Singurul motiv pentru care înşelăm oamenii pe care îi iubim

Violeta Ieremie

Atunci când iubeşti, puterea ta de concentrare se rezumă la o singură persoană: cea de care eşti îndrăgostită. Ea devine centrul vieţii tale, de aceea se şi spune că dragostea este oarbă. Deşi la prima vedere poate nu ne plac unele lucruri la acea persoană, le trecem cu vederea foarte uşor deoarece avem o conexiune foarte puternică fizică şi emoţională cu sufletul nostru pereche.

Antropologul american Helen Fisher afirmă că în această perioadă dezvoltăm un fel de obsesie pentru persoana care ne-a picat cu tronc.

baiat si o fata indragostiti

Cu toate acestea, deşi spunem că iubim o persoană, ajungem deseori în situaţia de a o înşela.

Helen Fisher explică faptul că iubirea romantică este doar o activitate crescută a dopaminei din creier, hormonul asociat cu recompensa.

Împreună cu o echipă de oameni de ştiinţă, speciliasta a făcut un experiment în care a scanat creierele îndrăgostiţilor. Participanţilor li s-a arătat o fotografie oarecare şi una în care apărea persoana iubită, pentru a observa ce zone din creier devin active la vederea imaginii partenerului.

Astfel, studiul a arătat că una dintre cele mai active zone a fost cea a recompensei. Experții au arătat că impactul asupra creierului este asemănător cu cel pe care îl are consumul de cocaină sau orgasmul, în ambele cazuri fiind activată zona recompensei din creier.

Asta înseamnă că iubirea romantică nu este o simplă emoţie, ci o experienţă foarte intensă, chiar mai puternică decât sexul.

Nu este singurul studiu care arată că sentimentul de iubire este în strânsă legătură cu motivaţia şi cu sistemul de recompensă. Aşadar, dacă dragostea este atât de importantă pentru noi şi ne face să avem emoţii atât de puternice, ce ne împinge să înşelăm?

baiat atras de alta fata

Pe lângă iubire, oamenii mai sunt conduşi de dorinţa de sex şi ataşament, într-o relație.

Motivul pentru care înşelăm, deşi iubim

Aceeași Helen Fisher susține că aceste trei motive nu sunt întotdeauna conectate. Cu alte cuvinte, este posibil să te ataşezi de o persoană, însă, în acelaşi timp, să iubeşti o altă persoană sau să simţi atracţie faţă de altcineva.

Cu alte cuvinte, suntem capabili să iubim mai multe persoane în acelaşi timp.

Cu toate descoperirile care s-au făcut până acum, iubirea încă rămâne un mister pentru toţi oamenii. Este, în acelaşi timp, un motiv puternic în viaţa noastră pentru a acţiona, dar, pe de altă parte, poate fi o cauză care să ne facă să suferim.

Iubirea se trăieşte, însă un lucru important este să înţelegem mecanismul din spatele poveştii noastre de iubire.

Articolul urmator Singurul sfat de care ai nevoie pentru a-ti salva relatia de iubire

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (4)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.