simți, sau arată-i ceea ce simți. Nu uita să-ți atingi partenerul și să-l îmbrățișezi de fiecare dată când ai ocazia!
- Adu timiditatea înapoi în relație. Mai știi când nu voiai să te vadă nemachiată sau ciufulită? Întoarce-te în timp și imaginează-ți că relația este încă în fază incipientă. Ce făceai atunci și ți-ai dori să faci și acum alături de partenerul tău?
Până la urmă, arma ta împotriva sindromului colegului de cameră poate fi chiar interesul. Trebuie să îți dai interesul, să-i arăți partenerului tău că îl iubești, că îl apreciezi și că și tu, la rândul tău, ești o persoană cu sentimente. Doar pentru că aveți copii împreună asta nu înseamnă că flacăra iubirii s-a stins! Da, poate că relația nu va mai fi la fel de romantică și pasională ca la început – și acest lucru este normal, dar ea va deveni mult mai matură, profundă și puternică. Asta ne dorim cu toții, nu?
Tu ce crezi despre sindromul colegului de cameră? Ai trecut sau treci prin așa ceva?
Citește și: Sunt căsătorită și îmi iubesc soțul, dar îmi lipsesc flirturile cu oameni noi
Surse articol: Cluber, Charleneeckstein, Familyandmedia
Surse foto: iStock