Vreau sa divortez: ce trebuie sa faci

Vreau sa divortez: ce trebuie sa faci

Viorica Ghinea, redactor

Gata, m-am saturat! Vreau sa divortez! De cate ori nu ai spus sau ai gandit acest lucru, insa te-ai razgandit fie pentru ca nu cunosteai ce implica procedura, fie pentru ca iti trecea supararea. Insa acum, dintr-un motiv sau altul, ai hotarat ca vrei sa divortezi si te intrebi ce trebuie sa faci mai departe.

Analizeaza bine situatia

Te-ai hotarat sa divortezi, insa ia in considerare faptul ca poate fi doar un impuls de moment. Atat timp cat exista sentimente intre voi, iar lucrurile pot fi remediate, mai exista o sansa sa va impacati si sa faceti ca relatia sa decurga mai bine de acum incolo.

cuplu certat

Pentru unii divortul reprezinta una dintre cele mai stresante perioade din viata lor, in timp ce pentru altii este doar o eliberare dintr-o legatura toxica. Asadar, trebuie sa fii sigura de hotararea pe care ai luat-o. Discuta deschis cu partenerul tau (daca se poate) si rezolvati toate nemultumirile, faceti compromisuri si aflati ce va tine impreuna. Divortul nu ar trebui sa fie prima solutie la care sa va ganditi atunci cand apar probleme.

Daca va depaseste aceasta situatie, insa va doriti ca totul sa fie bine, apelati la ajutorul unui specialist si incepeti terapia de cuplu. Abia dupa ce toate incercarile voastre au esuat, treci la prima etapa a divortului.

Vreau sa divortez! Care este primul pas?

Ai spus cu hotarare: „Vreau sa divortez!" De aceea, ne-am gandit ca ai nevoie de un scurt ghid in domeniu, mai ales daca este prima oara cand treci prin aceasta experienta.

In functie de acordul intre soti, de timpul scurs de la incheierea casatoriei si daca exista copii minori (proprii sau adoptati) rezultati din casatorie, se hotaraste calea procedurii.

Divortul prin acord reprezinta solutia cea mai rapida, insa legea impune si cateva cerinte pentru a aproba hotararea: ambii soti trebuie sa fie de acord cu desfacerea casatoriei care sa aiba cel putin un an si sa nu existe copii minori rezultati din casatorie. Datorita noilor reforme, cuplurile pot apela si la divortul administrativ (bazat pe acordul comun), care implica cererile de mai sus si ca niciunul dintre soti sa nu fie pus sub interdictie.

cuplu certat

Daca divortul nu este de comun acord, solicita desfacerea mariajului prin alte forme: divort din motive temeinice (legatura dintre parteneri este iremediabila si trebuie sa demonstrezi asta); divort din culpa comuna (inscrisuri, martori si interogatorii); divort din culpa exclusiva a unuia dintre soti (motive: relatii extraconjugale, violenta fizica sau verbala, alcoolismul etc., - martori, certificate medico-legale, alte inscrisuri); divort in caz de separare (partenerii au stat separati cel putin doi ani); divort din motive de sanatate (il poate cere doar partenerul bolnav, iar afectiunea trebuie sa faca imposibila continuarea mariajului).

Odata ce ai hotarat unde te incadrezi, urmeaza intocmirea dosarelor si depunerea lor. Acolo unde este cazul va trebui sa apelezi la indrumarea unui avocat. Asadar, trebuie sa gasesti unul potrivit, care sa respecte cerintele tale (lupta sau mediere), in care sa ai incredere si care sa corespunda bugetului tau pregatit.

Depunerea actelor pentru divort

Pentru divortul prin acord partenerii pot sa depuna un dosar la starea civila a primariei unde s-a incheiat casatoria sau la notar. Dosarul de desfacere a casatoriei trebuie sa cuprinda urmatoarele acte ale ambilor parteneri: actele de identitate (original si copie), certificatele de nastere (original si copie), certificatul de casatorie in original, declaratie autentificata la notar, cerere tip, taxa de timbru.

Pentru celelalte tipuri de divort trebuie sa intocmesti cererea de chemare in judecata si sa o depui la instanta cu partenerul (daca este de acord cu separarea) sau singura, alaturi de celelalte acte necesare (copie si original). Daca exista copii minori, se vor depune si copii ale certificatelor lor de nastere. Se vor mai cere si alte acte pe parcursul procesului, in functie de necesitati.

Vreau sa divortez! La ce cheltuieli trebuie sa ma astept?

Spui in continuare cu tarie „Vreau sa divortez!"? Ei bine, atunci trebuie sa te pregatesti temeinic din toate punctele de vedere.

In functie de tipul de divort la care se ajunge, de locul unde se depun actele si de cat timp dureaza intreaga procedura, costurile pot sa varieze de la cateva sute de lei, pana la mii de lei. Daca lucrurile se complica, trebuie sa te astepti si la cheltuieli suplimentare. Ia in considerare faptul ca cele mai complicate divorturi sunt cele in care sunt implicate si copii.

Un cuplu ar trebui sa se bucure de o viata linistita, fara neintelegeri mari, insa acest lucru nu este posibil tot timpul, astfel ca mariajul devine un cosmar. Odata ce ai ajuns in acest punct, trebuie sa divortezi si sa iti canalizezi intreaga energie spre acest obiectiv. Indiferent ce decizie iei, important este sa fii impacata si fericita.
Articolul urmator
Cum să știi dacă este o aventură de vară sau o relație reală
Cum să știi dacă este o aventură de vară sau o relație reală
Ce trebuie sa faci ca sa te imbogatesti usor?
Incepe quiz
Ce trebuie sa faci ca sa te imbogatesti usor?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.6 (49)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.