10 beneficii ale sportului pentru creier

10 beneficii ale sportului pentru creier

Ioana Dinu

Tot auzi ca este bine sa faci sport, dar tu fie esti slaba, fie nu te simti atrasa de exercitiile fizice? Ei bine, inseamna ca nu ai citit ce trebuie despre efectele si beneficiile sportului.

Sportul este extrem de benefic si pentru creier, nu numai pentru fizicul tau. Asadar, citeste randurile urmatoare, ca sa afli care sunt aceste beneficii ale sportului asupra creierului.

1. Te invata ce inseamna perseverenta

Sa faci sport in mod regulat poate sa ajunga sa devina un obicei. La fel se intampla cu toate celelalte lucruri. Incearca sa te trezesti dimineata cu gandul ca trebuie sa faci sport si fa 15 minute de exercitii. Vei observa ca iti va intra in obisnuinta si te va ghida si spre alte activitati, cum ar fi simplul calcat al hainelor de dimineata sau cititul presei inainte de a-ti incepe ziua, orice.

Pana la urma, acest beneficiu al sportului este ca te face sa spui ca poti, chiar si atunci cand crezi ca nu mai rezisti nici doua minute. Sa fii perseverenta inseamna sa termini ceea ce ai inceput si, cand poti sa „muti" perseverenta obtinuta si in alte aspecte ale vietii, vei vedea ca sportul te-a adus mai aproape de visurile si planurile tale.

2. Te face mai fericita

Practic, acesta este beneficiul sportului care te va face sa zambesti cel mai tare. Si asta pentru ca sportul duce la eliberarea dopaminei, neurotransmitatorul responsabil pentru fericire si placere. In afara de asta, exercitiile intense te fac sa realizezi si ca fericirea vine dupa munca. Iar asta e la fel de adevarat si in alte aspecte ale vietii, nu?

3. Te ajuta sa te concentrezi

Este un proces foarte simplu, care ajunge sa devina parte din tine. Este evident ca nu poti face abdomene si sa alergi in acelasi timp. Poate e cel mai simplu exemplu. Cand faci sport, te concentrezi pe exercitiu, pe pozitie, pe scopul tau, pe a fi acolo. Acest lucru devine un beneficiu pentru creier, pentru ca ti-l obisnuieste in aceasta maniera. Vei putea observa ca te va ajuta sa nu lasi o pagina neterminata sau doar jumatate din haine impachetate. Sportul te ajuta sa duci lucrurile la bun sfarsit, pentru ca te invata ce inseamna concentrarea.

4. Te ajuta sa iti programezi ziua

Al patrulea este si cel mai usor de intuit beneficiu al sportului pentru creier. Practic, daca stii ca vei face sport dimineata, te vei trezi mai devreme sau te vei bucura de energia pe care ti-o da in a te pregati mai repede. Daca trebuie sa mergi la sala seara, te va face sa iti organizezi mai bine ziua. Pentru persoanele care intarzie mereu sau care nu gasesc niciodata timp pentru a face ce le place, o luna-doua de sport va veni ca un salvator in organizarea zilelor si in a fi productive.

5. Te scapa de stres

Nu conteaza ce tip de sport practici, oricare te va scapa de stres. Cu toate ca uneori stresul te ajuta sa dai rezultate mai bune, nu e de dorit sa fii mereu stresata. Sportul are urmatorul beneficiu: te ajuta sa scapi de stres si a fost dovedit stiintific ca, atunci cand faci sport, creierul tau il trateaza si drept o sursa de stres si va face tot ce poate pentru a-l elimina. Acesta este, de fapt, inca un motiv pentru care te simti mai fericita dupa ce faci sport. Pana la urma, creierul tau stie ca s-a luptat cu stresul si a invins. Deci e bine sa alergi putin inainte de intalnirile importante.

6. Te face sa te simti implinita

Unele beneficii ale sportului asupra creierului te surprind, nu-i asa? Cu toate acestea, sunt lucruri simple si perfect normale, pentru care nu trebuie sa muncesti in plus. Implinirea pe care o simti facand sport vine din faptul ca il faci pentru tine si creierul percepe asta drept un timp personal, orientat spre tine, spre a te face fericita. Sportul nu e doar despre a alerga jumatate de ora si a fi fericita ca ai reusit, e despre satisfactia pe care o ai ca faci bine ce faci si o faci pentru tine.

7. Iti arata ca primul pas e cel mai important

Ai tot auzit asta, dar ai si experimentat-o? Daca iti propui sa alergi, cel mai important pas e sa iesi din casa. Sau sa urci pe banda de alergat. Daca iti propui sa faci abdomene de dimineata, e important sa te trezesti si sa le faci. Chiar daca faci doar 20. Pana la urma, daca poti sa faci sport in fiecare dimineata sau iti respecti programul de 2-3 sedinte pe saptamana, poti sa faci si curat in debaraua veche, trebuie doar sa deschizi usa sau poti sa ii spui barbatului la care visezi ceva. Nu trebuie decat sa incepi de undeva, iar sportul te disciplineaza in acest sens.

8. Te face sa observi micile imbunatatiri

Cu toate ca e posibil sa nu observi, toate aceste beneficii ale sportului se duc si in alte arii ale vietii tale. Acest lucru se intampla inconstient. De multe ori, nu poti sa vezi lucrurile asa cum sunt, pentru ca te concentrezi doar pe imaginea de ansamblu, fara sa o spargi in bucatele. Cand incepi sa faci sport in mod constant, vei observa ca arati mai bine, ca respiri mai bine, ca faci lucrurile mai repede, mai cu spor etc. Astfel, iti va fi mai usor sa realizezi lucrurile mici. N-ai cum sa participi la un maraton daca nu ai alergat nici macar 50 de metri in viata ta.

9. Te face mai puternica

Pentru unele femei, acesta este cel mai important beneficiu al sportului pentru creier. Chiar mai puternic decat sanatatea sau o buna stare de spirit. Sportul te face sa iti testezi limitele, sa crezi ca orice e posibil, daca o iei pas cu pas si sa stii ca pui azi o caramida langa care vei mai pune una si maine. Sportul iti da speranta, curaj, determinare, iar a fi puternica din punct de vedere mental asta inseamna.

10. Te disciplineaza

Acesta este, poate, cel mai previzibil efect al sportului asupra creierului tau. Cand faci sport in mod constant, ajungi sa ai si alte obiceiuri mai sanatoase, cum ar fi alimentatia, somnul, igiena etc. Tot despre disciplina este vorba si cand faci sport ca sa slabesti ori cand tii o dieta cu acelasi scop. Trebuie sa fii consecventa, daca vrei sa reusesti. Sportul te ajuta in acest sens. In plus, sportul te face sa fii mai increzatoare in tine, esti rezultatul muncii tale, a timpului pe care l-ai investit in tine, iar aceasta incredere te va insoti in tot ce faci, pentru ca devine un mod de viata.

Ai cel putin 10 motive pentru care sa te apuci de sport, acum ca ai aflat ca are si beneficii asupra creierului. Deci, cand incepi?

Articolul urmator
Pilates: beneficii și idei de exerciții
Pilates: beneficii și idei de exerciții
Te pricepi sa le faci avansuri barbatilor?
Incepe quiz
Te pricepi sa le faci avansuri barbatilor?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.