Singurătea în doi: cinci semne că te confrunți cu asta

Joi, 04.08.2016
de Diana Solomon

Germaine Greer, autoare australiană, susținătoare a curentului feminist, spunea că nimic nu poate fi mai crunt decât sentimentul de singurătate pe care îl resimți alături de o persoană apropiată care a încetat pur și simplu să mai comunice cu tine. De altfel, cercetătorii atestă prin studiile lor cele spuse de Greer și demonstrează că, într-adevăr, singurătatea în doi poate fi extrem de dureroasă pentru parteneri.

În plus, singurătatea nu reprezintă, așa cum ai fi tentată să crezi, absența unei persoane, ci mai degrabă lipsa unei legături umane. Iar atunci când simți că această deconectare vine din partea persoanei iubire, izolarea și singurătatea sunt resimțite mult mai puternic. 

Efectele negative ale singurătății în doi

Atunci când începi să te simți izolată în relația pe care o ai, acest lucru poate avea un impact uriaș asupra sănătății tale psihice. Astfel, te poți expune riscului de depresie și anxietate, pe lângă faptul că sistemul imunitar va fi periclitat, iar riscul de a dezvolta o boală cardiovasculară va crește.

Cinci semne că te confrunți cu singurătatea în cuplu

  1. Te poți simți izolată dacă partenerul tău este închis în el și nervos sau retras și necomunicativ. De asemenea, dacă are obiceiul de a petrece mai mult muncind, privind la TV, mâncând, consumând alcool sau acordând mai multă atenție hobby-urilor decât ție, e posibil să resimți mai mult singurătatea în doi.

  2. Te poți simți singură dacă folosiți relația sexuală ca pe o modalitate de control asupra celuluilalt.

  3. De asemenea, te poți simți singură în doi dacă partenerul îți judecă orice idee, sentiment sau mod de te îmbrăca. Critica poate crea deconectare, ceea ce duce imediat la izolare.

  4. Totodată, te poți simți singură atunci când iubitul nu este niciodată atent la nevoile tale și spune că este mereu obosit, copleșit sau bolnav.

  5. Singurătatea poate apărea și atunci când evitați discuțiile prea serioase care se pot termina cu o ceartă. Refuzul de a avea o comunicare cât mai deschisă poate crea un zid între voi.

Cum să eviți singurătatea în doi

Relațiile nu sunt întotdeauna numai lapte și miere, motiv pentru care trebuie să înveți cum e să trăiești alături de partenerul tău astfel încât amândoi să fiți fericiți. Într-un cuplu, persoanele implicate pot avea caractere diferite, opinii contrare, interese variate, însă acestea nu sunt motive de îndepărtare. Așadar, trebuie să înveți să înțelegi nevoile celuilalt și să fii mai empatică.

Totodată, pentru a evita sau a combate singurătatea în doi, poți ține cont și de următoarele sfaturi:

Preia inițiativa

Dacă te simți singură, șansele ca partenerul tău să se simtă la fel sunt foarte mari. Dacă acesta nu discută despre problemele din cuplu, încearcă să-l apropii de tine prin integrarea în discuții despre care știi că-l pasionează și demonstrează-i că-l asculți. De asemenea, nu te aștepta ca el să facă același lucru, ci acordă-i timp și arată-i bunăvoință.

Împărtășește experiențe

Dacă partenerul tău se uită la emisiunea lui preferată într-o cameră diferită, poți încerca să te așezi lângă el chiar înainte de începerea show-ului respectiv și să-i spui că vrei să-i dai o șansă emisiunii din moment ce lui îi place atât de mult. Chiar dacă la început poate fi confuz sau suspicios, tu trebuie să fii sinceră și să încerci să privești respectivul program prin ochii lui, chiar dacă nu e genul tău.

De asemenea, alte modalități prin care puteți împărtăși experințe este o plimbare prin parc, gătitul împreună, urmărirea unor clipuri cu voi sau chiar aranjarea unui album foto care o să vă amintească de momentele frumoase petrecute împreună.

Încearcă să fii empatică

Chiar dacă ești de multă vreme cu partenerul tău și crezi că știi totul despre el, studiile arată că șansele ca tu să te înșeli sunt destul de mari. Prin urmare, dacă simți că nu îți acordă suficientă atenție, încearcă să fii empatică mai des și să înțelegi și punctul lui de vedere, în loc să te cerți cu el. În felul acesta vei observa că îl vei înțelege mai bine, pentru că vei rezona cu gândurile și sentimentele lui.

Chiar dacă relațiile mai au și coborâșuri, nu doar suișuri, este important să înțelegi ce se întâmplă cu tine sau cu partenerul. Iar dacă simți că te confrunți cu singurătatea în doi, identifică mai întâi cauzele, apoi încearcă să găsești o rezolvare.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!